⬤ Creșă, grădiniță, școală – moderne, cu spații și dotări de ultimă generație, activități educative școlare și extrașcolare, recunoașterea și aprecierea rezultatelor bune, facilități puse la dispoziție gratuit de către Primărie – rețeta prin care o comunitate își asigură o educație de calitate, cu oameni pe care se poate baza în viitor

Dacă ne referim doar la mandatul ultimilor 4 ani, primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, alături de echipa de profesioniști din Primărie, a reușit să atragă pentru dezvoltarea urbei finanțări externe în valoare de aproape 250 de milioane de lei. Fondurile sunt utilizate pentru proiectele aflate în curs de implementare, dar vor fi folosite și pentru cele viitoare, pentru care s-a asigurat, astfel, finanțarea, acestea mai având doar să treacă etapele birocratice necesare punerii în aplicare.

Investițiile în dezvoltarea componentei educaționale (la toate vârstele – antepreșcolari, școlari sau elevi) reprezintă o prioritate a administrației locale, iar proiectele implementate în orașul Pantelimon, pentru modernizarea sau construirea de la zero a unei infrastructuri de învățământ la standarde europene actuale, sunt printre cele mai importante, cu impact major asupra întregii comunității.
În cele ce urmează vom puncta doar câteva dintre acestea și ne vom referi, de exemplu, la construirea și inaugurarea, în toamna anului trecut, a celei mai moderne grădinițe ilfovene (zona Tractorului) care are în structura sa și grupe de creșă, o premieră pentru sistemul public de educație din Pantelimon și o inițiativă care a venit mult în sprijinul tinerilor părinți. ”Așa cum am promis, Pantelimonul are prima grădiniță cu grupe de creșă gratuită! Noua clădire de 4.600 mp are o capacitate de 240 de locuri pentru ­copiii noștri, fiind dotată la ultimele standarde pentru un învățământ de calitate. Copiii beneficiază de săli de clasă moderne, cabinet de limbi străine, sală de logopedie, cabinet de psihologie, sală multifuncțională, table smart, sală senzorială, loc de joacă, bucătărie proprie, spălătorie”, spunea primarul Marian Ivan, la inaugurare.
Sau, un alt exemplu extrem de recent este cel referitor la intrarea în reabilitate a corpului C al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon, o nouă etapă de transformare și modernizare a spațiului educațional. Proiectul de reabilitare termică și îmbunătățire a eficienței energetice va fi implementat cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, iar lucrările se vor derula pe perioada acestei vacanțe de vară, astfel încât elevii să revină, în septembrie 2024, într-un nou corp de școală dotat cu panouri solare fotovoltaice – sursă de energie regenerabilă și durabilă, termoizolat corespunzător, astfel încât să se mențină un climat interior confortabil și pentru a reduce pierderile de căldură, cu o platformă liftantă pentru acces facil și sigur pentru persoanele cu dizabilități, având instalații moderne de încălzire, care utilizează tehnologii eficiente și ecologice. Se va înlocui tâmplăria exterioară, dar și cea interioară – cu soluții de înaltă performanță energetică și siguranță. Valoarea totală a finanțării este de 4,7 milioane de lei cu TVA, ”iar fiecare leu investit în acest proiect reprezintă un pas către un mediu educațional mai bun pentru copiii noștri. Educația este investiția noastră în viitor! Lucrăm pentru a oferi elevilor noștri cele mai bune condiții în educație!”, a subliniat, din nou, primarul Marian Ivan.
Tot mai mulți copii în grădinițele și școlile din oraș, un indicator important al unei comunități mulțumite de condițiile oferite în ceea ce privește educația
”Am reușit să mărim de patru ori numărul copiilor înscriși la Grădinița Nr. 1 Pantelimon, față de statistica din urmă cu 10 ani, iar această instituție a devenit una din cele mai mari și mai bine dotate unități din județul Ilfov”, preciza edilul, în urmă cu doar câteva zile, la întâlnirea cu părinții copiilor din oraș, cu ocazia Zilei Porților Deschise, prilej de a vizita instituția, de a descoperi oferta cursurilor opționale gratuite puse la dispoziție, de a sta de vorbă cu cadrele didactice.
