Părinți, vaccinați-vă copiii! Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună metodă de a crește imunitatea micuților și de a le asigura protecția necesară în fața bolilor infecțioase. Numai așa îi puteți feri de virusurile rezistente la antibiotice și alte tratamente agresive. Îndemnul vine din partea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și se adresează tuturor adulților care au copii în întreținere în contextul în care vaccinarea a devenit o problemă de sănătate publică.
Dincolo de cifre, sănătate micuților este cel mai important lucru, iar familiile au obligația de a le asigura acest drept. O spun și specialiștii OMS care încearcă să lămurească adulții cu privire la beneficiile de care se bucură copiii supuși imunizării conform schemelor medicale. „Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv. Vaccinarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a unor boli infecțioase cu un impact negativ major asupra sănătății publice, spun specialiștii. De aceea, menținerea unei acoperiri vaccinale optimale ar trebui să fie o prioritate pentru toate sistemele de sănătate, în vederea prevenirii reapariției unor epidemii de boli transmisibile, ce au fost eliminate aproape în totalitate datorită vaccinurilor”, explică experții OMS.
Medicii: „Actuala epidemie de rujeolă a apărut pe fondul unei scăderi succesive,în ultimii ani, a ratei de vaccinare”
Peste cinci milioane de oameni din lumea-ntreagă au supraviețuit în perioada 2012-2015, datorită vaccinurilor. Experții pun această realizare și pe seama progresului tehnologic din ultimele două decenii, care a făcut posibilă dezvoltarea de noi tipuri de vaccinuri, cât și îmbunătățirea programelor de imunizare, în întreaga lume. „Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva principalelor boli transmisibile, prevenibile prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai stringente problemele de sănătate publică cu care se confruntă România în prezent. Actuala epidemie de rujeolă, care a izbucnit în februarie 2016 și a condus până în acest moment la 23 de decese, a apărut pe fondul unei scăderi succesive, în ultimii ani, a ratei de vaccinare anti-rujeolică. Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% au fost confirmate la persoane nevaccinate. 2,64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze). De altfel, 18,19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub 1 an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin RRO se face începând cu vârsta de 1 an”, mai spun specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății.