Pios omagiu adus ostașilor care au scris istoria României cu sângele lor
Joi, 25 mai, sărbătoare mare în întreaga Românie, dar și în comuna Gruiu. Deși au trecut decenii peste decenii, la Gruiu, sentimentele de prețuire față de țară și eroi nu au slăbit nicicând. Ba, chiar mai mult, au încolțit în inimile localnicilor de azi. Lucru dovedit și de data aceasta, în ziua Înălțării Domnului, când au arătat, din nou, că pentru ei, înaintașii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în apărarea țării, credinței și libertății acestei așezări și a întregului popor român sunt memoria vie a istoriei și nu încetează să-i poarte la loc de cinste, în sufletele lor.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 654, ediția print
De ani buni, comemorarea celor trecuți la cele veșnice pentru binele comunei Gruiu și pentru marile aspirații ale națiunii române a devenit o tradiție în această localitate. Așa că joi, pe 25 mai, la ceas de mare sărbătoare creștină, localnici de toate vârstele, în frunte cu primarul Ion Samoilă și cu viceprimarul Gheorghe Ghiulea, au cinstit solemn memoria tuturor ostașilor care au pus binele localității, al țării și al neamului românesc mai presus de propria viață. Cu sufletele încărcate de emoție, indiferent de vârstă, oamenii locului, mulți dintre ei încă îndurerați de pierderea celor dragi în ghearele războaielor, alții care abia acum deschid ochii spre trecutul istoric, au fost cu inimile sus…
Sus de tot, către eroii lor. Întâi au înălțat rugăciuni la Ceruri în bisericile din localitate, apoi, împreună cu preoții au ținut momente de reculegere la troițe, la monumentele amenajate special pentru a cinsti memoria ostașilor. La Monumentul Eroilor din centrul comunei Gruiu, care este dedicat ostașilor căzuți în cele două Războaie Mondiale a avut loc și un mic program artistic. Elevii școlii gimnaziale din localitate au spus ”România, te iubesc!”, prin minunate poezii și cântece patriotice care au pătruns sufletele celor prezenți și le-au indus, și mai mult, sentimentul de iubire, mândrie și devotament față de propria țară.
”Domnul să înalțe sufletele tuturor celor ce s-au jertfit pentru demnitatea poporului român”
Explicând că, asemeni lui Hristos care s-a Înălțat în slavă prin răstignirea pe Cruce, care a adus viață veșnică omenirii, și eroii noștri s-au ridicat la Ceruri prin jertfa lor, care a adus libertatea și unitatea poporului, părintele Gabriel Darie a făcut o scurtă incursiune în istoria și semnificația celor două mari sărbători. Părintele a spus că Ziua Eroilor este considerată zi de sărbătoare națională și se marchează la Înălțarea Domnului, pentru că jertfa eroilor arată legătura dintre Crucea suferinței, Învierea și Înălțarea Mântuitorului. ”Și anul acesta am ajuns, cu sănătate, să prăznuim una dintre cele mai frumoase și mai importante sărbători din calendarul creștin – Înălțarea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, o sărbătoare care are strânsă legătură cu praznicul de căpătâi al creștinității noastre, Învierea Domnului. (…) Iubiți credincioși, ne facem și noi martori ai Învierii Domnului Iisus Hristos pentru că Învierea este singurul eveniment care nu a avut martori. De ce este necesar să ne adresăm acest salut ”Hristos a Înviat!”, ”Adevărat a Înviat!”? Pentru că prin aceasta, noi ne facem martori, prin credință, ai Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Dar Înălțarea, fraților, a avut martori. (…) Hristos este în mijlocul nostru, întotdeauna. Iubiți credincioși, astăzi este zi de mare sărbătoare în biserica noastră și zi de mare sărbătoare pentru pomenirea eroilor. Le urăm bun venit domnului primar Ion Samoilă și domnului viceprimar
Gheorghe Ghiulea. Le mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni-l oferă și pentru toată dragostea pe care o arată bisericii noastre, pentru deschiderea pe care am avut-o întotdeauna la Primăria Gruiu. Cu acest prilej, le acordăm cinstea și respectul cuvenit. Vom săvârși și slujba
parastasului pomenindu-i pe eroii din biserica noastră, eroi din timpul Primului Război Mondial și celui de-Al Doilea Război Mondial. Ne rugăm ca Domnul, în această zi binecuvântată, să înalțe sufletele tuturor celor care și-au jertfit viața pentru demnitatea poporului nostru românesc, pentru unitatea lui, pentru păstrarea credinței noastre strămoșești. Dumnezeu să le dăruiască cel mai de preț odor al Său, care este mântuirea sufletelor. La mulți ani tuturor și Domnul să vă binecuvânteze!”, a transmis părintele Gabriel Darie, parohul Parohiei Gruiu.
