Cei care vor să respecte Postul Crăciunului ar fi bine să păstreze în meniu alimente suficiente, pentru ca organismul să își primească energia și nutrienții de care are nevoie, ca să funcționeze corect. De altfel, ideea de post implică, în primul rând, echilibru și diversitate, nu chin, înfometare și alimente fără gust. Nutriționistul Carmen Țenescu ne spune, în cele ce urmează, cum putem să ne alimentăm sănătos, în aceste zile de post. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 575, ediția print

Pentru că postul trebuie să fie o perioadă de purificare și prin alimentație sănătoasă, e nevoie de atenție la ceea ce punem în farfurie pentru a avea în meniu suficiente proteine, minerale și vitamine, chiar și în lipsa alimentelor de origine animală. 

“Este important să păstrăm în continuare suficiente alimente, astfel încât organismul să își primească energia și nutrienții de care are nevoie, nu să fie privat de aportul necesar. Cum nimeni nu își dorește, însă, kilograme în plus, mai ales că imediat după post urmează o perioadă plină de tentații periculoase pentru siluetă, este bine să ne îndreptăm către alimente ușoare și sănătoase, în același timp. Cel mai important este să mănânci corect și să fii atent/ă la ceea ce cumperi, dacă nu vrei ca înainte de Sărbători să ai câteva kilograme în plus”, explică nutriționistul Carmen Țenescu. 

Principalele categorii de alimente indicate în perioada de post

Variante sunt destule, ne asigură specialistul Nutrisimo, care a pregătit și o listă cu principalele categorii de alimente indicate în perioada de post, precum și câteva indicații de preparare:  

Fructe și legume proaspete, de sezon – este de preferat să fie consumate proaspete, dar sunt recomandate și sub formă de compot sau preparate în cuptor, la temperatură scăzută și, evident, cu foarte puțin zahăr sau cu un înlocuitor de zahăr.

Lapte de soia, de cocos sau de migdale – aceste băuturi, consumate ca atare sau incluse în shake-uri, conțin o varietate de nutrienți. 

Ciuperci, năut, linte, mazăre, fasole boabe sau păstăi – aici regăsim fibre și carbohidrați, dar și puține calorii pentru 100 de grame. În cazul acestor alimente însă, trebuie să avem grijă la modul de preparare, evitând în principal adaosurile mari de uleiuri, și la cel de servire, caz în care ne referim la consumul a maximum două felii de pâine pe zi, spre exemplu. 

Nuci, semințe, alune și migdale crude – acestea nu trebuie să lipsească din alimentație, indiferent dacă este post sau nu! Este adevărat că toate conțin destul de multe calorii (de aceea nu trebuie consumate în exces) – aproximativ 450 de calorii/100 g – dar au și foarte multe grăsimi sănătoase.  

Varza și sfecla roșie – acestea sunt două alimente care ajută mult organismul în perioada postului, mai ales pentru că reprezintă o sursă importantă de fibre și ajută la diminuarea senzației de foame.  Mai mult decât atât, acestea oferă și un aport optim de calorii, pentru dietă, varza conținând 30 de calorii/100 g, iar  sfecla, 40 de calorii/100 g.

Quinoa este, de asemenea, o sursă bogată în calciu, vitamine, fier și magneziu, de aceea o putem include în multe preparate. Și în acest caz trebuie avut grijă la modul de preparare, ca să nu devină o povară pentru siluetă. 100 de grame din acest aliment oferă circa 320 calorii, de aceea cel mai indicat este să o fierbem și să o includem în salate, alături de legume și verdeață.