Terapia hiperbarică poate fi considerată „gura de oxigen” în tratamentele și terapiile pentru recuperarea bolnavilor de cancer. Procesul prin care pacientul respiră oxigen pur într-o cameră sub presiune este conceput pentru a susține vindecarea, declară dr. Mihaela Parnia, directorul medical al Bio Ortoclinic.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 451, ediția print

Potrivit specialistului în medicină fizică și reabilitare, clinici din toată lumea folosesc terapia cu oxigen atât în timpul tratamentelor cu citostatice sau radioterapie, cât și pentru a susține recuperarea pacienților după aceste tratamente.

Ce este terapia cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen implică respirația oxigenului pur într-un cadru presurizat. Acest lucru le permite plămânilor să se oxigeneze mai mult decât la presiune normală, când primesc doar 22% oxigen. Aerul cu o concentrație mai mare de oxigen poate aduce mult mai multe beneficii pentru sănătate, iar acest lucru se poate obține prin terapia hiperbară, fie ea realizată ­într-un tub, sau într-o încăpere specială, ambele la o presiune chiar și de trei ori mai mare decât cea atmosferică.

Beneficiile terapiei cu oxigen hiperbaric

Specialiștii din toată lumea recomandă terapia cu oxigen hiperbaric, ca un element de susținere a vindecării generale a organismului. Principiul este cât se poate de simplu: oxigenul este, în mod normal, transportat prin fluxul sangvin către toate părțile corpului, susținând regenerarea. Organismul utilizează, de asemenea, oxigen pentru a combate infecțiile și bacteriile, pentru a grăbi închiderea și vindecarea rănilor (precum cele provocate de diabet, spre exemplu), pentru a susține sistemul imunitar, a trata anemia severă, embolizarea arterială a gazelor, boala de decompresie, leziunile prin radiație, abcesele cerebrale, intoxicarea cu monoxid de carbon, pierderea bruscă a vederii și arsurile. „De a lungul anilor s-au făcut numeroase studii în privința tratamentului cu oxigen hiperbaric, mai ales în cazul bolnavilor de cancer, și au fost obținute atât dovezi pro, care arătau că inhibă creșterea tumorală, cât și contra. Alte studii au arătat că asociată cu chimioterapia, terapia cu oxigen ar putea încetini cancerul, pornind de la ideea că atunci când există oxigen inadecvat, există și o anumită rezistență tumorală la medicamentele pentru chimioterapie. Rezultate similare s-au înregistrat, însă, și în privința radioterapiei, oxigenul hiperbaric fiind considerat agent de radiosensibilizare. În plus, în nenumărate cazuri, aceeași terapie hiperbarică și-a dovedit eficiența și după tratamentele împotriva cancerului, ajutând la vindecarea leziunilor produse de procedurile agresive pentru organism. La noi în clinică, folosim această procedură pentru a susține vindecarea discului intervetrebral, în cazurile de hernie de disc”, explică directorul medical al Bio Ortoclinic, Mihaela Parnia.

Cum decurge o ședință de tratament

Dacă vi se recomandă acest tip de terapie, este bine să știți că:

l este neinvazivă și fără durere;

l este efectuată în sistem ambulatoriu;

l într-o unitate pentru o singură persoană, veți sta întins/ă pe o suprafață acoperită de o saltea și veți avea pernă;

l veți simți presiune în urechi în timpul tratamentului, dar nu este foarte severă, ci se simte la fel ca senzația de ”urechi înfundate”, care apare în timpul zborului, din cauza schimbării de presiune. De obicei, scăpați de această senzație prin metodele obișnuite (căscat, înghițit etc);

l tratamentul durează de obicei o oră;

l este bine să purtați haine din bumbac, sau doar lenjerie intimă din bumbac.

Riscurile terapiei

l în interiorul capsulei este interzis accesul cu orice tip de produs pe bază de petrol (loțiuni, brichete etc);

l este interzis accesul persoanelor claustrofobe, chiar dacă ușa capsulei hiperbare este transparentă;

l în cazuri foarte rare, este posibil ca senzația de urechi înfundate să se prelungească.

Cât costă o ședință de terapie

Nefiind considerată o procedură medicală în adevăratul sens al cuvântului, oxigenoterapia hiperbarică nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Costul unei ședințe este de 160 de lei/ oră, iar al unui pachet de 10 ședințe a câte o oră este de 1.250 de lei.