- Ce facem dacă se anulează zborul și suntem blocați în aeroport?
Dacă plecăm în vacanță cu avionul, trebuie să știm că statele membre ale Uniunii Europene au luat măsuri ferme pentru protecția împotriva coronavirusului, inclusiv în domeniul aviatic. Astfel, în afara evaluării preliminarii la care putem fi supuși încă din aeroport, în contextul pandemiei de COVID-19, avem o serie de drepturi în cazul în care călătoria se amână, se anulează și pur și simplu ajungem să fim blocați acolo din cauza dispozițiilor autorităților. Care sunt acestea?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov . 507, ediția print
Dacă deplasarea se reprogramează, compania aeriană trebuie să ne asigure un zbor alternativ.
Altfel spus, aceasta trebuie să ne ofere un voucher în baza căruia să putem călători pe aceeași rută și în aceleași condiții, care sunt detaliate în rezervarea inițială;
În cazul anulării călătoriei din cauza coronaviruslui, trebuie să ni se ramburseze integral costul biletului. De asemenea, trebuie să ni se ofere explicații privind posibilitățile de transport alternative. Având în vedere faptul că se refuză îmbarcarea împotriva voinței noastre, transportatorul trebuie să ne redirecționeze către un alt zbor și pe toată durata așteptării zborului următor să ne asigure serviciile corespunzătoare;
În situația în care suntem blocați în aeroport din cauza unei anulări de zbor, avem dreptul la „îngrijiri”. Astfel, este obligatoriu să primim mâncare și băuturi răcoritoare, să ni se ofere cazare și să ni se faciliteze accesul la comunicații. Avem dreptul la două apeluri telefonice gratuite și de a trimite gratuit mesaje prin fax sau e-mail. Mai avem asigurat și transportul de la aeroport pană la cazare;
Este important de știut că transportatorul trebuie să ne asigure un pachet de servicii de călătorie la același nivel al tipului de servicii sau al calității echivalent cu cel al pachetului reziliat. Dacă ne oferă loc la o clasă de călătorie superioară prețului de achiziție al călătoriei inițiale, nu poate pretinde o plată suplimentară. În schimb, dacă ne rezervă un loc la o clasă inferioară, atunci acesta, în termen de șapte zile trebuie să ne ramburseze 30% din prețul biletului pentru o deplasare pe o distanță mai mică de 1.500 de kilometri și 50% din prețul biletului pentru o deplasare pe o distanță de peste 1.500 de kilometri, dar nu mai mare de 3.500 de kilometri. Pentru zborurile care nu se încadrează în niciuna din aceste două categorii, putem primi până la 75% compensație din prețul de achiziție al biletului;
Mai există însă, și alte forme de rambursare. Având în vedere numărul mare de solicitări de rambursare a sumelor în contextul pademiei de COVID-19, înregistrate în ultimele luni, fiecare linie aeriană și-a stabilit propriile reglementări pe care le aduc la cunoștința pasagerilor, aceștia alegând de comun acord modul în care se returnează banii. Cât privește companiile, unele optează pentru rambursarea sumei achitate în contul bancar, fondul fiind returnat către contul din care a fost efectuată plata. Altele aleg despăgubirea prin voucherele de călătorie, returnarea sumei rambursabile realizându-se sub forma unui document ce permite rezervarea unui alt bilet în perioada stabilită de linia aeriană. Unele linii aeriene oferă și alte forme de rambursare, inclusiv puncte în programele de fidelizare pentru a fi utilizate pe site-ul companiei aeriene.
Uniunea Europeană: “Dificultățile și neplăcerile cauzate pasagerilor trebuie să fie minime”
“Dificultățile și neplăcerile cauzate pasagerilor de anularea zborurilor ar trebui să fie minime. Acest obiectiv ar trebui atins prin informarea pasagerilor, de către transportatori, cu privire la anulări înaintea orei de plecare prevăzute și, în plus, prin oferirea de posibilități de redirecționare, astfel încât pasagerii să poată face alte rezervări. În cazul în care acest lucru nu este posibil, operatorii de transport ar trebui să despăgubească pasagerii, cu excepția cazurilor în care anularea survine în circumstanțe excepționale, care nu pot fi evitate în pofida tuturor măsurilor rezonabile adoptate”, informează https://eur-lex.europa.eu/.
Atenție! Aceste drepturi nu se aplică în cazul în care pachetul de servicii turistice este afectat din alte motive decât amânarea sau anularea zborului.
Unde apelăm dacă ne sunt încălcate drepturile?
În cazul în care constatăm că nu ni se respectă drepturile, întâi adresăm o plângere companiei aeriene în care explicăm situația și solicităm despăgubirea. Dacă nu primim răspuns din partea companiei aeriene în termen de două luni sau dacă nu suntem mulțumiți de răspunsul primit, putem înainta o plângere, într-un interval rezonabil de timp, către autoritatea națională relevantă din țara în care a avut loc incidentul. Autoritatea națională trebuie să ne furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea noastră. Putem introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Ținând cont de faptul că este vorba despre un zbor operat de o companie din UE, putem introduce cererea fie în țara din care am plecat, fie în țara în care am sosit. Aceeași regulă se aplică și în cazul zborurilor de legătură care fac parte dintr-o singură rezervare, dar care sunt operate de companii diferite.
De asemenea, putem sesiza instanța din țara în care este înregistrată compania aeriană. În cazul în care compania aeriană nu este înregistrată într-o țară din UE, ne putem adresa instanțelor din țara UE din care am plecat, în care am sosit sau din care am luat zborul de conexiune. Intervalele de timp pentru introducerea unei acțiuni în justiție împotriva unei companii aeriene sunt definite de normele naționale privind limitarea acțiunilor din fiecare țară a UE. Orice decizie am lua, cel mai bine ar fi ca înainte de toate să consultăm Centrul european al consumatorilor din regiunea noastră și să cerem sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor transportului aerian.