Simpozionul geografilor ilfoveni, de la Măgurele

Celor care nu au aflat, încă, ce este „Cununa cu diamante” le spunem că această denumire reprezintă numele unui simpozion organizat de Filiala Ilfov a Societății de Geografie din România, în județul Ilfov. Anul acesta, manifestarea științifică ilfoveană a ajuns, iată, la „majorat”, adică a împlinit 18 ani, iar orașul Măgurele a fost gazda ospitalieră a acestei ediții.

Cel care a avut inițiativa organizării unei astfel de manifestări științifice a fost profesorul  Nică D. Lupu, un binecunoscut talent literar din Brănești – Ilfov. El a fost, de altfel, cel care a și „botezat” simpozionul cu acest nume deosebit de inspirat. Era în anul 1999, când profesorii membri ai Filialei Ilfov a Societăţii de Geografie din România (SGR) s-au întâlnit pentru prima oară pentru a face schimb de experienţă, pentru a-și prezenta cercetările și lucrările de specialitate şi pentru a-şi împărtăşi, unul altuia, din experienţa pedagogică. An de an, aceste întâlniri au devenit din ce în ce mai interesante prin bogăția de informații din comunicările participanților, prin participarea unor personalități importante ale acestei științe fascinante și, mai ales, prin aplicațiile practice, care le-au permis profesorilor de geografie din Ilfov să cunoască mai bine zonele geografice din județ. Iar în ultima perioadă, cea care a ținut aprinsă, cu mult entuziasm și implicare, flacăra acestui simpozion a fost prof. dr. Cristina Ghiță, inspector școlar pentru geografie la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

 

La Măgurele, geografia și cultura s-au împletit în „Cununa cu Diamante”

1 iunie, la Măgurele, nu a fost doar Ziua Copilului, ci și data în care simpozionul inițiat de  prof. Lupu a împlinit 18 ani. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Facultății de Fizică a Universității București, din orașul Măgurele, unul dintre partenerii manifestării, alături de Liceul Teoretic „Horia Hulubei”, din localitate, Casa Corpului Didactic (CCD) Ilfov, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – Măgurele și Institutul Național pentru LASERI și Plasme – Centrul pentru Tehnologii Avansate cu LASER (CETAL), din orașul Măgurele, Sindicatul Învățământ Ilfov, atât cel afiliat Fede­rației „Spiru Haret”, cât și cel afiliat ­FSLI . Manifestarea științifică a beneficiat și de sprijinul Consiliului Județean Ilfov și, bineînțeles, de cel al Consiliului Local și al Primăriei Măgurele.

Tema propusă spre dezbatere, în acest an, a fost „București-Ilfov – Capitală europeană a culturii, în 2021”. O temă care a împletit cultura cu geografia, o știință vastă care cuprinde multiple aspecte ale vieții de pe Pământ și care nu se rezumă doar la descrierea, analiza și cercetarea planetei-mamă a omenirii, ci și la cercetarea transformărilor și intervențiilor pe care locuitorii Terrei le produc asupra „domiciliului” lor, de-a lungul vremurilor, cultura jucând un rol important în aceste transformări.

Simpozionul, inclus în lista manifestărilor culturale din 2021

Așadar, suntem în aula Facultății de Fizică, din Măgurele. În sală, pe lângă profesorii de geografie din Ilfov, ne întâlnim cu un grup mare, de câteva zeci de elevi ai Liceului „Horia Hulubei”. Ceva mai târziu, am aflat și rostul prezenței lor la acest eveniment. Dar, toate la rândul lor!

La prezidiu au luat loc Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele, prof. Mihai Apostol, directorul Liceului „Horia Hulubei”, prof. dr. Cristina Ghiță, inspector școlar, prof. dr. Steluța Dan, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației, Alexandrina Niță, director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu (DJPC), conf. dr. Marian Ene – vicepreședinte SGR și prof. univ. dr. Sabina Ștefan, de la facultatea de Fizică București. Printre oaspeți s-au mai numărat și cercetătorul științific dr. Octavian Mândruț, de la Institutul de Științele Educației, din cadul Universității de Vest „Vasile Goldiș” – Arad, prof.dr. Florin Petrescu, directorul CCD, reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alin Piroșcă, precum și inspectori școlari din cadrul ISJ Ilfov.

Lucrările simpozionului au început cu cuvântul prof. dr. Cristina Ghiță, care a subliniat faptul că această manifestare reprezintă o încununare a rezultatelor activităților pedagogice și a celor de cercetare ale geografilor ilfoveni, de peste an. În al doilea rând, a adăugat Cristina Ghiță, CJ Ilfov, mai exact comisia județeană care elaborează documentele cu privire la activitățile și evenimentele incluse în dosarul de depunere a candidaturii Bucureștiului la titlul de Capitală Culturală Europeană – 2021 a adăugat pe această listă și simpozionul „Cununa cu Diamante”, organizat de Filiala Ilfov a SGR, ca o activitate reprezentativă pentru educație, cultură și știință.

