Sănătatea, tot mai scumpă

Nu este păcăleală. De la 1 aprilie, vom plăti o sumă modică pentru perioada în care am beneficiat de asistenţă medicală în regim de spitalizare. Taxa va fi stabilită de reprezentanţii unităţii sanitare la care ne vom prezenta în vederea tratamentelor. Totuşi, aceasta nu va depăşi suma de 10 lei. Măsura a fost luată de autorităţi pentru a evita internările nejustificate.

Vin vremuri tot mai grele pentru sănătatea noastră. Guvernul României a aprobat Contractul-Cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014. În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a anunţat intrarea în vigoare a coplăţii în sistemul public, începând cu data de 1 aprilie. Concret, de luni vom fi nevoiţi să scoatem din buzunar o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru zilele petrecute la tratament sub stricta supraveghere şi coordonare a specialiştilor din spitalele de stat. 

Practic, taxa impusă de autorităţi o vom achita abia după ce vom primi îngrijirile medicale de care depinde însănătoşirea sau îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre, adică la externare.  “La 1 aprilie 2013, odată cu Contractul-Cadru aprobat de Guvernul României va intra în vigoare şi sistemul de coplată. Am făcut eforturi uriaşe în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional ca această coplată să fie o sumă modică. Chiar şi o asemenea valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei poate să sprijine obiectivul de a face ordine în sistem, eliminând în felul acesta internările nejustificate. Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare spital pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective”, susţine  ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. 

Ei vor fi scutiţi de taxă 

Autorităţile statului au în vedere anumite categorii de persoane care ar putea fi în imposibilitate de plată şi le-au exclus de la achitarea taxei. Mai exact, în cazul tratamentelor efectuate în spital cu internare, pensionarii care au venituri sub 700 de lei, copiii ce încă nu au împlinit 18 ani, bolnavii cronici incluşi în programele de sănătate care necesită mai multe internări pe an, precum şi gravidele şi lăuzele, vor pleca acasă fără să achite taxa de spitalizare. Acelaşi regim îl au şi pacienţii grav bolnavi care ajung la unităţile de primiri urgenţă şi necesită internare rapidă. Nici ei nu vor plăti taxa la externare.