La Buftea, a fost inaugurată „perla” învățământului ilfovean

Anul școlar 2016-2017 a debutat la Grupul Școlar „Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, cu un eveniment deosebit, așteptat cu nerăbdare de mulți bufteni. După 4 ani de zile, cât au durat lucrările de reabilitare, consolidare și modernizare a liceului, elevii au început cursurile în ceea ce am putea numi, fără să greșim, cea mai modernă și mai bine dotată unitate de învățământ din Ilfov și, de ce nu, din România.

Luni, 12 septembrie, va fi o zi care va rămâne întipărită în amintirea multor elevi bufteni. O zi minunată de toamnă aurită, încălzită de un soare blând, numai potrivită pentru un astfel de eveniment. Pe platoul din fața intrării principale a liceului, o emoție aparte plutea în aer. Părinți, elevi, cadrele didactice, primarul Gheorghe Pistol, inspectorul școlar județean Rori Gheorghişor, cei doi directori ai liceului, Stanciu Tănase şi Larisa Corcodel şi reprezentanţii Poliţiei locale, ai Poliţiei Naţionale şi ai Jandarmeriei, aşteptau cu nerăbdare să treacă pragul noii clădiri a liceului, care strălucea ca o perlă, parcă, în razele soarelui tomnatic. Și spunem noua clădire, deși ea a împlinit peste o jumătate de veac, pentru că nu mai există nicio asemănare cu cea care a fost înălțată acum 54 de ani, în anul 1962. Schimbarea este atât de radicală și impresionantă, încât, mai mult ca sigur, nici cei care i-au trecut pragul de-a lungul acestui noian de ani nu ar mai recunoaște-o. Se poate spune că este un exemplu edificator de cum trebuie să arate o școală la standarde europene, din secolul 21.

 

„Doar educaţia este cheia succesului”

Ceremonia de deschidere a noului an școlar a debutat cu un moment impresionant: toți cei prezenți au rostit, într-un glas, rugăciunea de căpătâi a creștinătății – „Tatăl Nostru”. Apoi, s-a dat citire mesajului adresat de Inspectorul Şcolar General, prof. dr. Daniela Barbu. În continuare, a luat cuvântul primarul Gheorghe Pistol. „Suntem împreună astăzi la un eveniment cu dublă semnificaţie, deschiderea oficială a anului şcolar şi începerea
cursurilor într-o clădire nou construită. Veţi descoperi sălile de curs, atelierele şi cantina modernizate, noua sală de sport, cabinetele şi laboratoarele dotate cu cele mai recente necesităţi tehnice. Ca om care deţine doar temporar o funcţie în adminstraţia publică şi ca fost elev al acestei şcoli, vă invit să descoperiţi că doar educaţia este cheia succesului. Sper să fie apreciat efortul Primăriei de a oferi condiţii de educaţie adaptate epocii în care trăim. Îi rog şi pe părinţi să fie alături de şcoală şi împreună să puneţi, cărămidă cu cărămidă, bazele construcţiei viitorului liceenilor noştri. Cred foarte mult în parteneriatul Şcoală-Familie-Comunitate locală şi mereu voi fi alături de şcoală.

Acest proiect – “Consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu”, cu o valoare totală de aproape 25 de milioane de lei – face parte din Programul Operaţional Regional axa prioritară 3 ”Îmbunătățirea infrastructurii sociale” cu domeniul major de intervenție 3.4 ”Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă și a fost implementat prin REGIO. Am vrut, astfel, să oferim şanse egale pentru educaţie elevilor din Buftea şi împrejurimi. Vă doresc sănătate, putere de muncă şi alegeri înţelepte”, a spus primarul orașului Buftea.

 

După 54 de ani…

Am pășit în noua clădire a liceului cu un soi de sfială și emoție, totodată, însoțiți de
directorul unității de învă­țământ, Tănase Stanciu. De la el am aflat că lăcașul de învățământ în care tocmai intrasem a fost construit în urmă cu 54 de ani, în anul 1962.

De atunci, scurgerea atâtui amar de vreme, șubrezise structura clădirii, degra­dând-o semnificativ. „Înainte de pornirea lucrărilor, clădirea,
curtea şi anexele acestuia erau pline de gunoaie şi într-o stare gravă de degradare, total nepotrivită pentru desfăşurarea activităţii educative în condiţii prielnice. Lucrările de reabilitare şi consolidare au început în septembrie 2012 şi sunt, fără nicio exagerare, rezultatul ambiţiei şi hotărârii primarului Gheorghe Pistol de a reface din temelii acest grup şcolar”, povestește directorul Tănase Stanciu.  „Acum, la ora începerii anului şcolar 2016-2017”, ne precizează și şeful serviciului Investiţii din Primăria Buftea, Viorica Tudorache, „elevii au intrat în clădiri sigure, complet consolidate, după ce s-a făcut decopertarea tuturor structurilor de rezistență ale construcției. Modernizările, la rândul lor sunt de o vastă complexitate. Printre multe altele, cum ar fi dotările claselor cu mobilier nou, merită scoasă în evidență și instalarea unor sisteme complexe de supraveghere video şi de prevenire a incendiilor.”