”Am prioritizat calitatea educației copiilor noștri încă de la primul meu mandat de primar, ca părinții să poată opta pentru grădinița de stat în defavoarea celei private”, a explicat primarul, care ne-a dezvăluit și planurile în ceea ce privește construirea unei școli noi, cu finanțare europeană prin PNRR, o ”școală verde”. ”Proiectul a fost aprobat pentru finanțare de către Ministerul Educației, fiind o investiție de 43.289.012,26 lei cu TVA, iar finanțarea eligibilă pe care o vom primi prin fondurile europene va fi de 34.249.342,19 lei cu TVA. Școala va fi construită pe terenul unității militare, clădirea va avea trei niveluri și un subsol tehnic, va fi înconjurată de spații verzi, inclusiv o grădină de legume, flori și plante aromatice, care va servi ca zonă de studiu și relaxare pentru copii. De asemenea, noua construcție va viza respectarea obiectivului privind necesarul de energie primară care să asigure certificare de performanță energetică, precum și alte cerințe pentru ca această construcție să fie prietenoasă cu mediu, scăzând emisiile de dioxid de carbon și reducând costurile de încălzire sau electricitate. Scopul acestui proiect este să oferim copiilor noștri un mediu de învățare prietenos cu natura!”, a precizat primarul.
Nu în ultimul rând, Primăria Pantelimon are în plan construirea unei a treia grădinițe, cu 3 grupe mici, 3 grupe mijlocii și 4 grupe mari. În cursul lunii iunie se va depune proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional (POR). ”În acest moment, cei 1.700 de elevi ai școlii din Pantelimon beneficiază de tablete și internet gratuit. Clasele de curs au fost modernizate cu table interactive, camere web de conferință, laptopuri pentru sălile de curs și pentru cadrele didactice. Prin intermediul finanțării obținute prin PNRR, se vor achiziționa dotări pentru Școala Gimnazială Nr.1 și Grădinița Nr. 1 Pantelimon: mobilier și materiale didactice pentru dotarea sălilor de clasă /sălilor de grupe, echipamente TIC pentru organizarea în mediul virtual, mobilier specific și materiale didactice specifice pentru dotare laborator de științe (fizică, chimie, biologie/ multidisciplinar) din școală, mobilier specific și materiale didactice specifice, inclusiv echipamente digitale, pentru dotare cabinete (inclusiv cabinete consiliere și asistență psihopedagogică, de sprijin, logopedice și alte terapii specifice etc), pentru dotarea spațiilor cu echipamente și aparatură sportivă, precum și alte materiale didactice specifice desfășurării activităților din sălile de sport. Finanțarea acestui proiect este nerambursabilă și are o valoare totală eligibilă de 3,2 milioane de lei.
Educația în școală, dar și în afara ei reprezintă șansa copiilor de a-și construi un viitor de succes!
Primăria Pantelimon, primarul Marian Ivan și Consiliul Local al orașului, împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 formează un parteneriat puternic pentru a sprijini elevii performanți din comunitate. Proiectul ”Învățăm și performăm” este dedicat elevilor cu rezultate bune la învățătură, care să beneficieze de sprijin suplimentar pentru participarea la concursurile și olimpiadele școlare. Profesori dedicați le asigură pregătirea săptămânală, iar în grupurile de lucru ale copiilor se abordează probleme cu un grad ridicat de dificultate. Fiecare grupă de 12 elevi lucrează o oră și jumătate/săptămână, în afara orelor de curs.
