• 32 de blocuri reabilitate cu un aspect demn de un oraş european

Circulă o vorbă, la români, care spune că ”toamna se numără bobocii”. Pentru primăria Măgurele, formula adaptată perfect la contextul acestui oraș aflat în plină tranformare este că ”toamna se numără proiectele îndeplinite”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 470, ediția print

Dacă pe timp de vară administrația orașului s-a mobilizat pentru reabilitarea și modernizarea instituțiilor școlare și a reușit-o din plin, definirea ca oraș european pentru Măgurele înseamnă acum alte două proiecte de amploare și de o importanță aproape vitală pentru comunitate. Primul proiect pe care îl vom menționa acum înseamnă reabilitarea pasajului peste șoseaua de Centură, iar cel de-al doilea proiect important pentru care primăria și-a mobilizat forțele se referă la reabilitarea a 32 de blocuri.

Confort important pentru comunitate

Primarul orașului Mă­gu­­rele, Narcis Constan­tin, ne-a precizat că unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl promovează Primăria Măgurele și care este în derulare, este reabilitarea pasajului care trece peste linia de Centură și totodată consolidarea acestuia. Conform proiectului, vorbim despre ”Pasaj str. Atomiștilor”. ”Ținând cont că noi considerăm acest pasaj elementul cheie pentru dezvoltarea orașului Măgurele, suntem bucuroși că am reușit să demarăm această lucrare, finan­țată prin PNDL. Considerăm că odată cu consolidarea structurii de rezistență, amenajarea trotuarelor pietonale, care nu existau, vor crea un confort cetățenilor din orașul Măgurele, în special celor care locuiau în partea dinspre București și care nu aveau o legătură cu orașul. Sperăm ca, în maximum două luni de zile, lucrările să fie finalizate”, ne-a explicat edilul.

”Apăruseră fisuri la baza pasajului, nu de speriat, dar am decis să facem o expertiză să vedem cum stăm”, ne-a explicat la rândul său, Raul Popa, directorul de Investiții. Oficialul a precizat că pasajul nu prezenta un pericol, dar în maximum cinci ani ar fi trebuit închis pentru consolidare. S-a decis că este mai bine să se intervină anul acesta, cu atât mai mult cu cât se puteau obține bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL. Valoarea investiției este de circa 5,4 milioane de lei, estimându-se că în luna noiembrie lucrările vor fi finalizate.

Blocuri cu arhitectură modernă

”Odată cu demararea lucrărior de peisagistică și de reamenajare a zonei centrale, am fost interesați să reabilităm și blocurile. Reabilitarea termică are ca principal scop confortul cetățeanului și scăderea costurilor cu încălzirea, dar are și scopul secundar, faptul că, odată reabilitate, blocurile vor avea și un aspect de nou, iar toată peisagistica din zona centrală va fi una europeană. Sunt reabilitate 32 de blocuri, suntem în plin șantier, sperăm să finalizăm până la sfârșitul anului, iar la anul, în primăvară, să venim cu ultimele retușuri și completări”, ne-a spus primarul Narcis Constantin. El a precizat că au mai fost reabilitate 6 blocuri, dar printr-un alt proiect Au mai rămas de reabilitat alte 5 blocuri, pentru care există deja un studiu de fezabilitate. ”În primăvara anului viitor, sperăm să avem toate actele rezolvate pentru ca în vară să demarăm lucrările, dacă e nevoie, cu finanțare din bugetul local”, potrivit edilului.

Reabilitarea blocurilor înseamnă schimbarea geamurilor, anvelopare, punerea de vată bazaltică pentru rupere termică între etaje, se sapă la trotuarul de gardă pentru hidroizolație, se face hidroizolație în subsol, refacerea plafonului pentru reducerea pierderilor de energie termică, se schimbă branșamentele de apă și canalizare (la gaze branșamentele au fost schimbate printr-un alt proiect). ”De asemenea, acoperișul va fi în ape, se zugrăvește scara blocului, deci lucrările chiar sunt complete”, a mai spus primarul. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 40 de milioane de lei. Anul trecut, a început procedura de licitație și s-au depus dosarele pentru accesarea de fonduri europene. Specialiștii primăriei ne-au spus că nu au întâmpinat dificultăți la Ministerul Dezvoltării. ”Proiectul este atipic, odată ne referim la confortul termic, dar sunt și multe elemente arhitecturale care se modifică. Vor apărea niște șarpante care sunt extrem de generoase. Asociația de proprietari poate oricând să compartimenteze aceste mansarde și să le facă locuibile. Toate blocurile erau terasate, acum vor avea șarpante în două ape, automat dispar și inflitrațiile, au panouri fotovoltaice, doar iluminat cu led, deci se schimbă iluminatul pe părțile comune. Iluminatul va fi suportat de panourile fotovoltaice care se montează, deci nu se mai consumă nici energie. Nu se intră în apartamente. S-au modernizat instalațiile de gaz, se pun electrovane, vor funcționa exact după normele ISCIR care s-au modificat acum 6 luni și care sunt mult mai drastice. Se înlocuiește tâmplăria cu una modernă, inclusiv ușile de la intrarea în bloc. Se reabilitează și trotuarul de gard din jurul blocurilor”, ne-a mai spus Raul Popa.

Vor beneficia de acest proiect aproximativ 1.000 de familii, garanția lucrărilor fiind de cinci ani, iar condițiile de execuție mai draconice garantează calitatea lucrărilor. Se fac verificări permanente atât pe timpul lucrărilor, cât și după finalizarea acestora, timp de cinci ani. Termenul de finalizare este iulie 2020, dar termenul maxim agreat de primărie este sfârșitul lunii martie, anul viitor.