⬤ Din 25 octombrie a.c., ora 00.00: carantină pe timp de noapte, mască de protecție obligatorie peste tot, elevii au intrat în vacanță forțată două săptămâni, barurile, cluburile și discotecile se închid o lună de zile, accesul permis în mall-uri doar pentru vaccinați sau cei trecuți prin boală, evenimentele private se suspendă, iar competițiile sportive se pot organiza fără spectatori

În contextul creșterii alarmante și constante a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 și a numărului celor decedați din această cauză, în paralel cu imposibilitatea sistemului sanitar din România de a face față acestui val IV al pandemiei, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus săptămâna trecută, iar Executivul a aprobat, noi restricții, impuse la nivel național, care au intrat în vigoare de la începutul acestei săptămâni.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 572, ediția print

Lista cu noile măsuri prevede, de exemplu, interzicerea evenimentelor private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile sau funcționarea magazinelor doar în intervalul orar 05.00 și 21.00. De la ora 22.00, pe întreg teritoriul țării se interzice circulația persoanelor, fiind admise doar unele excepții (urgențe medicale, interes de serviciu, etc. De asemenea, sunt exceptate de la măsură persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală). Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei verificate, atrage după sine răspunderea penală. Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță. Copiii sub 12 ani, vârsta permisă pentru vaccinare, nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care are certificat verde de vaccinare! Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se face doar cu certificat verde, pentru că în mall se mai poate intra doar cu certificat verde! Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00!

Accesul în instituțiile publice, cu certificate verde

Accesulvizitatorilor în clă­dirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare negativă pentru COVID-19 sau dacă persoana a trecut prin boală. Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală, însă angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde. Însă, în acest caz există deja un proiect de lege în Parlament, care va impune acest lucru, după ce va fi adoptat.

Fără public, fără concerte și spectacole

Activitățile sportive se vor desfășura fără public și, de asemenea, s-au interzis concertele și spectacolele în aer liber. Accesul turiștilor în unitățile de cazare se face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Telemuncă sau ture în schimburi

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home”, acolo unde sunt mai mult de 50 de persoane. Dacă acest lucru nu este posibil, se pot organiza ture în schimburi.

Masca, obligatorie

Masca a devenit obligatorie peste tot, fiind eliminate toate excepțiile care au fost în vigoare până la data de 25 octombrie. Ca de exemplu: cea care prevedea faptul că masca nu trebuie purtată într-un spațiu închis unde sunt 10 persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege. La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

Măsuri dispuse la nivel județean

Și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, convocat duminică în ședință extraordinară, a adoptat Hotărârea 196/24.10.2021 privind măsurile dispuse la nivelul județului, ținând cont de HG 1130/22.10.2021 pentru modificarea anexelor 2 și 3 la HG 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acestea pot fi consultate detaliat pe site-ul Prefecturii Ilfov – www.if.prefectura.mai.gov.ro. Tot de aici se pot descărca modelele de ”Adeverință angajator” și ”Declarație pe propria răspunere” care se completează în vederea justificării deplasării în afara intervalului orar permis prin noile restricții (adică între 22.00 și 05.00).

Ultima oră!

ComitetulNațional pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 25 octombrie 2021, Hotărârea 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – prin care s-a propus ca:

=accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;

=exceptareade la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii: participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică; participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdic­ționale; persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale; persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

=exceptareade la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru: persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare care funcționează în cadrul acestora, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic; persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Cele mai recente cifre, pentru Ilfov Tunari a depășit o incidență de 25 la m¡a de locuitori

Cea mai mare incidență cumulată a cazurilor de COVID-19, la nivelul localităților ilfovene, a fost comunicată, luni, 25 octombrie, pentru Tunari, respectiv 25,43 la mia de locuitori. Rate de peste 20 la mia de locuitori se înregistrau și în Otopeni – 22,81, Chiajna – 22,04 și Domnești – 20,60. Cea mai mică rată de incidență a fost comunicată, la nivel județean, pentru Nuci, de 7,37 la mia de locuitori.

Vacanță forțată, pentru două săptămâni

De asemenea, Ministerul Educației a primit aprobarea să emită ordinul privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school. Au rămas deschise doar creșele!

Așadar, toți elevii, nu doar cei de nivel primar, au intrat în vacanță, pentru două săptămâni, iar structura anului școlar 2021-2022 a fost modificată! Autoritățile nu au luat deocamdată o decizie cu privire la prelungirea semestrului I sau semestrului al II-lea, pentru recuperarea acestei perioade, existând însă mai multe variante luate în calcul. O decizie va fi luată pe 5 noiembrie. Este posibil să se renunțe la săptămâna în care se derula programul ”Școala Altfel” sau este posibilca vacanța de iarnă să fie redusă la o săptămână. Sau se ia din vacanța de primăvară.

Din păcate, însă, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește, vacanța forțată de acum s-ar putea prelungi și dincolo de data de 31 octombrie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat că a fost preferabilă vacanța în loc de intrarea școlilor în online, pentru că, în opinia sa, ”din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online (cât de cât) este necesar să existe 100 MB/sec. Asta există doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme”, a explicat Cîmpeanu.

Duminică seară, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis reluarea activităţii în opt unităţi școlare din Capitală, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Ţipișcă. ”Este vorba și despre unităţi școlare private și publice, respectiv: Șc. Gim. ”Vasile Alecsandri”, Liceul Tehnologic ”Sf. Pantelimon”, Școala postliceală sanitară ”Sf. Vasile cel Mare”, Școala Gim. ”Just4kids”, Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”, Șc. Gim. 167, Liceul Teoretic ”Marin Preda” și Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București. Mariana Stancu-Ţipișcă a explicat că elevii care sunt în vacanţă nu își vor relua activitatea în aceste școli, ci doar profesorii. Întrebată despre situaţia școlilor particulare din București, purtătorul de cuvânt al Prefecturii a precizat că, dacă acestea nu au ”reglementată vacanţa”, atunci primesc elevii la ore. ”Școlile private nu au intrat sub incidenţa ordinului ministrului Educaţiei care a reglementat o perioadă de vacanţă începând cu 25 octombrie. Vacanţa a fost instituită prin ordinul ministrului Educaţiei doar pentru unităţile școlare publice”, a spus Mariana Stancu-Ţipișcă.

Consiliul Național al Elevilor a denunțat ”atitudinea iresponsabilă” și ”lipsa de coerență în măsuri”, care ”generează o vădită discriminare”, în ceea ce privește impunerea vacanței de două săptămâni pentru toți elevii din România. Reprezentanții elevilor au cerut Ministerului Educației să propună modificarea de urgență a hotărârii de guvern, prin care să se permită suspendarea cursurilor și pentru școlile private.