Deși coronavirusul a ajuns pe teritoriul României, Ministerul Sănătății face apel la populație să nu intre în panică și să respecte sfaturile specialiștilor în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor în masă. Și atunci? Este sau nu Covid-19 o amenințare pentru noi? Trebuie să ne temem sau nu?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print

Ce înseamnă Covid-19? Coronavirusurile sunt un grup de virusuri întâlnite frecvent la animale, care uneori pot fi transmise și la oameni. O nouă tulpină a acestui coronavirus, denumit de Organizația Mondială a Sănătății 2019-nCoV (Covid-19), a fost descoperită la începutul acestui an în orașul Wuhan din China, de către cercetătorul Leo Poon, virusolog la School of Public Health de la Universitatea din Hong Kong. Aparent banal, un astfel de virus poate duce la deces prin sindrom respirator acut sever, pneumonie și chiar insuficiență renală. La gravide, el poate provoca nașterea prematură sau avortul spontan.

Cum îl recunoaștem?

Pornind de la in­for­ma­țiile cunoscute până acum, se apreciază că perioada de incubație a virusului poate fi între 2 și 26 de zile. Simptomele noului virus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli. Mai exact, dureri de cap, dureri musculare, care pot fi însoțite de febră și oboseală, tuse uscată care irită și nu se mai sfârșește, și respirație îngreunată.

Cum ne putem îmbolnăvi?

Atenție! Putem lua această infecție foarte ușor. Virusul se transmite pe cale aeriană, mai exact prin inhalarea particulelor din tusea sau strănutul unei persoane infectate sau prin contactul cu o suprafață contaminată și atingerea nasului, gurii sau a ochilor cu mâinile murdare. Boala se manifestă mai agresiv la copii, vârstnici, gravide și persoane cu imunitatea scăzută, în special bolnavi cronici cu afecțiuni cardiovasculare și respiratorii.

De unde ne informăm corect?

Informarea corectă ne ajută să evităm îmbolnăvirea și răspândirea viruslui. De aceea, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția populației linia TELVERDE de unde oricine poate obține informații legate de infectarea cu virusul COVID-19. Numărul este 0800800358 și poate fi apelat gratuit. “Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă. Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență! În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112”, informează Ministerul Sănătății.