Ultimii doi ani și jumătate a însemnat pentru comuna Vidra ieșirea din „inerție”. Noul primar, Marian Tudor, împreună cu administratorul public Sorin Stroe, cu sprijinul Consiliului local, au dat viață mai multor proiecte benefice pentru locuitorii așezării ilfovene. Anul 2019, de asemenea, va aduce demararea dar și finalizarea unor investiții care vor schimba în bine viața vidrenilor.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 448
În ciuda unor piedici de care s-a lovit în activitatea sa de primar, Marian Tudor a dus la îndeplinire multe dintre promisiunile sale din campania electorală, iar anul acesta vor prinde viață și o gamă largă de proiecte care vor duce la modernizarea comunei.
Modernizarea străzilor din comună continuă și anul acesta
În comuna Vidra, mai există străzi pietruite, care încă nu au fost modernizate pentru că, o parte dintre ele, nu au încă rețele de apă și canalizare. Dar edilii au în vedere asfaltarea, reabilitarea și modernizarea acelor străzi care permit efectuarea acestor lucrări. Astfel, urmează să se asfalteze în Crețești și Sintești, pe Strada Drumul Mare, cu o lungime de aproximativ 1,9 kilometri, unde vor fi amenajate și șanțuri pentru apele pluviale, trotuare, precum și podețe betonate la intrarea fiecărei proprietăți. O altă stradă din Crețești care a fost pregătită de asfaltare este și Strada Gării, cu o lungime de 1,4 km, cu aceleași amenajări ca și pe Drumul Mare.
„Tot în Crețești, mai avem str. Grădinilor (cca. 1 km), iar în Sintești avem străzile Parmac și Ciorap. Acum sunt în faza de pregătire a terasamentului, iar până la Paști vor fi și asfaltate, în funcție de starea vremii. Lor li se adaugă alte 6 străzi care au intrat în reparații, și anume str. Gării și str. Chipac, din Vidra, str. Bisericii, care a și fost finalizată, str. Linia Gării, din Sintești, Veteranilor și Școlii, din Crețești. Avem în vedere reparații și pe str. Institutului care, deși a fost asfaltată, acum este aproape impracticabilă și se circulă foarte greu pe ea. Lucrările vor începe acum, în primăvară. Totodată, am făcut o asociere cu Consiliul Județean pentru str. Prelungirea Gării, din Vidra, cu o lungime de aproximativ 2 km, unde vor fi amenajate șanțuri, podețe betonate și trotuare. Această stradă poate prelua traficul de pe DJ 401A către Giurgiu, dacă acolo se vor desfășura lucrări de asfaltare. În același timp, se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea tuturor străzilor din comună. Studiul va fi gata într-o săptămână-două și vom da drumul la procedura de achiziție”, ne-a spus primarul Marian Tudor.
Vidrenii vor avea, în curând, apă la robinet
În comună, au fost construite rețele de apă și canalizare în proporție de 80%, mai exact, 40 km de canalizare și tot atâția de apă. Lucrările au început în 1999, dar nu au fost finalizate, din cauza unor probleme juridice. Cu toate acestea, edilii speră să finalizeze rețeaua de apă într-o lună-două, cu ajutorul operatorului Apă Canal Ilfov, și să execute primele branșamente. Acum, la „uzina de apă” se află în construcție un rezervor de apă cu o capacitate de 1.000 mc, pe lângă cel existent, de aceeași capacitate, care va fi conectat la stația de tratare a apei, care a fost finalizată, și la stația de pompare. În 2017 s-au realizat lucrări de denisipare și de verificare a pompelor, care sunt perfect funcționale. Apa necesară va fi adusă din patru puțuri cu adâncimi cuprinse între 70 și 80 m, astfel că, în cursul acestui an, vor putea fi livrați primii metri cubi de apă potabilă.
„În ceea ce privește canalizarea, Primăria este parte într-un proces care a început în 2012, iar anul trecut, pe 27 decembrie, s-a pronunțat prima instanță, care a dispus rezilierea contractului cu constructorul inițial. Urmează să facem o expertiză să vedem cum a fost executată rețeaua, apoi să efectuăm proiectarea pe ce a mai rămas de făcut”, ne-a explicat administratorul public Sorin Stroe.
O primărie nouă, în comuna Vidra
Sediul primăriei a devenit impropriu desfășurării activității administrative, într-o comună aflată într-o permanentă evoluție, cum este comuna Vidra. De aceea, edilii au inițiat un proiect care are în vedere construirea unei clădiri corespunzătoare.
„Am semnat un contract de finanțare în valoare de 1,7 milioane de lei cu Ministerul Dezvoltării, pentru construcția unui sediu nou al Primăriei Vidra. Clădirea noii primării se va ridica lângă cea a afterschool-ului din Vidra. Totodată, în același perimetru va fi amenajat un parc și o parcare. Vechea primărie este o clădire veche, care nu oferă un spațiu adecvat desfășurării unei activități cu publicul corespunzătoare, cei 42 de angajați stau înghesuiți în încăperi mici care găzduiesc, deseori, și câte 2-3 compartimente ale primăriei. În prezent, se lucrează la proiectul tehnic și, de îndată ce acesta va fi finalizat, vom începe procedura de achiziție”, ne-a spus primarul.
