La Timișoara a avut loc, zilele trecute, prima degustare de roșii provenind din hibrizi dezvoltați în România. Astfel, cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului au adus în fața publicului soiurile hibride obținute de ei, după o muncă de aproape 5 ani.

Aceștia au încercat să-i pună în dificultate pe degustători și, pe lângă cele 10 soiuri hibride noi create de ei, au adăugat un genotip de supermarket și un altul de piață. A fost o degustare „oarbă”, pentru a se vedea dacă soiurile hibride fac față concurenței existente pe piață.

Hibrizii obținuți de cercetători au fost obținuți prin încrucișarea soiurilor rezistente cu cele de calitate în privința gustului, mirosului și productivității. Au rezultat 70 de hibrizi, dintre care 5 au fost trimiși spre omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, din București. Proiectul care vizează crearea roșiei perfecte a început în 2012. Pentru început, au fost colectate 300 de populații vechi locale din Banat și a fost creată o mică bancă de gene.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.360