Clericii au adus recunoștință și mulțumire celor ce s-au jertfit în lagăre și în închisori pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român
Ziua de 9 martie a fost închinată de către Biserica Ortodoxă Română celor 40 de Mucenici uciși în Sevastia pentru apărarea credinței creștine. Din acest motiv, la data respectivă, preoții au săvârșit și slujbe de pomenire a luptătorilor anticomuniști care au suferit în temnițele comuniste, ziua fiind dedicată Comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 643, ediția print
Deși, își arată în mod constant prețuirea față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist considerându-i ”modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință și patriotism”, Biserica a dedicat o zi specială de omagiere și comemorare a acestor victime, ziua de 9 martie. Astfel, în dimineața zilei de 9 martie, în lăcașele de cult ortodoxe au răsunat rugăciuni și cântări bisericești, în memoria acestora. Clericii au oficiat slujbe speciale, înălțând rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletelor tuturor celor ce au suferit în timpul regimului comunist, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român. Printre cei pomeniți s-au numărat ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat. ”Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos prin suferință au exprimat rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii, alături de rezistența ei liturgică prin propovăduirea credinței și săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor. A fost o luptă cu ateismul militant și agresiv dusă dincolo de unele discursuri convenționale și compromisuri oficiale de coexistență pașnică”, se artă în Actul Solemn Comemorativ al Sfântului Sinod, transmis în octombrie 2017. Reamintim că, la propunerea Patriarhului Daniel, anul 2017 a fost declarat An comemorativ Justinian Patriarhul și al Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2015 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
9 martie, o zi dedicată celor care au luptat împotriva regimului politic agresiv anticreștin
”Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este în mod semnificativ și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. Această zi este dedicată celor care au luptat, cei mai mulți până la moarte, îndurând cumplite suferințe în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin. În semn de neuitare şi recunoştinţă, ne rugăm în această zi pentru odihna sufletelor celor care au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor. Biserica Ortodoxă Română își arată constant prețuirea față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist care sunt și trebuie să rămână modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism. Pe aceşti luptători români pentru credinţă şi libertate, Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Patriarhia Română a transmis centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”, informa Patriarhia Română, cu puțin timp înaintea zilei de prăznuire a celor 40 de Mucenici și de omagiere a deținuților uciși în închisorile comuniste.
Foto: Basilica.ro