Calendarul de liberalizare a prețului gazelor prevede o creștere de 2% a prețului gazelor pentru populație de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Vești bune pentru consumatorii de gaze naturale.  Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) apreciază că scumpirea va fi mai mică decât se estima. „De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule și vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire”, a spus Havrileț într-o conferință de presă. El a arătat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se așteaptă la o creștere mai mare de 5-7%. Totodată, până la finalul perioadei de liberalizare respectiv sfârșitul anului 2018, este prevăzută o creștere de preț de 36%. Havrileț estimează, însă, că scumpirea nu va fi mai mare de 22%. 

Anterior, în aceeași conferință, Havrileț, a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deși calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014. Președintele ANRE a explicat că măsura este necesară întrucât prețul pieței a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii prețurilor pe piețele internaționale și a unor importuri mai mici de gaze. 

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial și să beneficieze și consumatori non-casnici de posibilitatea de a accesa prețuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creșteri de prețuri la niveluri mai mari decât sunt prețurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, așa că propunem anularea calendarului”, a spus Havrileț. 

El a arătat că 75% din piața gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceștia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare. 

Restul de 25% din piața reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.