În perioada 15-17 februarie 2019, Grupul Cucilor din Brănești a participat la un mare carnaval popular organizat în Alstatten, Elveția, un orășel situat la poalele munților Alpi, în apropierea graniței cu Germania, localitate vestită tocmai prin cel mai mare și faimos carnaval tradițional din partea de est a țării cantoanelor. Acesta se desfășoară, an de an, în aceeași perioadă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 441, ediția print
Cu această ocazie, elvețienii au marcat 100 de ani de la înființarea organizației Röllelibutzen Verein, păstrătoarea unui vechi obicei local cu măști numit Fasnacht, și totodată celebrarea a 400 de ani de atestare documentară a localității. Acestea fiind datele, elvețienii au făcut din ediția din 2019 un mare eveniment al culturii și tradiției europene ”Europäisches Kultur – und Brauchtumstreffen Altstätten 2019”, la care au fost invitate să participe 35 de grupuri tradiționale din 13 țări europene – începând cu Elveția, apoi Portugalia, Spania, Belgia, Italia, Germania, Austria, Croația, Slovenia, Ungaria, Bulgaria sau Grecia. Cucii din Brănești au reprezentat, evident, România! Aceștia au impresionat prin unicitatea costumațiilor și a măștilor, dar mai ales prin muzica, jocurile și ritualul prezentat, care încă mai păstrează încărcătura plină se semnificații și simboluri ancestrale. Cu prilejul festivalului, gazdele au inaugurat și un impresionant muzeu al costumațiilor participante, iar masca de cuc cu chip și costumul acestuia au devenit promotori al culturii tradiționale ilfovene, rămânând a fi păstrate la loc de cinste în cadrul marii familii a culturii tradiționale europene. Pentru Asociația Culturală Brănești această participare a fost o mare onoare, dar în aceeași măsură și o bună oportunitate în promovarea cu mândrie a tradiției ilfovene, dar și a României. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Brănești.
Ziua Cucilor
Pe 11 martie, la Brănești are loc Festivalul „Ziua Cucilor”, iar toţi cei care doresc să-i vadă pe cuci la ei acasă sunt invitaţi la sărbătorească împreună cu ei bucuria primăverii și a renașterii naturii. Festivalul „Ziua cucilor” a devenit un „brand” ilfovean tot mai vestit în această parte a țării, organizat și în acest an cu sprijinul Consiliului Județean și al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov.
FOTO: Marius Pistrui, Asociația Culturală Brănești