Grupul şcolar “Vintilă Brătianu” din comuna Dragomireşti Vale este la al treilea proiect european Comenius, după cel lingvistic cu tema “Stil de viaţă sănătos”, derulat în perioada 2006-2007 cu elevii nemţi de Stadtgymnasium (Gimnaziul de Stat) din Kőln (Germania), urmat în perioada 2008-2010 de “Poveşti fără frontiere”, desfăşurat cu elevii belgieni de la Stedelijk Lyceum din Antwerpen.
Coordonată la Dragomireşti Vale de profesoara de engleză Liliana Ignat, având-o în echipă pe colega de catedră, profesoara de limba franceză Gabriela Cireşica Popescu, actuala temă din cadrul proiectului Comenius – «Influenţa vremii asupra peisajului urban şi natural în diferite regiuni europene» – este comună şi celorlalte ţări participante: Spania, Italia, Grecia, Finlanda, Franţa, Turcia şi Polonia. Proiectul în sine implică vizite reciproce de cunoaştere în ţările care se înscriu şi câştigă tema lansată de responsabilii europeni ai proiectului educaţional Comenius. Motiv pentru care, la Dragomireşti Vale i-am întâlnit pe copiii şi cadrele didactice din Franţa, Polonia şi Turcia. Copiii din Dragomireşti Vale le vor întoarce vizita anul viitor francezilor, după ce au fost în Polonia.
Periplul a început la grădiniţa cu program prelungit din Dragomireşti Vale, integrată Grupului Şcolar «Vintilă Brătianu». Dacă iniţial m-am mirat de ce grădiniţa aceasta a fost inclusă în traseul turistic al invitaţilor străini, odată ce am vizitat-o şi, mai ales, odată ce am cunoscut-o pe directoarea Milica Pena Dragu, mi-a fost clar că grădiniţa este una de elită din judeţ, din toate punctele de vedere: dotare, educatoare, curăţenie. Chiar şi cu o superbă sală, transformată în muzeu al tradiţiei populare.
Colacul românesc cu sare alături a primit multe aprecieri mai ales din partea franţuzoiacelor, iar programul artistic prezentat de micuţii de la grădiniţă a stârnit aplauze prelungite. Excelent ales momentul căluşarilor, pentru că în alte ţări tradiţiile nu sunt «predate» copiilor nici la grădiniţă, nici la şcoală.
Gazdele şi invitaţii lor şi-au continuat ziua la Grupul şcolar «Vintilă Brătianu» vorbind, cu siguranţă, şi despre cehul Jan Amos Komensky, unul dintre cei mai importanţi pedagogi ai secolului al XVI-lea, părintele educaţiei moderne. Numele său de familie, în forma latinizată, a devenit Comenius, şi a fost „împrumutat” şi de proiectul european.