Sâmbătă, 28 septembrie. au revenit la Snagov pentru o nouă ediție a campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin și de sân. De data aceasta, beneficiarele investigațiilor medicale gratuite au fost femeile din satul Ghermănești.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 472, ediția print

Specialiștii Institutului Oncologic din București le-au efectuat  femeilor, gratuit, testul Babeș-Papanicolau și un consult mamar. Aceștia le-au oferit și cele mai bune informații cu privire la evitarea dezvoltării leziunilor canceroase, iar la nevoie, le-au recomandat efectuarea unor investigații medicale suplimentare în clinicile de profil. În program au fost incluse femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, pentru care aceste examinări nu ar fi fost la îndemână din cauza lipsurilor financiare și materiale.

“Credem că merită făcut acest efort pentru a depista cazurile în fază incipientă, astfel încât aceste viitoare paciente, dacă este nevoie, să le tratăm și să le oferim o șansă la supraviețuire. Femeile trebuie să știe că și în cazul în care le descoperim un cancer incipient, acesta poate fi tratat cu șanse bune de supraviețuire. Probleme apar atunci când sunt cancere avansate, iar noi, ca medici, nu mai avem ce să facem”, ne-a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening din cadrul Institutului Oncologic București.

Prevenirea cancerului de col uterin începe prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, singurul examen medical care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase, când poate fi instituit tratamentul care poate salva viața pacientei. De aceea, medicii care participă la această campanie recomandă femeilor să efectueze periodic acest test. De începutul anului, peste 500 de femei au beneficiat de controlul medical gratuit în cadrul campaniei desfășurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Urmează să fie consultate femeile din Balotești

“Ne bucurăm că putem ajuta tot mai multe femei, mai ales că multe dintre ele nu au posibilitatea să ajungă nici măcar la controalele de rutină. Modelul acțiunilor noastre a fost preluat și implementat chiar și de medici din alte zone ale țării, cum ar fi cei din județul Botoșani, care s-au mobilizat și au dezvoltat un astfel de program”, ne-a spus  Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Acțiunea a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN. Următoarea campanie de prevenire și depistare a cancerului de col uterin și de sân va avea loc pe 19 octombrie, la Balotești.