Noul sediu al Poliției orașului Popești-Leordeni a fost inaugurat la începutul săptămânii trecute, chiar de Ziua Poliției Române, momentul fiind apreciat de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne drept ”definitoriu pentru creșterea siguranței și eficienței activităților polițienești în această comunitate”, evenimentul marcând ”finalizarea cu succes a unei investiții esențiale, menite să asigure condiții optime de lucru pentru polițiști și să contribuie la îmbunătățirea capacității instituționale de răspuns la situații de urgență”. Investiția a fost derulată în cadrul Proiectului ”Îmbunătățirea Rezilienței și Răspunsului la Situații de Urgență”, finanțat prin Acordul de Împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București pe 10 iulie 2019 și ratificat prin Legea 89/2020.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 747, ediția print

Fostul sediu al Poliției orașului Popești-Leordeni, situat pe Șos. Olteniței 34, a fost construit în 1972 și, inițial, funcționa ca post de poliție sătească. ­De-a lungul timpului, unitatea și-a extins atribuțiile, oferind servicii specializate de siguranță publică, investigații criminale, criminalistică și securitate. În urma unei expertize tehnice, în 2019, clădirea a fost clasificată ca având deficiențe structurale majore și încadrată în clasa II de risc seismic, nefiind adecvată pentru continuarea activităților polițienești, în condiții de siguranță și eficiență. În plus, se impunea redimensionarea unității, ca urmare a creșterii demografice și economice a localității. Ca răspuns la aceste provo-cări, vechiul sediu a fost demolat, și, pe locul lui, în septembrie 2023, a început construirea unei noi clădiri administrative, contemporană și eficientă. Actuala construcție, cu regim de înălțime P+4E, se conformează normelor urbanistice și de securitate naționale și europene, infrastructura este una modernă oferind locuri corespunzătoare pentru activitățile de poliție, inclusiv birouri conforme cu standardele actuale, săli de conferințe, zone de pregătire și facilități pentru pregătire. Este o clădire eficientă energetic, care folosește sisteme solare pentru încălzire, aparate cu consum minim de energie și strategii pentru diminuarea amprentei de carbon. Au fost create zone dis-tincte pentru vizitatori și angajați, servicii pentru persoanele cu handicap (rampe, lift, ­toalete special amenajate), și o sală de sport dotată, pentru angajați.

Investiție semnificativă în securitatea și eficiența serviciilor polițienești

Construcția noului sediu al Poliției orașului Popești-Leordeni este prima dintr-o serie de șapte clădiri esențiale pentru reziliența și capacitatea de răspuns la situații de urgență, care vor fi reconstruite sau consolidate în anii următori. Finalizarea acestui obiectiv reprezintă un pas important în direcția dezvoltării unei infrastructuri de sigu-ranță publică moderne și reziliente, adaptate cerințelor actuale și viitoare ale societății. Valoarea proiectului este de 50 de milioane de euro, o investiție semnificativă în securitatea și eficiența serviciilor polițienești, menită să sprijine dezvoltarea durabilă și să asigure protecția comunităților locale.

Dotări moderne, profesionalism și responsabilitate

Prezent la inaugurarea noului sediu al Poliției orașului Popești-Leordeni, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a apreciat, în fața invitaților printre care s-au aflat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliției Române, chestor șef de poliție Beno-ne-Marian Matei, adjunct al inspectorului general al Poliției Române, chestor principal de poliție Eduard Mirițescu, Î/Inspector șef al IPJ Ilfov, chestor de poliție Mădălina Moșoiu, conducerea Poliției orașului Popești-Leordeni, din partea Băncii Mondiale – Alanna ­Simpson, reprezentanți ai comunității locale și ai sindicatelor polițiștilor, că, la Popești-Leordeni, polițiștii au acum ”un sediu modern, demn de oricare Inspectorat de Poliție din Europa și, în general, din lumea civilizată. Este, însă, important ca aceste dotări, aceste mijloace să fie folosite cu profesionalism și cu responsabilitate. Ele sunt construite, la urma urmei, din banii cetățenilor și scopul lor este de a vă ajuta să serviți mai bine cetățenii și comunitatea, de a vă desfășura activitatea profesionist și legal în slujba comunității, în slujba legii, slujba oamenilor și a țării”.

”(…) E bine, e obligatoriu să umpleți aceste sedii cu profesionalism și cu responsabilitate, pentru că problemele cu care comunitățile se confruntă în continuare sunt serioase, sunt multiple și trebuie abordate fără niciun fel de ezitare. Oamenii așteaptă de la dumneavoastră respectarea legii, în primul rând, de la dumneavoastră: imparțialitate, legalitate, abilitate în a descâlci situațiile de încălcare a legii și a investiga corect orice tip de infracțiune. În ultimă instanță, așteaptă de la dumneavoastră să protejați cetățenii și drepturile în mod imparțial și nepărtinitor și să confruntați cu mult curaj fenomenele dificile și uneori periculoase cu care vă confruntați. Nu e simplu să combați crima organizată. Nu e simplu să combați traficul de persoane. Nu e simplu să combați cămătăria, grupuri de interlopi și, de aceea, aveți respectul comunității. Poliția a crescut în încrederea manifestată de populație. Este peste media europeană și instituția, ca ansamblu ei, și Ministerul Afacerilor Interne – care și-a consolidat această imagine. Dar acest rezultat trebuie apărat zi de zi, îmbunătățit, și asta nu se poate decât prin activitatea fiecăruia dintre dumneavoastră. Deci, încercați să fiți în fiecare zi mai buni decât în ziua precedentă. Repet, e o misiune care nu se încheie niciodată!”, a mai spus Cătălin Predoiu, adresându-se polițiștilor.

”Nu oricine poate face meseria de polițist. Vă rog, vă cer să dovediți că sunteți la înălțimea ei, la înălțimea eforturilor care se fac pentru dumnea­voastră, la înălțimea aș­teptărilor cetățenilor și a țării față de dumneavoastră! Vă doresc mult succes! Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestui proiect, colegii din minister, Băncii Mondiale, din Poliția Română și să dea Dumnezeu ca acest pas să reprezinte un nou început, o relansare în activitatea dumneavoastră, pe un alt prag de performanță și de professionalism!”, a încheiat oficialul.

Banca Mondială, partener de încredere

La rândul său, reprezentantul Băncii Mondiale a adăugat că ”această clădire modernă va deservi peste 50.000 de locuitori ai orașului Popești-Leordeni și va oferi celor 71 de polițiști condiții de lucru mai bune”, referindu-se, în acest sens, la spații moderne și inclusive, parte a investiției totale a proiectului de 50 de milioane de euro, în infrastructura critică. ”Și, acesta este doar începutul! Ce urmează? Alte trei secții de poliție vor fi finalizate anul acesta, iar până în 2026, șapte clădiri din întreaga țară vor fi modernizate. Banca Mondială rămâne un partener de încredere în eforturile României de a-și consolida reziliența și de a investi în infrastructură sigură și durabilă”, a precizat Alanna Simpson.

SC CONSOLA GRUP SRL a realizat construcția noului sediu al Poliției orașului Popești-Leordeni, un sediu modern, care respectă standarde de lucru europene, având o valoare finanțată prin Banca Mondială de 21,7 milioane lei, proiectul clădirii având o amprentă la sol de 300 mp și o suprafață desfășurată de 1.531 mp, pompe de căldură pentru climatizare, panouri fotovoltaice, detecție alarmare incendiu, supraveghere video, control acces și 26 locuri de parcare în interior.