În 2015, va continua Programul ”Euro 200” – pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților în vederea achiziționării de calculatoare. În acest sens, Guvernul a aprobat modelul bonului valoric de care vor beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie.

Cuantumul bonului valoric reprezintă echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziției.

”Culoarea bonului valoric din acest an va fi albastru deschis. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea și seria bonului valoric se schimbă prin HG”, a anunțat Guvernul.

Buget de 16 milioane de lei

Potrivit calendarului, în anul 2015, distribuirea bonurilor pentru achiziționarea de calculatoare se va face în perioada 24 iunie – 30 iulie, iar achiziționarea propriu-zisă se va face în perioada 24 iunie – 31 august. Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM și 250 GB hard-disk și software de bază licențiat, incluzând un sistem de operare și un program antivirus.

Bugetul alocat de Ministerul Educației pentru derularea ”Euro 200”, în anul 2015, este de 16 milioane de lei, estimându-se că vor beneficia de acest sprijin 17.779 de elevi și studenți.

Aproape 300.000 de beneficiari, în 10 ani

 

Programul ”Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, iar obiectivele sale sunt stimularea achiziționării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, res­pectiv crearea de com­petențe în utilizarea mijloacelor IT&C. Potrivit Guvernului, în cei zece ani de aplicare a ”Euro 200” au beneficiat de acest program 281.349 de elevi și studenți.