Pe 15 iunie,  la Jilava, a fost prezentat proiectul european „Empowerment” adică acordarea de mai multă putere indivizilor sau grupurilor, pentru a acţiona asupra condiţiilor sociale,economice, politice.  Conceptul a apărut la începutul secolului XX, în Statele Unite, şi ideea s-a răspândit în întreaga lume devenind centrul politicilor de luptă contra sărăciei şi de dezvoltare.

Trio pentru implementare

De punerea în practică a proiectului se ocupă Centrul Cultural al Romilor „O del Amenca” (Dumnezeu cu noi), alături de Asociaţia Matias şi Primăria Jilava, iar responsabilii fiecăruia dintre aceste trei organizaţii au explicat asistenţei despre program. Grupul ţintă al programului sunt 45 de persoane din Jilava, 15  adulţi, 20 tineri şi 20 copii, care vor participa sub diverse forme la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale membrilor comunităţii, bineînţeles sub diverse forme.

Florin Nasture, preşedinte Asociaţia Centrul Cultural al Romilor „O del Amenca”: „Dorim să împuternicim membrii comunităţii din Jilava, pentru ca ei să fie responsabili în a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea. Organizaţia noastră crede în acest concept de împuternicire, de 20 de ani au fost politici pentru populaţiile excluse social şi sunt rapoarte care ne arată că nu sunt rezultate  extraordinare. La Jilava nu este atât de rău ca în alte localităţi unde sărăcia este maximă, deşi au fost bani investiţi şi politici pentru incluziunea romilor. Ce s-a întâmplat? Oamenii, în loc să devină responsabili, au devenit clienţi ai măsurilor sociale, astfel că avem comunităţi  de romi unde nu există participarea romilor în procesul de incluziune socială. Asta ne dorim cu acest proiect: să participaţi şi să determinaţi măsuri care să vă ajute. Să dispară întrebările de genul: „Ce ne-ai adus? Ce ne dai?”, aşa cum mi s-a întâmplat la Brăila. Mentalitatea de victimă trebuie să dispară şi înlocuită cu aceea de persoană responsabilă. Drumul afară din sărăcie este împuternicirea oamenilor. Nu trebuie scoase în evidenţă doar părţile negative ale comunităţilor de romi şi trebuie să lucrăm împreună pentru aceasta.

Să nu mai cerem, să propunem

Reprezentantul primăriei Jilava la lansarea proiectului, Villi Oaie, a explicat mai concret părerea domniei sale despre „Empowerment”: „cetăţenie activă, că nu ne implicăm cu nimic. A venit momentul să nu mai mergem la primărie să cerem ajutoare sociale, să fim milogi, ci să mergem la primărie cu un proiect. Ca, de exemplu, pentru un loc de depozitare a gunoiului în zona La Capace. Mai exact, trebuie ca 3 sau 4 sau 5 dintre romii de acolo să se adune şi să propună primăriei să cumpere materiale şi ei, cu forţa lor de muncă, să construiască acel  loc de care spun  şi care este foarte necesar. Aceasta ar  fi direcţia pe care şi-o doreşte programul. De fapt, este o evoluţie de la a cere tot timpul la a mai şi face ceva. Însă, pentru aceasta e nevoie de unitate, de ceea ce se numeşte solidaritate socială. Dacă oamenii sunt uniţi într-un scop comun, pentru a face concret ceva, este imposibil să fie refuzaţi. Lucrurile nu mai pot continua doar cu mâna întinsă. Trebuie să găsim ceea ce ne uneşte, şi să nu mai dăm întâietate a ceea ce ne desparte: certurile, bârfa etc.”. Apoi, de la Alis Guşă, managerul de proiect, am aflat, odată cu asistenţa, că proiectul „Empowerment” presupune, printre altele,  înfiinţarea unui grup de suport alcătuit din 15 membri, locuitori ai comunei Jilava; 8 sesiuni de training, un meci de fotbal, 3 tabere interculturale cu participarea a 75 de copii şi o piesă  de teatru.