Construit de stolnicul Constantin Cantacuzino în anul 1696, conacul din Afumați, aflat pe Șoseaua Ștefăneștii de Jos la nr. 57-59, a rezistat vitregiilor timpului mai bine de trei secole, mai exact 324 de ani. Acum, se poate spune că și-a căpătat strălucirea de odinioară grație unui om deosebit, iubitor de istorie și de ctitoriile strămoșilor noștri. Este vorba de unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România, Claudiu Davițoiu, care, odată devenit proprietar al acestei clădiri, a investit trudă și bani pentru a-l reabilita și pentru a-i reda farmecul din trecut. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 515, ediția print

Mai mult, anul acesta Claudiu Davițoiu a avut o inițiativă deosebită, și anume a organizat prima ediție a Zilelor Porților Deschise la conacul stolnicului Cantacuzino, sâmbătă, 5 și duminică, 6 august, în colaborare cu Primăria Afumați. Astfel, afumățenii, și nu numai, au avut ocazia să viziteze conacul transformat de Claudiu Davițoiu într-un obiectiv turistic demn de istoria sa multicentenară. Și nu puțini afumățeni i-au călcat pragul în cele două zile, pentru a vizita și a admira piesele de mobilier vechi, restaurate cu grijă de actualul „stăpân” al conacului, dar și superba colecție de tablouri care împodobește pereții conacului. Bineînțeles, nici noi nu am ratat această ocazie și ne-am îndreptat către vechea așezare ilfoveană care găzduiește Curtea domnească a voievodului Radu de la Afumați și care anul acesta a împlinit venerabila vârstă de 510 ani de la atestarea documentară. Vă mărturism că a meritat această deplasare, prilej cu care am făcut cunoștință, pe îndelete, cu acest om deosebit care este Claudiu Davițoiu.

Un obiectiv care merită vizitat

Acesta ne-a dezvăluit cum a reușit să dea din nou viață conacului și să-l transforme într-un obiectiv istoric vrednic de a fi vizitat. „Am venit aici imediat după Revoluție, ca director tehnic la IAS Afumați. În anul 1996, a început privatizarea. Așa ne-am hotărât, împreună cu alți angajați, să cumpărăm acest IAS. Ne-am împrumutat la bănci, am câștigat licitația și am devenit proprietari. În patrimoniul IAS-ului figura și conacul, folosit până atunci ca sediu administrativ. După ce ne-am privatizat, au început revendicările. Familia Negroponte, ultimul proprietar al conacului, a revendicat conacul după ce noi îl cumpărasem deja. Ne-a acționat în instanță, dar am câștigat deoarece primise despăgubiri de la stat.  Cu multă trudă apoi, am reușit să luăm și drepturile FPP și să devenim proprietari cu drepturi depline. Am renovat totul, dar nu am schimbat nimic. Am consolidat zidurile, am recondiționat mobilierul. Cu greu am găsit pe la anticariate corpuri de iluminat și alte accesorii, în ton cu mobila. Am adus și câteva tablouri valoroase, moștenire de la mătușa mea. Avem peste 400 de tablouri. Acum refacem capela. Suntem la reabilitarea picturii. Zilele Porților Deschise la conac, au fost ca un dar de ziua mea, care mi-am dorit să fie cu mulți invitați, să se bucure toată lumea de frumusețea lui”, ne-a povestit Claudiu Davițoiu. La conac am avut ocazia să ne întâlnim și cu primarul comunei, Gabriel Dumănică, însoțit de un grup de afumățeni. 

„Este un protocol de colaborare între Primăria Comunei Afumați și SC Agro Indaf, reprezentată de Claudiu Davițoiu, pentru ca toți cetățenii comunei noastre, și nu numai, să participe, pentru prima dată după Revoluție, la Zilele Porților Deschise, la Conacul stolnicului Constantin Cantacuzino. Ne bucurăm de această colaborare, scopul fiind ca foarte mulți locuitori ai comunei să (re)descopere istoria noastră. Vom repeta evenimentul, mai ales că după reabilitare i s-a redat strălucirea de odinioară, iar localitatea noastră împlinește 510 ani de la atestarea documentară”, ne-a spus primarul Gabriel Dumănică.