Primarul Gheorghe Socol și satisfacția lucrului împlinit

Secretul acestei realități este simplu. Un primar care a avut o țintă de la care nu a făcut niciodată rabat. Inginer de meserie, absolvent al Facultății de Construcții, Gheorghe Socol, căci despre el este vorba, este unul dintre primarii din Ilfov care și-a propus să introducă o serie de elemente care caracterizează nivelul de civilizație al oricărei localități: existența rețelelor de apă și canalizare. Odată acest țel stabilit, Gheorghe Socol a întreprins tot ce i-a stat în putință ca să-l atingă. Dacă a reușit, o poate spune doar realitatea existentă în ziua de astăzi.

„Încăpățânarea”  primarului din Dragomirești Vale ar putea fi dată drept exemplu. În condițile în care în localitatea din imediata vecinătate a Bucureștiului, în ultimii ani, au apărut peste 1.000 de locuințe noi, tu, ca primar, trebuie să te gândești serios la facilitățile pe care trebuie să le oferi acestor contribuabili la bugetul comunității. Dacă pentru unii primari din România prioritare sunt panseluțele sădite pe marginea drumurilor neasfaltate și pline de gropi, pentru primarul din Dragomirești Vale prioritatea a fost cu totul alta. Confruntat cu o dezvoltare imobiliară fără precedent, el a înțeles că prioritare sunt investițiile în infrastructură, adică în rețelele de apă și canalizare, în primul rând. Așa a reușit localitatea pe care o conduce să ajungă, în anul 2016, printre localitățile ilfovene în care aceste necesități au fost rezolvate în proporție de peste 98%.

 

2010, anul care aduce apa

„Investiția care vizează alimentarea cu apă în comuna Dragomirești Vale a început în anul 2010, când a fost semnat contractul de lucrări 2867/16.06.2010. Investiția, care poartă numele de „Sistem centralizat de alimentare cu apă în comuna Dragomirești Vale, județul Ilfov”, este realizată prin fonduri europene. Până în prezent, am realizat 59 km de rețea  de alimentare cu apă și au fost forate 4 puțuri de mare adâncime. Am avut și unele probleme, de-a lungul timpului, din păcate. În anul 2011, investiția s-a blocat din cauza lipsei fondurilor, pe care trebuia să ni le aloce Ministerul Dezvoltării”, povestește Gheorghe Socol. În aceste condiții, Primăria Dragomirești Vale a întreprins nenumărate demersuri către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și, ca urmare, pe 15 octombrie 2014, situația a fost deblocată. A fost semnat un act adițional cu MDRAP, care prevedea alocarea sumei de 3,4 milioane de lei pentru plata arieratelor la lucrările executate și nedecontate, aflăm de la primarul Gheorghe Socol.

 

Lupta pentru finanțare

În ultimii ani, vorbind cu primarii ilfoveni, am realizat că cea mai mare problemă a lor este obținerea finanțărilor. Degeaba îți propui proiecte care să ridice nivelul de trai al concetățenilor tăi, dacă te trezești că nu ai posibilitatea financiară să le susții, mai ales când bugetul local este mai mult decât „scheletic”. În aceste condiții, intervine destoinicia primului edil al localității de a căuta surse de finanțare. Tocmai asta a reușit Gheorghe Socol: „să facă rost” de bani pentru a realiza ceea ce‑și propusese. Credeți‑mă, din câte mi-a povestit, nu-i de colea. Trebuie să te lupți din greu cu sistemul, pentru a birui. Cert este că primarul din Dragomirești a izbândit în această luptă, care, uneori, pare purtată cu morile de vânt. Gheorghe Socol ne-a vorbit despre amploarea acestui proiect care plasează comuna Dragomirești Vale printre localitățile fruntașe din județul Ilfov, în această privință. „Am reușit, în data de 22.09.2011, să semnăm un contract de finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin subprogramul „Mobilizarea satului românesc”, pentru „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Comuna Dragomirești Vale. Am semnat cu MDRAP un contract de finanțare cu o valoare de 2.847.000 lei, credite bugetare pentru anii 2015-2016, iar în data de 11.11.2015 s-a semnat actul adițional nr. 1 la contractul de finanțare 13958/04.09.2015, între UAT Dragomirești Vale și MDRAP, prin care a fost suplimentată valoarea finanțării acordate de MDRAP cu suma de 8.364.000 lei. Aceste sume au fost creditate pe o perioadă de trei ani, și acoperă în totalitate finanțarea investiției de alimentare cu apă în sistem centralizat, în comuna Dragomirești Vale”, ne‑a explicat primarul.

 

Rețeaua de apă, gata până la sfârșitul anului!

El ne-a precizat că dorește să-i informeze, pe această cale, pe locuitorii comunei că, în urma reluării lucrărilor la rețeaua de alimentare cu apă, în primul trimestru al acestui an, există toate premisele ca, până la finele lui 2016 sau, cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor, aceste lucrări să fie finalizate, iar rețeaua să devină operațională în totalitate. Totul depinde, a subliniat primarul, de MDRAP și de alocările bugetare pe care acest minister le va acorda. În acest sens, Gheorghe Socol ne-a dat și câteva vești bune pentru locuitorii Dragomireștiului: rezervoarele de apă au fost achiziționate și au fost montate deja în incinta Grupului Școlar „Vintilă Brătianu”, la sfârșitul lunii aprilie și au fost comandate echipamentele pentru stațiile de pompare a apei și cele pentru stația de clorinare, care vor fi livrate în a doua decadă a lunii iunie. El a mai amintit și faptul că, în această săptămână, rezervoarele vor intra în probele cu apă, astfel încât, cel mai târziu în octombrie, să existe apă în rețea. „În urma discuțiilor purtate între UAT Dragomirești Vale, constructor, diriginte de șantier, proiectant și reprezentantul tehnic, am ajuns la concluzia că noi, toți cei implicați în acest proiect, dorim să finalizăm această investiție până la finele lui 2016”, a subliniat Gheorghe Socol. El ne-a mai precizat că, în urma finalizării celor 59 de km de rețea, circa 98% dintre gospodăriile din comună vor putea beneficia de accesul la apă potabilă curentă.

 

Canalizarea este funcțională sută la sută

Jurnalul de Ilfov a mai relatat despre lucrările de canalizare efectuate în Dragomirești Vale. Comuna dispune de una dintre cele mai moderne stații de epurare din Europa, iar sistemul vacuumatic funcționează perfect. Cu excepția cazului în care cetățenii aruncă în rețeaua de canalizare „pamperși”, murături, varză murată sau Dumnezeu mai știe ce. Primarul Socol ne-a povestit de astfel de situații, în care sistemul de vacuum a reacționat și a oprit scurgerea apelor reziduale.

Primarul este siderat de atitudinea unor astfel de oameni, deși, în contractele pentru canalizare este stipulat foarte clar ceea ce poate fi deversat în rețea.

El ne-a spus că, până în prezent, s-au branșat la canalizare circa 4.000 persoane, din cele peste 7.000 care locuiesc în comună.

„Prețul de persoană, pe lună, este de 5 lei.  Un branșament de canalizare costă 840 de lei și se poate achita și în două rate. Rețeaua de canalizare este concesionată către CISCOM, din anul 2009, care plătește redevențe către primărie. Pe vremea aceea ADIA  Ilfov nu exista”, ne-a explicat primarul Gheorghe Socol.