Comisia de educaţie din Senat a aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. Acesta ar urma să se desfășoare încă din acest an, astfel că cei care nu au trecut nici de a doua sesiune de bacalaureat vor putea susține noua formă de examen chiar înainte de începerea anului școlar.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a precizat că acest amen­­­dament la Legea educației nu modifică examenul de Bacalaureat propriu-zis și că acesta se va desfășura, în continuare, după metodologia din 2009 încoace. Ministrul a ţinut să precizeze că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi votat în plenul Senatului şi că acest model există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania. Pentru anul 2012-2013 probele vor fi aceleași ca și în anii precedenți. Examenul de Bacalaureat profesional va veni în întâmpinarea celor care se reorientează pe piața muncii și nu doresc continua­rea studiilor. Ecaterina Andronescu a mai precizat că introducerea noului tip de Bacalaureat a fost determinată de faptul că mulți tineri, care nu au luat examenul de bac și încearcă să se anga-jeze, se plâng că angajatorii le reproșează că nu au o diplomă. “Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi di-ploma pe care o iau prin acest Bacalaureat profesional le atestă competenţele. În plus, prin conţinut, această formă de Bacalaureat se adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu”, a mai explicat Ecaterina Andronescu. Pentru acest Bacalaureat profesional elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială, la acest examen având acces oricare absolvent al învățământului liceal, indiferent de profilul liceului, având în vedere că disciplina de educaţie antreprenorială este studiată de toţi liceenii. Probele de competențe vor fi comune, la ambele tipuri de bacalaureat. Opțiunea va fi a elevului sau a familiei, dacă alege o formă sau alta. Dacă cel care a susținut bacalauratul profesional vrea să și continue studiile, în­tr una din sesiunile următoare el se poate întoarce, poate susține probele scrise și poate da examen în învățământul supe­rior. Probele din exa­menul de Bacalaureat profesional vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional. “Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs o pe timpul anilor de liceu. Ca ur-mare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii”, a subliniat Andronescu.

Criticile au apărut rapid, și sunt foarte numeroase. Sunt voci care spun că acest tip de examen nu poate fi implementat fără un studiu aprofundat asupra problema-ticii și metodologiei necesare și că nu este decât o nouă manevră prin care se încearcă atragerea voturilor celor care au picat și la a doua sesiune. Totodată criticii aces-tei inițiative arată că acest examen nu certifică faptul că cei care-l vor promova ar stăpâni vreo meserie și sunt foarte sceptici în privința valorii unei astfel de diplome care nu certifică nimic altceva decât că posesorii ei au trecut ca gâsca prin apă prin liceu. Totul, spun aceștia, nu este decât o fabrică de diplome, din interes electoral. Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, este de părere că bacalaureatul trebuie să fie trecut de elevii care învaţă. „E o măsură  total greşită, un fel de „BAC cu bule-tinul”.  Bacalaureatul trebuie să fie trecut de cei care învaţă. Actua­lul guvern vrea să dea bacalaureatul şi celor care nu îl merită. I-a intrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat BAC-ul dacă li se pare normal aşa ceva? Cred că totul se face pentru a lua voturile celor picaţi la BAC. Oamenii aceştia chiar nu înţeleg ni-mic. Sper ca plenul Senatului să nu voteze aşa ceva”, a declarat fostul ministru.