Conform unei anchete realizată de ziarul Le Parisien care a avut acces la facturile puse la dispoziție de autoritățile române, un intermediar oneros ar fi vândut carne de cal societății franceze Spanghero, iar aceasta a știut.

Ziariștii francezi au consultat trei facturi puse la dispoziție de autoritățile din România, documente care aruncă suspiciunile asupra societății franceze Spanghero și asupra intermediarului cipriot Draap.

Spanghero ar fi cumpărat „carne tocată din grăsimi, colagen și carne slabă”

 Conform facturilor, societatea Spanghero a recepționat mari cantități de carne tocată, formată din carne slabă, grăsime și colagen. Mai exact este vorba despre 42 de tone repartizate astfel: 18,5 tone pe 4 ianuarie, 18 tone pe 9 ianuarie și 4 tone pe 12 ianuarie. facturile au fost întocmite de Draap Trading Ltd, o societate de comerț cipriotă cu sediul la Limasol, al doilea mare oraș al insulei Cipru. Draap nu a putut fi contactată pentru a certifica autenticitatea facturilor care au ajuns la veterinarii ro-mâni care ajută în anchetă. Destinatarul înscris pe facturi este ”Spanghero – carne elaborată” cu sediul în Castelnaudary. Pe facturi scrie clar cuvântul”carne de lucru” urmat de codul 0205 0080. Acest cod înseamnă ”carne congelată de cal” în nomenclatorul internațional.

Întreprinderea franceză neagă acuzațiile și nu poate explica documentele citate și, conform, proprietarului firmei Spanghero, ”societatea mea nu se ocupă de cai, nu comandăm așa ceva”.

Suspiciunile s-au îndreptat către intermediarul cipriot Draap al cărui director, Jan Fasen, cetățean belgian, nu a putut fi găsit, deocamdată, pentru a da explicații. O sursă apropiată poliției franceze a spus că ” Jan Fasen a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a etichetat o cantitate de carne de cal provenită din America de Sud ca fiind carne de vită tăiată conform ritualului islamic  originară din Olanda”.