Activitatea a fost întreruptă parțial la Uzinele Dacia de la Mioveni, în urma unui atac cibernetic care a afectat unele dintre sistemele informatice, potrivit unui comunicat al companiei.

„O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineții de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global”, se precizează în comunicatul transmis de Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

Conform aceleiași surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmărește evoluția situației.

Renault a confirmat că a oprit producția în Franța și în Slovenia, după valul de atacuri informatice

„Am fost afectați”, a confirmat un purtător de cuvânt al Renault pentru AFP, care a adăugat că se evaluează situația pentru a găsi o soluție. ”Vom face ceea ce este necesar pentru a contracara acest atac”, a precizat purtătorul de cuvânt al producătorului auto francez.

Producția a fost oprită în Franța și în Slovenia, a informat oficialul Renault.

Pe 12 mai, un atac informatic „la nivel global” și calificat ca „incident major” de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

Atacul ar fi unul „la nivel global” și ar atinge organizații din Australia, Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”.

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.