Fără îndoială, acest sezon estival nu se compară cu niciunul de până acum din cauza pandemiei de coronavirus care a pus stăpânire pe întreaga planetă. Hotelurile, terasele și unele atracții turistice s-au redeschis gradual și vin cu oferte care mai de care mai tentante după atâtea luni petrecute numai în casă. Pe de altă parte, faptul că se înregistrează tot mai multe cazuri de COVID-19, din care unele cu grave complicații, este chiar înspăimântător și ne determină să renunțăm la ideea de a pleca în concediu, departe de casă. Și totuși, dacă ne luăm câteva măsuri de protecție, ne putem bucura de o vacanță de vară cu adevărat liniștită. Iată care sunt acestea!  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 507, ediția print

Păstrăm distanța socială în spațiul public! 

Pe plajă sau în hotel, limităm pe cât posibil interacțiunea cu alți turiști, (mai ales dacă sunt  persoane pe care nu le cunoaștem) și păstrăm o distanță de cel puțin un metru și jumătate față de aceștia.

Nu ne strângem mâinile și nu ne îmbrățișăm cu alte persoane!  

Indiferent cu cine ne întâlnim este de preferat să renunțăm la aceste gesturi. Un gest politicos și cât se poate de elegant ar fi să scoatem șapca sau pălăria, după caz. Sau… putem face semnul păcii (V-ul orizontal executat cu două degete) pe care toată lumea îl știe. Chiar și prietenilor și apropiaților le putem face cu mâna de la distanță. Orice formă de salut am alege, cu siguranță persoanele cărora le este adresat vor înțelege că avem cele mai bune intenții.   

Purtăm mască!

Acoperirea nasului și a gurii chiar și în afara spațiilor publice trebuie să devină obișnuință pentru că ne oferă protecție și nouă, nu doar celor din jurul nostru. Dacă facem parte dintr-un grup format din mai multe familii și avem cazare în același hotel sau aceeași pensiune, ieșim pe plajă împreună, facem excursii, vizităm obiective turistice și mergem la cumpărături împreună, este imperios necesar să purtăm mască de protecție ori de câte ori ne întâlnim. Chiar și în situația în care desfășurăm activități recreative în camera de hotel, cum ar fi jocurile de grup, de societate, este bine să luăm această măsură de protecție.  

Suplimentăm măsurile de igienă! 

Aflându-ne în locuri frecventate de numeroase persoane străine, este nevoie să sporim spălarea mâinilor cu apă și săpun. De fiecare dată, trebuie să alocăm cel puțin 30 de secunde igienei. Ca să ne dăm seama cât înseamnă asta, putem face următorul exercițiu: în timp ce ne spălăm pe mâini, cântăm, de două ori în gând, la mulți ani.

Evităm răspândirea microbilor!  

Este foarte important ca atunci când simțim nevoia să tușim sau să strănutăm să facem acest lucru în pliul cotului sau într-un șervețel, chiar dacă avem mască de protecție care ne acoperă nasul și gura. 

Evităm consumul de alimente și băuturi din aceleași recipiente!  

Pentru a ține virusul la distanță trebuie să evităm să mâncăm din aceleași farfurii și să bem din aceleași pahare sau sticle din care au consumat și alte persoane. „Cea mai mare grijă trebuie să o avem în privința băutului”, avertizează dr. Abraar Karan, specialist în sănătate publică la Harvard Medical School. De ce? „Pentru că vom fi tentați să fim mai neglijenți în privința regulilor de distanțare și, evident, vom fi nevoiți să mergem mai des la toaletă, unde șansele de infectare sunt mai mari”, explică specialistul. De altfel, dr. Karan atenționează și asupra faptului că focarul de infecție din Guangzhou, China, a pornit dintr-un restaurant fără ferestre și cu ventilație proastă, aerul condiționat răspândind stropii de salivă între mese. În concluzie, trebuie să avem grijă unde luăm masa, în vacanță. Chiar dacă nu sunt mulți clienți în restaurant, pericolul este cu atât mai mare cu cât petrecem mai mult timp în localul respectiv. „Mâncatul în spații închise este una dintre cele mai riscante activități”, este de părere medicul epidemiolog Emily Landon, de la Universitatea de Medicină din Chicago, SUA.


Vacanța în străinătate? Unde ne putem testa și care sunt costurile? 

Dacă optăm pentru o vacanță în străinătate, cel mai bine este să ne facem testul pentru coronavirus, înainte de a pleca din țară. În acest fel avem șanse să evităm carantina sau chiar spitalizarea în statul respectiv și, implicit, ratarea concediului. Testul îl putem face la orice clinică privată care face acest test (în ceea ce privește tarifele diferă, dar în general sunt sub 350 de lei și sunt disponibile la clinici precum Regina Maria, Synevo etc.). Pentru orice eventualitate, chiar și în cazul în care rezultatul testului va fi negativ, este bine să avem la noi și cardul european de sănătate eliberat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Comisia Europeană vine în sprijinul nostru cu o platformă online

Pentru restabilirea liberei circulații și relansarea turismului în Europa, în condiții de siguranță, Comisia Europeană a lansat platforma online Re-open EU. Această platformă este menită să ne ajute să ne planificăm cu încredere călătoriile și vacanțele în această vară și nu numai. Ea ne furnizează în timp real informații privind frontierele, mijloacele de transport disponibile, restricțiile de călătorie, măsurile sanitare și de securitate (de exemplu, distanțarea socială și utilizarea măștii faciale), precum și alte informații practice.

De reținut! 

În lipsa măsurilor de siguranță, suntem cu toții expuși riscului de a ne infecta 

“Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În prezent, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus și nimeni nu este imunizat împotriva sa. Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne protejăm sănătatea proprie și pe cea a persoanelor vulnerabile și să evităm supraîncărcarea serviciilor medicale. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini și să fim atenți să nu ne atingem fața: acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa propagarea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus”, scrie site-ul https://ec.europa.eu/.