Centru social-cultural, la biserica Sf. Dimitrie, din Vidra
Primăria Vidra a acordat un sprijin financiar în valoare de 100.000 de lei pentru un proiect propus de părintele paroh al bisericii Sf. Dimitrie, Cristian Nicolae Preda. Este vorba de un centru social care va funcționa pe lângă biserica amintită. „Centrul social-cultural de la Parohia Vidra are ca scop principal activitățile cultural-educative cu copiii din parohie. De asemenea, aici se vor organiza meditații pentru elevii de până la clasa a opta, la teme sau la diverse discipline pe care ei le studiază la școală, oferite de tineri voluntari din clasele X-XII, cu rezultate foarte bune la învățătură, în baza unui contract de voluntariat, care le va fi de folos în viitor. Această activitate se va desfășura săptămânal, circa 3 zile pe săptămână, urmând ca în celelate două zile să se desfășoare activități extrașcolare. Totodată, duminica, o dată pe lună, îmi doresc ca după Sfânta Liturghie să luăm masa împreună cu toți enoriașii veniți la slujbă, pentru a ne apropia unii de alții și pentru a împlini și această latură socială a Bisericii.
Centrul este gândit să fie unul multifuncțional, un loc public de care să beneficieze inclusiv Primăria, dotat cu scaune pentru conferințe și diverse activități, dar și cu mese și o bucătărie pentru aproximativ 100 de oameni, pentru evenimente cum ar fi parastasele, în colaborare cu firme de catering”, ne-a precizat părintele Preda.
Proiectul stației de compost, în linie dreaptă
Un alt proiect important pentru Vidra, pentru care a fost obținut un accept de finanțare de 1,3 milioane de lei de la Ministerul Mediului, prevede construirea unei stații de compost cu o suprafață de 1.000 mp. Aceasta este o investiție foarte necesară la Vidra, având în vedere faptul că, în comună, majoritatea locuitorilor se ocupă cu producerea de legume și crește animale, iar edilii se confruntă cu faptul că fermierii aruncă resturile vegetale și gunoiul de grajd „pe unde apucă” pe raza localității și s-a căutat o soluție pentru a rezolva această problemă, după cum povestește primarul.
„În urma realizării acestui proiect, vom prelua de la fermierii din comună aceste resturi și le vom transforma în compost, pe care îl vom valorifica în calitate de îngrășământ. În acest scop, se vor achiziționa, în cadrul proiectului, o serie de utilaje necesare pentru producerea acestui compost – o remorcă basculabilă cu două axe, tractată de un tractor 4X4 de 65 CP, o vidanjă și un tocător pentru resturile vegetale. Din informațiile noastre, aceasta va fi prima și unica stație de acest gen din județ”, ne-a precizat primarul.
Demersuri pentru extinderea rețelei de gaze naturale
La cererea cetățenilor, reprezentanții primăriei au efectuat mai multe demersuri la distribuitorul de gaze naturale pentru extinderea rețelei. Acesta este însă reticent în a investi într-un astfel de proiect și susține că investiția nu se susține din punct de vedere a rentabilității. Compania oferă o cofinanțare infimă a proiectului, de doar 2%, și afirmă că în acest caz consumul este mult prea mic pentru a susține lucrările de extindere.
Primăria are, totuși, în vedere introducerea rețelelor de gaze pe străzile Drumul Mare, Calea București, Chipac, Prelungirea Gării, precum și străzile Pod, Gării (Crețești), Primăverii, care trebuie cadastrate. „Depunem toate eforturile, și sperăm ca până la sfârșitul anului să avem gaze pe toate aceste străzi”, a subliniat primarul.
Transport în comun civilizat, pe traseul STB
De la 1 februarie 2019, în Vidra circulă autobuzele STB. Este vorba de linia R 438, cu traseul Vidra – Piața Sudului, prin comuna Berceni. „Sperăm ca în luna mai să se suplimenteze numărul de autobuze (doar 2, în prezent – n.r.) și să se înființeze și cea de-a doua linie, al cărei traseu va trece prin comuna Jilava. Mai mult, am văzut că funcționează o aplicație implementată de STB, prin care călătorii pot afla cu exactitate la ce oră sosește autobuzul în stație”, ne-a spus Sorin Stroe.
Investiții în infrastructura școlară și în activitatea sportivă
În prezent, clădirea școlii „Bragadiru” a fost reabilitată termic, a fost schimbat acoperișul acesteia, iar în curtea școlii se află în curs de amenajare un teren de sport. În aceeași ordine de idei, primarul a mai amintit și despre refacerea terenului de fotbal din Crețești, care ajunsese un maidan plin de bălării, unde au fost montate containere pentru vestiarele jucătorilor și arbitri și pentru grupurile sanitare. Aici își va disputa meciurile de „acasă” echipa de fotbal ACS „Viitorul” Vidra, alcătuită din tineri care locuiesc în comună, care evoluează cu rezultate bune în Liga a V-a.
În ceea ce privește infrastructura școlară, edilul ne-a informat că au fost făcute angajările pentru personalul de la after-school-ul din Vidra, care are o capacitate de 30 de locuri, repartizate în două grupe – pentru elevii din clasele I-IV, respectiv V-VIII. Totodată, de o lună au început înscrierile, această unitate fiind destinată copiilor care provin din familii defavorizate, iar toate costurile sunt suportate din bugetul primăriei.
„Avem în plan să întocmim și un studiu de fezabilitate pentru un proiect început la Liceul „Alexandru Rosetti” de fostul primar, care avea ca scop extinderea clădirii acestei unități de învățământ, proiect care s-a împotmolit, din păcate, iar noi dorim să-l reluăm și să-l ducem la bun sfârșit”, a adăugat edilul.