Construit în anul 1830 din ordinul domnitorului Alexandru D. Ghica, palatul în stil romanic de factură neoclasică este una dintre bijuteriile ascunse de praf ale judeţu-lui Ilfov, în satul Căciulaţi. Domnitorul a avut exemplul fratelui său mai mare, Grigore D. Ghica, care îşi construise în 1822 palatul aflat acum în Colentina şi cunoscut sub numele de Palatul Ghica-Tei. Cele două palate au fost legate ani de zile de un drum străjuit de tei (din care acum mai sunt doar câţiva) şi din poarta de intrare a caste-lului, privind lung la drumul teilor din faţă, ne putem lesne imagina şaretele cu musafiri apropiindu-se de palat.

Folosit gratuit ca platou de filmare de către Van Damme şi alţii, palatul şi grădina însumează 15 ha de teren aflate într-o stare deplorabilă. Havuzul cu trei îngeraşi din faţă a rămas încă intact, spre deosebire de cel din spate care a fost distrus.

Construit de-a lungul a patru ani de zile, palatul poartă şi astăzi urmele unei civilizaţii şi a unui bun gust al vremii: coloanele de marmură ale holului principal, scara de lemn care duce la subsol, scaunele stil şi câteva covoare şi mai presus, de toate, imagini romantice chiar din camere spre Cociovaliştea şi din camerele de zi către havuzul cu îngeri.