Cel mai simplu mod de a economisi bani este să îți faci un plan personal de buget.

Un studiu arată, că nu mai puțin de trei sferturi dintre români nu au un plan financiar pentru bugetul personal, aceasta fiind o greșeală foarte mare. Obișnuim să ne întrebăm unde s-au dus toți banii și simțim deseori că nu avem suficienți, dar nu trebuie decât să știm cum ne planificăm banii.

Pentru început, păstrează toate chitanțele și facturile timp de o lună. Apoi, fă-ți un tabel unde poți nota absolut toate cheltuielile dintr-o lună.

Notează câți bani cheltui pe chirie, întreținere, utilități (electricitate, apă, gaz, telefon, cablu TV, internet etc), transport (întreținere automobil, abonament transport în comun, taxi etc), alimente (include aici și ce măcânci în oraș), îngrijire personală (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, produse cosmetice, copii (jucării, cărți, rechizite etc), animale de companie (mâncare, îngrijire), distracție (cărți, reviste, filme, concerte, hobby-uri etc), alte lucruri pe care le cumperi pentru gospodărie (detergent, becuri, orice), dacă ai donat și.. orice altceva pe care ai cheltuit bani.

După o lună, vei observa foarte repede pe ce cheltui prea mulți bani, deci îți va fi mai ușor să începi să faci economi. Sigur, nu renunța la tabel deja, ci fă unul în fiecare lună.Alege varianta electronică, acesta fiind mai ușor de editat.

Pentru a-ți fi mai ușor să îți gestionezi banii și să scapi de o grijă, poți plăti în avans electricitatea sau abonamentul la telefonia fixă sau mobilă. De asemenea, încearcă să îți plătești toate facturile online. De regulă, vei plăti mai puțin în felul acesta.