După incendiul din luna iulie care a distrus staţiunea Mati, din Grecia, preoţi şi credincioşi români şi-au dat mâna pentru o cauză nobilă. Să-i ajute pe copiii şi pe vârstnicii fără familii din centrele distruse de focul năpraznic. Aceştia şi-au îndreptat atenţia spre persoanele aflate în grija Mănăstirii „Sfânta Treime” din această zonă turistică grecească.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 419, ediția print 

Biserica Mănăstirii „Sfânta Treime” și Paraclisul „Sfântul Partenie” din staţiunea Mati nu au fost atinse de incendiu. Însă, așezămintele sociale din incinta mănăstirii au fost distruse de flăcări. Aşa se face că, deşi au fost adăpostiţi într-un spațiu provizoriu, în prezent, copiii și persoanele vârstnice de aici au nevoie de hrană zilnic. Recent, părintele Nicolae Tănase împreună cu părintele Ciprian-Georgian Tudor au donat alimente colectate cu ajutorul credincioșilor români unui orfelinat și unui centru de vârstnici care se aflau în grija acestei mănăstiri. „Am descărcat cele aduse ­într-un colț de depozit rămas nears, același colț de unde, de multe ori, ­s-au încărcat alimente, haine, saltele și lenjerie, paturi și mobilă pentru Valea Plopului”, a spus părintele Nicolae Tănase, “tatăl” a peste 400 de copii pe care îi îngrijește în Centrul Social de la Valea Plopului din Prahova, sub tutela Centrului Social  PRO-VITA – al Parohiei Valea Plopului – pe care l-a înființat.

Căminele din Mati, mistuite de flăcări

Reamintim că, în a doua jumătate a lunii iulie, cele mai grave incendii din ultimul deceniu au făcut ravagii în apropiere de capitala Greciei, Atena. Cel puțin 74 de persoane au murit și aproape 200 au fost rănite în cele două incendii de pădure care, scăpate de sub control, au mistuit totul în calea lor. Incendiile au avut loc în stațiunile Mati și Rafina, zone care aproape au fost şterse de pe faţa pământului după ce au fost distruse zonele cu vegetaţie abundentă şi numeroase proprietăți, de la clădiri până la terenuri şi autoturisme. Pentru a limita cât mai mult efectele dezastrului, autoritățile au închis atunci principala autostradă ce ducea spre vest, spre Corint. Flăcările au cuprins şi căminul de bătrâni şi căminul pentru copiii orfani care aparţineau bisericii Mănăstirii Sfânta Treime, din Mati.

Foto: Basilica.ro