P Ultima şedinţă de consiliu la Primăria din Pantelimon avea să îmi rămână pentru totdeauna în memorie. Atunci mi-a venit mie în cap Ideea.
Era în sală numai lume bună: Voicu Caju, Mihai Lăutaru, Viorel Cecate, ce mai, numai băieţi de bine. Se face, la mişto, prezenţa. Eu, ca primar, rânjeam fasolea la toţi, mai ales la Caju. Ştiam deja că l-au dat afară de la PSD şi că i s-a dat cu flit la PP-DD pe motiv că nu adună nici măcar voturile pe care le plăteşte, gata, mort şi-ngropat, decedat politic. Băi şi deodată, cum mă uitam eu aşa la ei, ca nătărăul, cu figură de om de ştiinţă, deodată mă fulgeră Ideea. Mă, ce-ar fi să mă duc eu la PNL, să zicem, să mă pună ăia şef şi candidatul lor la Primărie şi eu să-i las pe nea Titi şi pe Robert Găzaru la butoane, dar tot soldaţii mei să fie…În felul ăsta aş avea toţi oamenii lui Bogi la îndemână, adică pe vreo 5 inși că restul au fugit şi PDL-ul la discreţie pe deasupra, tot vreo 5, că nici ăia nu vor să mă mai voteze.  Aşa că i-am luat pe rând la puricat, de te apuca scărpinatu pe picioare și pe spinare, la discuţii de nici mie nu îmi venea să cred ce debitam şi ce să vezi: i-am convins  de  nu mai înțelegea nimineni nimic. Eram ca şi şef pe două raioane.
Ăştia de la PNL Ilfov, de parcă aveau orbu’ găinilor, m-au luat în braţe, m-au pupat pe toate părţile şi mă tot întrebau de ce am aşteptat atâta, că aș avea mai multe voturi decât Caju la un loc cu Bogi, adică vreo 50 de voturi și cu ce  mai votează și PSD –ul pentru mine strângem cu toții vreo 200 de voturi, că-s băiat de băiat, că-s ca şi ales şi că locul meu e „în famiglie”. Deja eram frăţiorul lor. Dacă mai stăteam o oră la sediu, aproape că mă apucam să cred că eu sunt ăla pe care-l laudă!
De bucurie mi-am călcat  pe inimă şi am plecat la şpriţ cu Bogi şi cu Titi Nes.  De fapt mi-am călcat pe ficat, că inima mea stă oricum la păstrare, să nu se strice. Că eu am o vorbă de la săracu’ tata: „băi băiete, ţine minte, apa nu-i bună nici în cizme!”. Am mers deci cu noii mei tovarăşi de şpriţ şi în aburii de la alcool am cugetat, singur, maxima serii: „Este drept că patru ani am halit numai eu cu două polonice şi lor le-am dat cu linguriţa şi aia găurită, dar sunt băieţi buni. Au înţeles că numai împreună putem să trecem hopul şi că dacă apucă ăştia de la Partidul Poporului să ajungă la primărie ne ia dracu’ la puşcărie pe toţi, plus că nu mai pupăm la caşcaval.” Sper că au înţeles că decât să facă foamea, e bună şi linguriţa aia cu găuri din care le picură şi lor câte ceva.
Mişcarea doi a fost şi mai deşteaptă. Am reînfiinţat PNŢCD în Pantelimon şi l-am pus şef pe Woody, ăla cu casele. Băiat bun şi ăsta, dar dacă se răzgândește și vrea și ăsta să se facă primar?! Cred că și ăsta are mai multe șanse decât mine. Asta este…profilul noului ţăran, care a stat prea mult la soare. Că dacă munceşti pe ogor, te bronzezi. Şi de la ţărănişti la ţărani nu e decât un metru distanţă.  Că dacă nu fac eu diferenţa, care-s primar, or s-o facă fraierii ăştia? Şi numai cine nu munceşte, nu greşeşte, aşa şi eu cu ăla. Dacă se ia careva de noi, zic că am muncit, că e treabă grea la primărie şi n-am văzut bine. E de-al nostru, dintre noi, pentru noi, tot aduce şi el 10-20 de voturi acolo. Şi bob cu bob se face grămada praf. Că dacă nu se face, nu se adună şi dacă nu se adună, am rupt-o în fericire!
Mai îmi trebuiau partide mici, să sparg electoratul în cinşpe. Ştiam că astea or să mă coste, dar la mandea banu’ este o problemă că, în afară că mi-am făcut crescatorie de arici, de nici nu mai pot să lipesc mâna de buzunare, fondurile sau cam dus dracu. Pe Siminică l-am pus să dea la lume ce are nevoie, dar mi-a zis că ăștia nici pe degeaba nu vrea să mai primească de la noi, l-am luat în barcă şi pe Lăutaru, de la verzi, cică are și el niscai 5 voturi, că ar fi avut de fapt șase dar a zis că nevasta nu vrea să îl mai voteze nici pe ăsta şi pe restul de amărăşteni care mi-au votat conştiincioşi proiectele alea mai cu cântec, i-am aburit ca la carte de scoteau ăștia fum pe nări mai rău decât locomotivele alea pe aburi. Nea Titi se jura ca la 20 de ani că dacă mai prinde și mandatu ăsta, dă lege în Pantelimon ca nici un tânăr să nu mai treacă de opt clase , ca nu cumva să îndrăznească careva să îi ia locul la primarie, că el, și la 90 de ani, tot viceprimar vrea să fie. Mai erea și  Robert care se  jura că luăm măcar jumătate din consilieri, adică din jumatea lui 2, dar eu cred că în formula asta o să avem acelaşi consiliu ca şi până acum, mai dă-i dracu’ cu schim-bările lor de le visează ăia de la PP-DD. Parcă au înnebunit ăștia de la PP-DD, cu schimbările care vor să le facă, să avem transport în orășelul meu, lumea să aibă de muncă și cine știe ce vor să mai schimbe.
Cui naiba i-ar folosi primar nou, un consiliu nou, cu oameni noi, puşi  pe fapte mari? S-a obişnuit lumea unde se dă darul, ştie tot ţăranul unde să aducă ploconul, acum să bulversăm cetăţenii, să-i ameţim de tot? După ce m-am chinuit atâta amar de vreme să-i civilizez? E ca în reclama aia de la coniac: „N-ai cu cine dom’le, nişte ţărani!” Oamenii ştiu de un stăpân, să nu le schimbăm „bunele obiceiuri” de la comună şi nici rânduiala, că se naşte debandada. Că unu-i Ivan, se ştie! Să nu mă trans-form în Ivan cel Groaznic ca ăl de la ruşi şi să cobor milităria din pod, că le scot imediat democraţia din cap!