Jandarmeria Română

Gazda acestui ciclu internaţional de pregătire, educare şi profesionalizare este Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, din Roşu-Chiajna. Actul de învăţământ profesional şi tehnic este continuarea unui lung parteneriat cu instructorii din Jandarmeria Franceză, proveniţi din Şcoala de Ofiţeri de la Melun şi Centrul de Antrenament al Forţelor de Jandarmerie Franceză, de la Saint-Astier.

Jandarmeria a însoţit puterea statului, în toate trecerile lui istorice.  

Să nu uităm: 

 3 aprilie 1850. Domnitorul Grigore Alexandru Ghica aprobă printr-un ofis domnesc hotărârea Divanului Obştesc. El semnează „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”. Misiunea? „Privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor”;  

 20 iunie 1864. Alexandru Ioan Cuza semnează Ordonanţa nr. 896, prin care trupele sunt formate din escadroane de dorobanţi. Jandarmeria s-a modernizat, în noul stat naţional român.

Apelul la perioada apropiată este inevitabil

Imediat după căderea comunismului, apare Legea 60, din 1991. Ea priveşte organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Generalul maior doctor Gavrilă Pop, astăzi comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, îşi aminteşte: “Pe atunci, eram căpitan în Poliţia Română. Am fost coautor la elaborarea acestei legi. Este un document democratic, în adevăratul sens al cuvântului”. 

Generalul este memoria istoriei recente.  În ’89, avea 30 de ani. S-a aflat mereu în miezul vremurilor tulburi, de tranziţie, de atâtea ori, hâde. Crezul lui este că jandarmeria trebuie să apere dreptul constituţional de a manifesta al cetăţeanului. Corect şi în limitele legii. Dar lucru ăsta nu prea vrea nimeni să-l spună. Dacă am înţeles bine – lupta lui nu a fost în primul rând cu manifestanţii, protestatarii sinceri sau cumpăraţi, huliganii sau naivii oneşti. Ci chiar cu unele autorităţi. Oricum, promit să aflu măcar de ce s-au întâmplat urâţenii, dacă nu chiar cine a stat în spatele lor.  

 

Parteneriat fructuos româno-francez

Cursul Superior Internaţional (CSI) a debutat în anul 2003. Are o durată de trei luni şi se încheie în decembrie. Anul acesta, directorul lui este locotenent-colonelul Florinel Flueraş, din cadrul şcolii amintite, iar adjunctul său este maiorul Patrick Castaing, din Jandarmeria Naţională Franceză. România şi Franţa realizează astfel pregătirea ofiţerilor de stat major, ca o contrapondere eficientă la ameninţările asupra securităţii europene şi regionale. Cursanţii fac parte din cadrul forţelor de jandarmerie și poliție similare, din Europa de Est şi Sud-Est, Asia, Orientul Apropiat, Africa ş.a.

Anul acesta, participanţi din nouă ţări

În sălile de cursuri ale campusului Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române se pregătesc acum 13 ofiţeri din: Algeria (1), Bosnia şi Herţegovina (1), China (2), Iordania (1), Franţa (1), Madagascar (2), Ucraina (1), R. Moldova (2) şi România (2).  CSI le va certifica specializarea în operaţiuni de organizare şi planificare, specifice statului major internaţional. 

Certificare ONU

CSI se bucură nu numai de suportul statului francez. Organizaţia Internaţională a Francofoniei a susţinut şi anul acesta participarea a doi stagiari. Apoi, introducerea în materiile de pregătire profesională a modulului specific, intitulat „Operaţiuni de menţinere a păcii” – a făcut ca acest curs să-și înscrie demersurile pentru obținerea certificării ONU. Ar fi un avantaj major pentru ofiţerii care vor participa, pe viitor, la misiuni în structurile multinaţionale, definite acestui scop.

Stagii de practică, în Franţa…

În cadrul CSI este inclusă şi o vizită în Franţa. Acolo se va finaliza un stagiu practic-aplicativ, la Centrul Naţional de Antrenament al Forţelor de Jandarmerie (C.N.E.F.G.), din localitatea Saint-Astier. El va fi completat cu o perioadă de instruire la Paris, care va fi destinată deprinderii tehnicilor şi metodelor de lucru, într-un stat major operaţional.   

…dar şi în România

Completarea perfecţionării profesionale se va face şi în ţara noastră. Ofiţerii înscrişi la CSI vor participa la pregătiri ale misiunilor, dedicate subunităţilor mobile de jandarmi. Acest lucru se realizează la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Jandarmi Ochiuri. Ţintele urmărite? Îndeplinirea obligaţiilor în afara ţărilor de origine, sub egida ONU sau UE şi creşterea coeziunii echipelor mobile de intervenţie, perfecţionarea cooperării pentru misiunile de restabilire a ordinii sociale.

Nu pe Mont Blanc, ci în Bucegi

Jandarmeria Română mai are însă şi o altă unitate de învăţământ, cu un profil aparte. Este Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor  de Jandarmi Montan Sinaia. A fost înfiinţat în iulie, 2004. Aici se deprind strategii şi tehnici de salvare-evacuare montană, alpinism, schi, acordarea primului ajutor în condiţii speciale, căutarea persoanelor surprinse de avalanşă, dresaj canin etc. Participanții CSI au beneficiat de găzduirea în acest centru montan.

Pregătire intensă, scopuri bine definite 

Obiectivele esenţiale CSI sunt favorizarea deschiderii către structurile europene de ordine publică, respectul pentru valorile morale şi deontologice, adoptarea standardelor lumii moderne, civilizate. Misiunile acestor profesionişti sunt dificile. Aplanarea conflictelor sau divergenţelor între autoritatea de stat şi diferite categorii sociale sunt valori de strategie, antrenament, coordonare, forţă de caracter. Pe toată durata cursului, participanţii sunt evaluaţi sistematic şi amănunţit.