Propunere legislativă

Deputatul PNL Ioan Oltean a propus un proiect de lege care prevede organizarea, trimestrial, în consiliile locale, de sesiuni de întrebări orale, în care consilierii vor putea, timp de o oră, să pună întrebări primarilor şi viceprimarilor, pe teme de actualitate locală.

Acest proiect depus de Oltean modifică, în acest sens, statutul aleşilor locali. Potrivit proiectului, consiliile locale ale localităţilor cu peste 5.000 de locuitori vor fi obligate să organizeze, trimestrial, o sesiune de întrebări orale, pe teme de actualitate locală. Întrebările vor fi adresate exclusiv primarului şi viceprimarilor de către consilierii locali, numărul de întrebări fiind în funcţie de proporţia partidelor reprezentate politic în consiliu. Întrebările vor fi adresate de opoziţie şi putere în mod alternativ, iar debutul va se va face prin tragere la sorţi. În formularea întrebărilor, consilierii locali se vor baza pe consultarea comunităţilor locale.

 

În expunerea de motive, Oltean arată că, așa cum în Parlament sunt prevăzute sesiuni de întrebări şi interpelări adresate Guvernului, tot așa şi comunităţile locale trebuie să fie deschise dezbaterilor constructive. Potrivit inițiatorului proiectului, democraţia locală nu poate funcţiona decât dacă opoziţia va avea suficiente instrumente de exprimare şi control, iar majoritatea se va constitui într-un executiv stabil. Proiectul a fost depus pe 1 aprilie şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.