”În comunitatea noas­tră, școala și autoritățile locale își dau mâna într-un parteneriat solid, pentru ca împreună să reușim să sprijinim acolo unde este nevoie și să ne bucurăm, tot împreună, alături de elevii orașului nostru, de rezultatele lor remarcabile la concursuri și olimpiade”, afirmă reprezentanții unității  de învățământ. ”Mi-am dorit întotdeauna o educație mai bună pentru copiii din comunitatea noastră, care să îi pregătească pentru provocările vieții și să le ofere oportunități de dezvoltare pe toate planurile. Știm cu toții că învățarea nu se oprește la băncile școlii, ci continuă și în afara lor, prin experiențe și lecții care să îi pregătească temeinic pentru viață. De aceea, am sprijinit proiecte menite să ofere copiilor noștri o gamă largă de experiențe, în special în domeniul sportului și al educației extrașcolare. Unul dintre aceste proiecte este programul ”Micii Cercetași”, desfășurat în colaborare cu profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1, Pantelimon. Programul își propune să le ofere lecții și îndeletniciri practice, cum ar fi construirea unui adăpost, orientarea în natură, aprinderea unui foc în siguranță, tehnici de prim ajutor și multe altele. Aceste activități nu doar îi învață abilități importante, dar le dezvoltă și spiritul de echipă, responsabilitatea și simțul civic”, a mai precizat primarul ­Marian Ivan.
Acesta s-a aflat, sâmbătă, în Pădurea Pustnicu, alături de copii și de familiile lor, la ceremonia de depunere a promisiunii de cercetaș, activitate în cadrul căreia cercetașii ­și-au arătat priceperea la tir cu arcul, în montarea-demontarea cortului pentru expediții, în parcurcerea unui traseu utilitar aplicativ cu obstacole. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, cântece și voie bună. ”Un moment important în viața acestor copii, în care ei și-au ­luat angajamentul solemn de a acționa întotdeauna pentru protejarea și conservarea naturii, pentru a deveni cetățeni responsabili și implicați în comunitatea noastră. Sunt mândru să susțin un astfel de proiect și să văd cum tinerii noștri se implică în construirea unui viitor mai bun pentru orașul nostru și pentru mediul înconjurător! Ca fost militar, ­mi-am dorit să aduc în comunitatea noastră valorile care m-au ghidat pe mine de-a lungul vieții: iubirea pentru natură, camaraderia și voluntariatul. În era tehnologiei, este esențial să-i scoatem pe cei ­mici din fața tabletelor și telefoanelor, să-i ajutăm să lase la o parte individualismul și să descopere frumusețea și beneficiile activităților în aer liber. Am pornit proiectul „Micii Cercetași“ ca o ambiție, începând cu pași timizi dar, acest proiect s-a dezvoltat frumos cu multă muncă și dăruire din partea profesorilor coordonatori dna. Doina Cîntă-Bine, dl. Nicolae Cîntă-Bine, dna Elena Răducan și dna. Coman Sica. Astăzi, cercetașii noștri și-au depus promisiunea. Avem posibilitatea să le oferim copiilor noștri tot ceea ce are Pantelimonul de oferit: pădurea, lacul, aerul curat și, desigur, sentimentul de comunitate și apartenență.
Felicitări copiilor, profesorilor și părinților pentru implicarea și dăruirea în acest proiect!”, a adăugat cu mândrie, elilul orașului Pantelimon.
Toate blocurile din Pantelimon, anvelopate!
Ultimele 6 blocuri care rămăseseră neanvelopate în Pantelimon, vor intra în curând în proces de reabilitare termică. Prin finanțarea obținută de la Ministerul Dezvoltării sunt incluse în proiect blocurile: A – Str. Livezilor nr. 1, B Faleza – B-dul Biruinței nr.8, D – Str. Livezilor nr. 7, F1 – Str. Eroilor nr. 9, F2 – Str. Eroilor nr. 25, G1 – Str. Livezilor nr. 3. Lucrările vor viza: izolarea termică a fațadei, închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților, izolarea termică a planșeului peste subsol, repararea elementelor de construcție ale fațadei; repararea acoperișului tip terasă/șarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe fațadele/terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție; repararea/refacerea canalelor de ventilație din apartamente în scopul menținerii/realizării ventilării naturale a spațiilor ocupate; repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura blocului de locuințe; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.
Lucrările vor dura 6 luni, după care locuitorii vor beneficia de imobile eficiente energetic, având costuri mai scăzute la încălzire pe timp de iarnă și un aspect exterior îmbunătățit.