Măgurele, un viitor pol al științei mondiale

Narcis Constantin, primarul interimar al orașului Măgurele, a fost apoi invitat de Cristina Ghiță să vorbească despre perspectivele de dezvoltare a localității, prin prisma proiectelor științifice ce se desfășoară aici. Un oraș care deja are un nume consacrat: Laser Valley – Smart City. „Vorbim despre o investiție de 390 de milioane de euro, în proiectul care privește construirea celui mai puternic laser din lume – ELI-NP. Această investiție va aduce după sine o dezvoltare urbanistică fără precedent în Măgurele. Prin prisma acestei perspective, Ministerul Educației, prin ministrul Adrian Curaj, a lansat un concurs de urbanism, la care participă mari institute de arhitectură din toată Europa, un concurs care ne va oferi toate datele și soluțiile necesare în privința dezvoltării urbanistice a orașului. Toate acestea vor da o amprentă de unicitate orașului nostru. De asemenea, proiectul ELI-NP ve genera o zonă de transfer tehnologic. În acest sens, Consiliul Județean a pus deja bazele unei astfel de investiții, denumită „Măgurele Science Park”. Adică un parc științific care va oferi infrastructura necesară pentru cei care vor dori să dezvolte tehnologii legate de descoperirile științifice de la ELI-NP. Acestuia i se adaugă o altă structură, cu același scop, denumită „High Tech Cluster”, la care au aderat foarte multe firme importante, din domeniu. Toate acestea oferă premisele ca Măgurele să devină unul dintre cele mai importante orașe din România”, le-a spus Narcis Constantin celor prezenți.

 

Comunicări de înaltă ținută științifică

În continuare, s-a desfășurat sesiunea de comunicări științifice. Temele alese au fost variate, interesante și de o ținută științifică de nivel academic. Astfel, prof. dr. Cristina Ghiță a prezentat o scurtă istorie a simpozionului geografic ilfovean și ne-a vorbit despre apariția acestuia, evoluția și perspectivele acestei manifestări științifice. Apoi, prof. dr. Steluța Dan a susținut o comunicare de strictă specialitate pedagogică care a abordat tema „Geografia în contextul inter și transdisciplinarității”, în care prezentat un nou mod de predare a geografiei, dar și a altor discipline din programul cadru, prin prisma celor două concepte ale inter și transdisciplinarității.

Profesorului dr. Steluța Dan i-a urmat directorul DJPC, Alexandrina Niță, care a susținut o comunicare strict legată de tema simpozionului, intitulată „Patrimoniul cultural ilfovean. Argument pentru susținerea viitoarei Capitale Europene a Culturii, în 2021”.

I-a urmat conf. univ. dr. Marian Ene, care a făcut o prezentare a facilităților și condițiilor de studii oferite de Facultatea de Geografie a Universității București și care s-a adresat, în mod special, auditoriului reprezentat de elevii prezenți în aulă. El a subliniat și gama largă de domenii interesante în care studenții se pot specializa, domenii care pot oferi cariere de succes, în branșă.

În finalul primei părți a simpozionului, dr. Octavian Mândruț le-a vorbit celor prezenți despre „Geografia, ca ideologie a secolului XXI”, în contextul transformările pe care le suferă planeta nostră, în ultimul timp.

După pauză, au urmat celelalte comunicări, susținute de autorii lor. Despre „Reconstituirea peisajului geografic din nordul județului Ilfov”, lucrare realizată în colaborare cu prof. dr. Marius Florin Marcu, a vorbit Cristina Ghiță, prof. dr.  Ioana Ungureanu și prof. Cătălin Popa s-au prezentat cu lucrarea „Climatologia sistemelor noroase pentru zona Măgurele”, Tincuța Vrânceanu a vorbit despre „Buftea. Aspecte privind organizarea și amenajarea teritoriului”, prof. Marius-Ovidiu Sebe a prezentat o comunicare foarte interesantă, care a abordat tema „Brănești – elemente istorico-geografice reflectate în toponimia locală”, iar prof. Anișoara Nicolescu a susținut o comunicare intitulată „Proiectul naval 1 Decembrie, între vis și realitate”. La finalul sesiunii de comunicări, Bogdan Petre, student al Fac. de Geografie, și-a prezentat lucrarea cu care va susține licența, „Măgurele, între oraș satelit și centru științific de elită”.

 În vizită la CETAL și INFP

După susținerea comunicărilor, simpozionul a continuat cu o aplicație practică.

Participanții au vizitat Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL) și Institutul Național de Fizică a Pământului, structura principală de studiu a seismelor din România.

La CETAL, geografii ilfoveni au făcut cunoștință cu cele mai avansate tehnologii și echipamente din domeniul laserilor. Despre aceste echipamente și despre performanțele lor le-a vorbit Marian Zamfirescu, cercetător științific gr. I, șeful departamentului CETAL.

Peste drum de acest centru de elită al științei din Măgurele, se află Institul de Fizică a Pământului. Aici, participanții la simpozion au aflat despre modul în care se face cercetarea seismologică în România, despre stațiile seismologice, dar și despre modul în care se încearcă previzionarea cutremurelor și măsurile de siguranță care se iau, la nivel național, în caz de cutremur.