În semn de recunoștință și prețuire, părintele slujitor Adrian Ioniță a ținut să amintească și de cei care, prin mărturisirea și trăirea credinței, au întărit lumea în vreme de război.
”Ne înclinăm frunțile cu respect și recunoștință înaintea lor”
Cu dragoste în suflet, cu toții au omagiat eroii și le-au adus neprețuită recunoștință. În cinstea ostașilor căzuți pe front, preoții au oficiat ceremoniale religioase la fiecare monument, iar primarul Ion Samoilă împreună cu viceprimarul
Gheorghe Ghiulea au depus coroane de flori, din partea Primăriei Gruiu. ”Mulțumesc preoților, părintelui paroh Gabriel Darie și părintelui Adrian Ioniță și tuturor celor care ați participat astăzi la acest eveniment atât de drag, de apropiat inimii noastre. În semn de recunoștință pentru sacrificiul lor suprem, ne-am dorit să le aducem un pios omagiu, în așa fel încât spiritul și încărcătura emoțională a acestei zile să pătrundă în sufletul fiecăruia. Ne înclinăm frunțile cu respect și recunoștință și le închinăm o rugăciune și un gând din suflet. Dumnezeu să-i odihnească în pacea Lui”, a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu.
Și, pentru ca sărbătoarea să fie cu adevărat pomenire pentru odihna sufletelor celor adormiți, iar pentru gazde ”mireasmă bine plăcută lui Dumnezeu”, s-a făcut slujba de parastas pentru eroi. Apoi, au fost oferite pachete. ”Fiind o zi de pomenire a celor suiți la Ceruri, pentru jertfa și dragostea de țară și de neamul românesc au fost împărțite pachete cu alimente tuturor celor care ni s-au alăturat în rugăciune și au luate parte la rânduielile bisericești în această zi, deosebit de importantă pentru noi. Pachetele au ajuns în toate parohiile de pe raza comunei noastre. Acestea conțin produse tradiționale și sunt dăruite de Primăria și Consiliul Local Gruiu”, a spus Gheorghe Ghiulea, viceprimarul comunei.
Mare iubitoare de patrie, de neam, de plai românesc, învățătoarea Florica Ene a oferit celor prezenți o veritabilă lecție de istorie. ”Eroii neamului s-au jertfit pe altarul patriei, iar Domnul Iisus Hristos s-a jertfit pe altarul credinței pentru ca noi, astăzi, să ne adunăm aici și să ne spunem gândurile, păsurile. (…) Am și eu un erou, pe Ion Ioniță al cărui nume este înscris pe Monumentul Eroilor de la Bojdani, este fratele bunicului meu. (…) Trei băieți a trimis mama singură, văduvă, la război. Unul a murit, unul s-a întors și a fost prizonier patru ani după 1944, la ruși, și nu se știa de el. Bunicul meu, din fericire, a trăit. Ne înclinăm în fața acestor oameni pentru că viața este una singură, iar ei
și-au dat-o pentru noi, pentru țară, ca să putem astăzi să vorbim, să ne exprimăm liberi”, a spus învățătoarea Florica Ene.