Ai tenul “brăzdat” de coșuri și puncte negre care nu dispar nici cu cele mai costisitoare loțiuni și tratamente? Cele mai bune remedii sunt cele pe care ți le pune la dispoziție farmacia naturii și pe care ți le prepari acasă. Iată, câteva trucuri pentru un ten curat, frumos și sănătos!

Acneea este o boală de piele care apare de obicei pe față, piept, spate și umeri, zone care au mai multe glande sebacee. Aceasta poate afecta atât bărbații, cât și femeile, la orice vârstă. Este cunoscut faptul că aproximativ trei sferturi din persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani au avut acnee, la un moment dat. În mare parte, cauza apariției acneei este așa-numita „furtună hormonală”. “Foliculii de păr sunt conectați la glandele sebacee, care secretă o substanță uleioasă (sebum), necesară pentru a lubrifia părul și pielea. În mod normal, sebumul călătorește de-a lungul firelor de păr și ajunge prin deschiderile foliculilor pe suprafața pielii. Atunci când corpul produce o cantitate în exces de sebum și celule de piele moartă, în combinație, acestea două pot bloca foliculii de păr. Ele vor forma un dop moale, creând un mediu în care bacteriile se pot dezvolta. În cazul în care porii înfundați sunt infectați cu bacterii, rezultă inflamația”, explică dr. Laurențiu Vlădău, specialist în dermatologie și venerologie. Punctele negre sunt cunoscute ca fiind primul stadiu al acneei. Ele se formează prin supraproducția de ulei, înainte ca bacteria să invadeze porii pielii.

 

Tratamente din farmacia naturii

Lămâile distrug bac­teria care provoacă acneea. Aplică suc de lămâie pe față, lasă-l să acționeze cam o jumătate de oră și clătește cu apă călduță.

Pune-ți direct pe zona acneică, o mască din drojdie de bere, o dată pe săptămână. O prepari din două linguri de drojdie de bere uscată cu puțină apă pe care o amesteci până obții o pastă. Aplic-o pe față, evitând buzele și ochii. După 20 de minute, spală-ți fața cu apă călduță.

Și scorțișoara este un remediu excelent, distrugând bacteria care cauzează acneea. Amestecă o lingură de scorțișoară cu trei linguri de miere de albine și aplică masca direct pe zona afectată. Lasă tratamentul să acționeze zece minute, apoi clătește-ți fața cu apă călduță.

În fiecare dimineață și seară, șterge-ți fața cu ceai de mușețel. Acesta este un foarte bun antiseptic.

 

Atenție! Acneea severă se tratează doar la medic

 

“Tratamentele împotriva acneei funcționează prin inhibarea producției de sebum, prin limitarea dezvoltării bacteriilor sau încurajarea desfundării porilor. Cei care se confruntă cu forme ușoare de acnee pot beneficia de tratamente pe bază de creme, loțiuni, geluri care se adresează proceselor menționate anterior. Dacă vorbim despre cazuri severe, persistente de acnee, pacientul ar trebui să fie prudent atunci când încearcă un nou tratament și să facă o vizită unui medic specialist, care îl va îndruma în direcția corectă, deoarece multe terapii făcute „după ureche” pot avea efecte și rezultate nedorite. Nu în ultimul rând, pacientul trebuie să se înarmeze cu răbdare și încredere în medicul dermatolog. Tratamentele pentru acnee diferă în funcție de gravitatea problemei, iar uneori pot fi necesare mai multe luni până la a vedea primele semne de ameliorare. Una dintre cele mai bune soluții de îngrijire zilnică este reprezentată de gelurile de curățare pe bază de hidroxiacizi, folosite de două ori pe zi, în timpul unei spălări viguroase care să dureze cel puțin 60 de secunde. Ulterior se poate opta pentru una dintre cremele pe bază de acid salicilic, acid glicolic, acid lactic în concentrații mici, care pot fi procurate din farmacii, eventual cu ajutorul unui consilier cosmetic. Acestea vor realiza o exfoliere și curățare mai profundă a tenului, diminuând progresiv inflamația și reducând numărul coșurilor”, spune dr.  Laurențiu Vlădău, de la Clinica Hebra Dermatologie.