Nu te înțelegi cu frații în privința împărțirii moștenirii de la părinți? Medicul ți-a pus un diagnostic greșit și ți-a înrăutățit starea de sănătate fiindcă nu a intervenit cu promptitudine, te amenință cineva sau, pur și simplu, în căsnicia ta e furtună? Pentru orice problemă juridică, apelează la un avocat și ieși din încurcături! Ca să mergi la sigur însă, trebuie să-ți angajezi un apărător bun, un adevărat  profesionist care să te reprezinte în instanța de judecată cu succes.

N-ai bani să-l plătești? Solicită avocat din oficiu 

În cazul în care nu ai posibilitate să plătești un avocat, nu dispera. Există o soluție și pentru situația ta, oricât de dezastruoasă ți s-ar părea. Statul îți dă o mână de ajutor și-ți pune la dispoziție un avocat din oficiu. Datoria ta e să optezi pentru un apărător pe care să nu-l plătești. La solicitarea ta, baroul va delega un avocat care să-ți ofere asistență și apărare gratuită la proces. Ce să faci în acest sens? Doar să depui o cerere de acordare a asis­tenței judiciare. O vei depune în scris, la baroul avocaților. În solicitare trebuie să menționezi obiectul și natura procesului pentru care ai nevoie de apărarea avocatului din oficiu. În plus, trebuie să-ți treci datele de identitate, domiciliul și situația materială. La cererea scrisă vei fi nevoit să anexezi și o declarație din care să reiasă ce venituri obții lunar. În eventualitatea în care ai datorii față de anumite persoane, trebuie să specifici și acest aspect. Important este ca salariul pe care îl primești să ateste că nu-ți poți plăti un reprezentant legal. 

Ești apărat și ­consiliat gratuit doar atunci când n-ai bani 

Reține! Avocatul din oficiu îți oferă serviciile sale gratuite, numai în perioada în care veniturile încasate nu-ți permit să-ți achiți  cheltuielile aferente. Statul nu-ți mai acordă acest ajutor din momentul în care îți vei majora veniturile și-ți vei putea plăti singur un avocat care să te reprezinte în instanță.

Calitățile unui ­apărător de excepție

 să aibă un număr cât mai mare de procese câștigate 

 s-a implicat și în cazuri extrem de sensibile, delicate, nu doar în situații ușor de rezolvat 

 cunoaște foarte bine legile și are abilitatea de a se folosi de orice „portițe” legale și vicii de procedură în beneficiul clientului său, fie că este vorba despre litigii comerciale, fie de anumite acuzații penale cum ar fi, tâlhărie, crimă ș.a.m.d.  

 un avocat excepțional are capacitatea de a influența deciziile pe care urmează să le ia judecă­to­rul în instanță. Așa­dar, cel mai bun avocat este acela care reușește să impresioneze instanța prin modul în care își apără clientul. Iar ca să-l găsești pe cel de care ai nevoie în situații extreme, ar fi bine să cauți informații despre avocați, în prealabil. Asta înseamnă că trebuie să te interesezi pe la toate cunoștințele tale, sau chiar direct la barou care sunt avocații care notează cele mai importante performanțe.