Complex Arena, din Moara Vlăsiei, găzduire temporară a refugiaților din Ucraina - studenți din India

◉ ”Am avut grijă să nu le lipsească nimic”

Primarul Andrei Filip: ”Am răspuns pozitiv oricărei nevoi”

Drama prin care trec refugiații din Ucraina s-a făcut simțită și la Moara Vlăsiei. Administrația comunei a reacționat rapid și prompt, imediat ce a fost anunțată de Prefectura Ilfov că trebuie să se pregătească să primească studenți mediciniști, de origine indiană, din regiunea Odessa, care își făceau studiile în Ucraina și au fost nevoiți să fugă din cauza războiului.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 590, ediția print

Pag. 8, Jurnalul de Ilfov nr. 590, criza refugiaiților din Ucraina, cazare temporară Moara Vlăsiei

Primarul Andrei Filip ne-a spus că administrația nu a avut prea mult timp de organizare, dar toată lumea a reacționat foarte rapid și a reușit să pună lucrurile la punct. ”Cam o zi am avut la dispoziție să ne pregătim, dar trebuie să fim solidari cu alte comunități. Am avut această solicitare, de a găzdui refugiați din Ucraina și la Moara Vlăsiei, deoarece existau asemenea nevoi la nivelul Guvernului României, la nivelul Prefecturii Ilfov. Am răspuns pozitiv acestei nevoi și am pregătit Complexul Arena. Este vorba despre o locație care aparține ca proprietate Primăriei Moara Vlăsiei”, a precizat edilul.

”Am avut grijă să nu le lipsească nimic”

Primarul ne-a explicat că în cadrul Complexu­lui Arena a fost organizat spațiul în așa fel încât să asigure o capacitate de cazare pentru aproximativ 120 de persoane. ”În contextul politic actual, suntem și noi alături de eforturile depuse de românii de bine care au decis să limiteze dezastrul provocat în Ucraina. Dorim să ajutăm refugiați din țara vecină si ne-am pus la dispoziție ca localitate. Am primit o primă solicitare pentru 50 de studenți mediciniști originari din India, care își efectuau studiile în regiunea Odessa. Ca buni creștini, am hotărât să ajutăm acești tineri să ajungă acasă cu bine și în acest sens, le-am oferit găzduire temporară la Complex Arena, până la preluarea lor prin ambasadă, având grijă să nu le lipseasca nimic. În tot acest timp am fost în permanentă legătură cu Prefectura Ilfov. Am primit numeroase oferte pentru ajutor de la cetățeni, dar deocamdată le-am declinat, deoarece toate problemele sunt sub control. Dar dacă lucrurile evoluează într-un mod negativ, vom apela și la bunăvoința și solidaritatea cetățenilor din Moara Vlăsiei, dar și a agenților economici care activează pe raza comunei și a anumitor persoane fizice care ne-au făcut oferte de ajutor. Suntem pregătiți să ajutăm în continuare”, ne-a declarat primarul Andrei Filip.
Administrația din Moara Vlăsiei a reușit astfel, printr-o mobilizare foarte bună, să îi primească pe tinerii refugiați, în condiții cât mai bune și să le rezolve cât mai multe cerințe. S-a ținut cont că tinerii au sosit foarte speriați și stresați, dornici să ajungă cât mai repede în țara de origine și să își întâlnească familiile, care fuseseră disperate, din momentul în care au aflat că au copiii în pericol de moarte, într-o zonă de conflict. Acesta a fost și motivul pentru care autoritățile din Moara Vlăsiei s-au străduit să îi facă pe refugiații sosiți în comună să se relaxeze și să se simtă în siguranță.