Sâmbătă, 10 iulie a.c., într-o atmosferă familială, a avut loc, în curtea Conacului Stolnicului Constantin Cantacuzino, de la Afumați, Expoziția Culturală Națională de pictură și desen pentru copii ”Culori pentru Pace”.

Coordonatorul proiectului pentru zona București – România, Ambasador pentru Pace, Mioara Ioana Voicu a fost secondată în derularea activităților de primarul comunei, Gabriel Dumănică și de administratorul conacului, Claudiu Davițoiu, iar prin telefon, s-au bucurat de atmosfera prietenească de la Afumați, președinte internațional ”Culori pentru Pace”, Antonio Giannelli și președintele Filialei România, Liliana Vîrsta.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 557

Curtea conacului a fost împânzită de desene ale copiilor, iar artiști dansatori și cântăreți, din Afumați, din București, dar și din alte județe ale țării, tineri și adulți – i-au încântat, pe parcursul întregii zile, pe toți cei prezenți.

”Mulțumesc tuturor copiilor, dascălilor și familiilor lor, care au gândit și creat în desene, frumoase mesaje din simboluri ale Păcii. Mesaje pe care le-au trimis către lumea întreagă, ca pe niște apeluri din inimă pentru încetarea conflictelor armate, pentru o lume mai bună în care să trăiască fericiți toți copiii lumii”, a spus Mioara Ioana Voicu, care a oferit gazdei și edilului localității câte o diploma de excelență pentru implicare și câte un desen înrămat.

În memoria celor masacrați în Sant’ Anna di Stazzema

”Culori pentru Pace” este un proiect ambițios, pornit în 2015 și, încă din primul an de viață, la el au aderat 70 de școli din 50 de țări de pe 5 continente! S-au adunat mii de desene având ca temă centrală simboluri ale Păcii, realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, desene care au călătorit în toata lumea, fiind expuse în expoziții internaționale, organizate în toate colțurile lumii. În 2017, încă 40 de țări s-au alăturat proiectului, iar astăzi ”Culori pentru Pace” numără 110 țări de pe 5 continente.

Proiectul a luat naștere în Sant’ Anna di Stazzema, un sat situat pe dealurile din apropierea orașului italian Lucca, din Toscana, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, era considerat ”zonă albă”. Lucrurile s-au schimbat în dimineaţa zilei de 12 august 1944, atunci când Divizia a 16-a Panzergrenadier ”Reichsfuhrer SS” a încercuit satul. Temându-se că vor fi capturaţi, bărbaţii s-au ascuns în munţi, lăsând în case femeile și copii. Trupele SS au ucis atunci 560 de persoane.