Ing. George Nicolae, responsabil tehnic cu execuția, primarul Gheorghe Covrigea și ing. Cătălin Lupulescu, șef de șantier

Proiecte benefice pentru comunitate, în plină desfășurare

Așa cum scriam acum un an, comuna Berceni a ieșit din inerție. Noul primar, Gheorghe Covrigea, a demarat o serie de proiecte, unele finalizate, menite să ducă la modernizarea localității pe care o gospodărește, la creșterea nivelului de civilizație și confort a concetățenilor săi. Ne-am reîntors în așezarea din vecinătatea Capitalei, pentru a ne încredința că în Berceni lucrurile merg pe făgașul dezvoltării și, implicit, al normalității.

Articol apărut în nr. 394 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Pe zi ce trece, mă conving din ce în ce mai tare că „meseria” de primar este una dintre cele mai grele, din zilele noatre. Pentru că, în calitate de prim gospodar al unei comunități, te lovești de o sumedenie de piedici legislative, unele absurde, de reaua credință sau orgoliul prostesc al unor concetățeni, de probleme financiare sau de lipsa de seriozitate a unor executanți de lucrări. Iar această enumerare poate continua aproape la infinit, pentru că, în fiecare moment, ca edil al unei localități te confrunți cu probleme care apar de te miri unde.

Ne-a confirmat-o, pentru a câta oară, oare, convorbirea noastră cu primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea. Un primar tânăr, care își dorește „să facă” multe lucruri bune pentru locul în care s-a născut.

Blocaj în Consiliul local Berceni

Discuția noastră cu primarul Gheorghe Covrigea a început cu situația cu care se confruntă Consiliul local al comunei Berceni. Este vorba despre o problemă creată de faptul că cinci dintre consilierii PSD au demisionat, iar consilierii PNL apelează la tot felul de tertipuri pentru a amâna validarea înlocuitorilor celor care au demisionat. Având în acest moment o majoritate „virtuală”, ei scot de pe ordinea de zi a ședințelor  CL Berceni punctul care se referă la validarea următorilor consilieri aflați pe listă. S-a ajuns astfel în situația în care Prefectura Ilfov a contestat acțiunea celor care refuză validarea acestor consilieri de pe listele PSD, iar aceștia din urmă îi vor acționa în judecată pe cei care tergiversează acest lucru.

„Am discutat cu un avocat și se va face plângere penală împotriva consilierilor care încalcă legea și refuză validarea, iar dacă situația se va perpetua, nu vom avea altă soluție decât să dizolvăm consiliul, prin demisia și a celorlalți consilieri PSD+ALDE  pe care îi mai avem și se vor organiza alte alegeri pentru consiliu. Noi nu ne dorim să ajungem aici, dar se pare că va fi inevitabil, în aceste condiții”, ne-a spus primarul Gheorghe Covrigea.

Dar, ceea ce noi am apreciat este faptul că, în ciuda acestor piedici absurde puse de niște oameni care nu se gândesc la binele comunității în care trăiesc și pe care o reprezintă, lucrurile merg pe făgașul cel bun, iar proiectele sunt duse la îndeplinire în ciuda greutăților.

Berceni va avea o a treia grădiniță și un parc nou

Edilul ne-a mai vorbit și despre proiectul construirii Grădiniței cu orar prelungit nr. 3 din Berceni, de pe strada Domnița Bălașa. Lucrările vor începe foarte curând, deîndată ce va fi obținut ultimul aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Construirea grădiniței va fi finanțată prin Programul Național de Dezvoltare locală II (PNDL II), ca, de altfel, și mansardarea cu extindere sală de sport a Școlii nr. 1, cu suma totală de 1,1 milioane de euro pentru ambele proiecte. „Avizul de la DSP îl vom avea în scurt timp! Într-o săptămână se va face organizarea de șantier. Grădinița are un termen de execuție de 10 luni și va avea trei săli de clasă, pentru grupa mică, mijlocie, respectiv, mare și o capacitate de 70-80 de copii. Ne dorim ca până în toamnă să fie gata.