 

26 de săli de cursuri, 26 de „bijuterii”

În clădirea A, așa cum este denumit corpul principal al liceului, au fost amenajate 26 de săli de cursuri spațioase, organizate în 8 laboratoare şi 18 cabinete: de limba română, de matematică, de geografie, de fizică etc. Toate sălile de curs sunt dotate cu pupitre noi, scaune ergonomice, table interactive, jaluzele, computer, videoproiector, imprimantă cu scanner.

Cele două laboratoare fonice, de limbi străine, au fost utilate cu căşti și sisteme audio de ultimă generație. Lor li se adaugă două laboratoare IT complet echipate, iar cabinetul de religie a fost dotat cu o orgă electronică. Laboratoarele de chimie au fost utilate cu mese speciale pentru experiențe și au în dotare seturi speciale pentru efectuarea experiențelor chimice.  Nici laboratoarele de istorie și geografie nu sunt mai prejos. Ele au în dotare o gamă largă de materiale didactice, hărți actualizate, de cea mai bună calitate etc. Cancelaria profesorilor este și ea impresionantă prin spațiul generos pe care îl oferă cadrelor didactice, dar și prin utilități. Și nu trebuie uitat nici cabinetul de artă al grupului școlar, unde elevii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu meserii tradiționale, să pătrundă tainele artei plastice sau să facă cunoștință cu diferitele stiluri arhitecturale.

Impresionantă este și sala tehnică, inima clădirii, bine protejată și izolată de pereți groși, dar și pardoseala holurilor care este impregnată cu o vopsea specială pentru trafic intens. Și, nu în ultimul rând, trebuie amintit și faptul că întregul complex, cu toate clădirile care îl alcătuiesc, beneficiază de conexiune de mare viteză, la Internet.

 

O cantină cu sală multifuncțională

Cantina liceului a suferit și ea modificări substanțiale. În primul rând, a fost consolidată, pentru că și ea fusese șubrezită de scurgerea vremii. În sala de mese, spațioasă, pot lua masa, simultan, 100 de elevi! Bucătăria este, la rândul ei, dotată după standarde de 5 stele, cu mașini de gătit, mașină de curățat cartofi, frigidere și congelatoare, lăzi frigorifice și multe alte aparate electrocasnice absolut necesare într-o bucătărie modernă. Dar clădirea nu asigură numai această funcționalitate. Alături de cantină, a fost amenajată și o sală multifuncțională, în care se vor putea desfășura tot felul de evenimente și festivități.

 

Sala de sport, la standarde de top

În cadrul proiectului a fost prevăzută construirea unei săli de sport noi, în imediata vecinătate a celei vechi, care a devenit acum un spaţiu dedicat exclusiv gimnasticii. Sala cea nouă este construită pe structură metalică, are tribune  cu o capacitate de 150 de locuri, vestiare, duşuri şi o cameră tehnică impresionantă, dar şi rampe şi grupuri sanitare pentru persoane cu handicap. Aici se pot practica o gamă largă de sporturi, cum ar fi handbal, baschet, volei sau minifotbal. Acest adevărat comlex sportiv este completat de un teren exterior de handbal, un teren de minifotbal (în spatele atelierelor) şi un teren de tenis nou, construit între clădirea B (în care au învăţat elevii, până la finalizarea lucrărilor de modernizare la Corpul A) şi cantină. Apa caldă este obținută cu ajutorul instalaţiei de panouri solare montate pe acoperişurile sălii de sport ale atelierelor, în schimb clădirea principală şi cantina au centrale proprii foarte eficiente, performante și cu randament crescut. La rândul ei, sala de sport este încălzită printr-un sistem montat în pardoseală.

 

Ateliere cu utilaje moderne

Atelierele de electro şi instalaţii au fost, de asemenea, consolidate şi modernizate cu utilaje pe care elevii le vor folosi pentru a pune în practică noțiunile tehnice dobândite în timpul orelor de teorie. În vecinătatea acestor ateliere, a fost ridicată, tot pe structură metalică, o clădire care adăposteşte atelierul mecanic.

Ce ar mai fi de spus? Multe, foarte multe, care nu încap în două pagini de ziar. Și credeți-mă, cuvintele sunt sărăcăcioase pentru a descrie bijuteria de lăcaș de învățământ care a „înflorit”, literalmente, la Buftea. Iar cei 800 de elevi înscrişi la profilurile real, uman şi tehnologic vor învăța într-un loc, cum rar mai există pe la noi.