În această pagină, nu vom face altceva decât să urmăm cu pietate calea statornică a credinţei, a revelaţiei divine, mijlocite de esenţa artei plastice, dedicate. O facem la îndemnul subtil, dar puternic, provocat de un eveniment de excepţie: Expoziţia “Anastasis”, de icoane tradiţional-ortodoxe, cu peste 50 de lucrări transpuse de 23 de artişti români, dar și de la Muntele Athos, din Grecia.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 451, ediția print

Minunatul act de bucurie a spiritului, a debutat la 6 aprilie, în Sala Cuhnia, a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti, de la Porţile Bucureştiului”, din Mogoşoaia. Ea a poposit acolo şi a bucurat inimile privitorilor, până la 5 mai. Din păcate, dragi cititori, nu am avut spaţiu tipografic să v-o prezentăm până acum, dar, bucuria dv. e că încă o puteți admira la…

…Palatul Patriarhiei

Iar până vineri, 17 mai, a.c, ea rămîne deschisă publicului vizitator, ca expoziție itinerantă. Pe când era găzduită în Sala Cuhniei Brâncovenești, am avut ocazia să îl reîntâlnesc pe iconarul Ioan Popa. Îl cunoașteți. E cel care s-a ocupat, dimpreună cu Mădălina Mirea, critic de artă, de edițiile anuale ale  „Iconarilor în Otopeni”, prezentate în ziarul nostru. Iar el ne-a făcut cunoștință cu Răzvan Bădescu, la rândul său iconar și pictor bisericesc – organizator al noii expoziții „Anastasis”, de la Palatul Brâncovenesc.

Dăruire și câteva semnificații ale ei

Din dialogul minunat avut cu Răzvan, am aflat ce e important să știți despre revelația credinței, freamătul trăirilor și învățătura artistică ale unui iconar autentic. Iată spicuite câteva dintre ideile, care prepară sufletul și îndemânarea lui: „Eu nu mă consider artist, ci sunt zugrav și desenator de sfinți”; „E foarte importantă apropierea de modelele vechi de icoane, dar în ascultarea Bisericii”; „Reluarea tradiției înseamnă a lua în duh cu cei vechi, adică, între icoana veche și cea nouă să se vadă continuitatea de har”; „Icoana e destinată spațiului sacru al rugăciunii. E mai mult decât un  obiect de artă. Ea conține simbolul atemporalității, al eternității. E o continuare a sacrului”; „Biserica are arta ei ecleziastă, care trebuie să facă parte din tine, ca iconar. Icoana se pictează prin ascultare față de tradiția Bisericii”. Iată câteva adevăruri și altele pe care le veți deduce singuri, în expoziția „Anastasis”, deschisă încă, la Palatul Patriarhal.