Cel de-al treilea proiect aflat la final de procedură este parcul cu o suprafață de 5.000 mp, care se va înființa în vecinătatea stadionului. Și în acest caz, executantul este în așteptarea ultimului aviz, cel de la ISU, pentru o clădire cu destinația de Centru de activități pentru copii. Sperăm că într-o săptămână îl vom obține. Executantul lucrării ne-a spus că singurele lucruri care îl țin pe loc este avizul ISU și starea vremii”, ne-a spus edilul.

Școala primară, în stadiu avansat de construcție

Vă relatam în vara anului trecut despre proiectul de construcție a unei noi școli, în locul celei vechi, cu o vechime multiseculară. Ei bine, în acest moment, Școala primară nr. 2 din Berceni a ajuns la un stadiu avansat de construcție, mai exact au început lucrările la acoperiș și se execută zidăria la etajul clădirii. Școala va avea 4 săli de curs, cancelarie și o sală de festivități multifuncțională, la mansardă, care se va întinde pe întreaga suprafață a clădirii și va putea fi folosită și ca sală de sport. „Au existat mulți cârcotași în cazul acestui proiect. Aceștia, când au văzut că se întârzie demararea lucrărilor din cauza dificultăților la proiectare și a procedurilor greoaie, au lansat zvonuri fanteziste și tendențioase, precum că acolo a fost un cimitir și s-au găsit schelete umane, având în vedere că se învecinează cu biserica, și pe care l-au mutat, peste noapte, în curtea școlii. Nu avea cum să existe un cimitir acolo, în condițiile în care vechea școală fusese construită în jurul anului 1820, deci acum circa 200 de ani! Era o construcție fără fundație de beton, cu doar două clase, zidăria pleca direct din pământ și aceasta absorbea ume­zeala din sol. În interior, în spatele lambriului montat acum câțiva ani, se dezvoltase o ciupercă de mucegai care ar fi putut provoca unele afecțiuni elevilor, iată de ce am luat hotărârea să o demolăm. Gurile rele mai spuneau că biserica riscă să se prăbușească peste școală și Inspec­toratul de Stat în Con­s­trucții nu mai permite construirea școlii și multe alte aberații. Dar vedeți, Dumnezeu a ți­nut cu noi, vremea a fost blândă în iarna asta și i-a permis constructorului să lucreze, astfel încât acum suntem într-un stadiu avansat al construcției și avem toate premisele ca școala să fie dată în folosință la începutul noului an școlar. Suntem foarte mulțumiți că executantul lucrărilor s-a mișcat foarte bine”, ne-a povestit primarul.

Am mai aflat, totodată, de la edilul comunei că și Școala gimnazială nr. 1 din Berceni va intra într-un proiect de renovare, reabilitare termică, mansardare și extindere cu o sală de sport. Potrivit primarului Covrigea, lucrările vor începe atunci când copiii vor intra în vacanță, pentru a nu perturba procesul de învățământ.

Anul acesta vor fi asfaltate 12 străzi

Portofoliul de proiecte al Primăriei Berceni mai cuprinde și asfaltarea a unui număr de 12 străzi din comună, care însumează aproape 6 kilometri. Contractul de execuție a fost deja semnat și se așteaptă condiții meteo favorabile pentru demararea lucrărilor. Este vorba despre străzile Pădurea Craiului, Câmpului, Trandafirilor, Lăcrămioarei, Sportului, Fluturilor, Cazanului, Azurului, Radu Vodă, Independenței, Mihai Bravu și Teiului. Proiectul a fost finanțat printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, care va asigura 42% din banii necesari, urmând ca bugetul local al comunei Berceni să asigure diferența de 58%. „E prima asfaltare pe aceste străzi, care, majoritatea, au 9 metri lățime, iar asfaltarea se va executa pe o lățime de 4,5 metri, urmând ca, ulterior să fie introduse și rețelele de apă și canalizare, pe marginile acestora, unde există deja rețele de electricitate și gaze. Constructorul a promis că undeva, în preajma sărbătorilor de Paști, ar putea să se apuce de treabă”, ne-a precizat Gheorghe Covrigea.

Și anul viitor, lucrările de asfaltare vor continua. În prezent, potrivit primarului, se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea a 10 kilometri de străzi. Un al doilea proiect aflat în stadiul de realizare a unui studiu de fezbilitate este cel care privește construirea unei case de cultură, în comună.