⬤ Proiectul tehnic a fost revizuit, iar indicatorii tehnico-economici au fost actualizați, ținându-se cont de noile valori de trafic, de PMUD și de necesitățile locuitorilor din zonele tranzitate

Conducerile Consiliului Județean Ilfov și ale șase autorități locale ilfovene au participat, săptămâna trecută, la sediul CJI, la semnarea contractului de reabilitare și modernizare a DJ 401A, km.0+000 (Vidra) – km. 28+800 (Domnești). Drumul este unul foarte important pentru județul Ilfov, din punct de vedere al conectivității teritoriale, reprezentând o alternativă pentru traficul rutier, la Centura de Sud a Bucureștiului. Acesta străbate șase localități din județ: comunele Vidra, Jilava, Domnești, Clinceni și orașele Măgurele și Bragadiru.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 571, ediția print

”Consiliul Județean Ilfov a demarat procedura de revizuire a proiectului tehnic și l-a adus la standardele actuale, ținând cont de creșterea valorilor de trafic, de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și de necesitățile locuitorilor din zonă. Drept urmare, s-a efectuat o expertiză tehnică a lucrărilor executate, iar în urma acesteia a fost încheiat contractul de prestări servicii pentru realizarea Reviziei Proiectului Tehnic”, au anunțat reprezentanții CJI.

În cifre, proiectul arată astfel:

=28 kilometri de drum județean reabilitat și modernizat;

=peste 260.000 metri pătrați de carosabil și piste de biciclete;

=peste 64.000 metri pătrați de trotuare;

=145 de străzi laterale reabilitate, în suprafață de peste 12.000 metri pătrați;

=2.807 accese pro­prietăți reabilitate, în suprafață de aproape 40.000 metri pătrați;

=aproape 55 kilometri de rețea de canalizare pluvială;

=51 kilometri de borduri 20×25;

=91 kilometri de borduri 10×15;

=1.548 stâlpi de iluminat public;

=amenajarea a peste 43.000 metri pătrați de spații verzi;

=plantarea a aproape 5.000 de copaci.

Proiectul are o valoare de peste 135 de milioane de lei, fără TVA, iar lucrările vor dura doi ani, de la ordinul de începere. Autorizația de construcție a fost emisă pe 31.08.2021, proiectantul este SC Prospect Drill SRL, iar execuția lucrărilor va fi realizată de un consorțiu de firme, având ca lider S.C. ACVATOT S.R.L

Modernizarea infrastructurii rutiere reprezintă o prioritate pentru CJI și autoritățile locale ilfovene

”Infrastructura rutieră reprezintă o prioritate pentru mine și echipa Consiliului Județean Ilfov. Continuăm investițiile în acest sector atât de important pentru confortul și siguranța ilfovenilor!”, și-a reafirmat punctul de vedere, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma. 

”Locuitorii celor șase orașe și comune se vor bucura de confortul oferit de o astfel de lucrare de amploare, menită să ușureze accesul și să îmbunătățească viața de zi cu zi a fiecărui ilfovean”, a completat, la rândul său, vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu.

”Sunt extrem de bucuros să vă anunț că astăzi, la sediul Consiliului Județean Ilfov, a fost semnat contractul pentru demararea lucrărilor de modernizare la DJ 401A, unul dintre cele mai importante drumuri pentru județul Ilfov și pentru Măgurele. DJ 401A reprezintă o alternativă la Centura de Sud a Bucureștiului, iar pentru orașul nostru, vorbim despre 7 km de drum care tranzitează satele Aluniș, Nefliu și Vârteju și de 1.000 de locuințe cu acces direct la această arteră. De aceea, am așteptat cu nerăbdare implementarea acestui proiect pe care administrația locală din Măgurele nu ­l-ar fi putut realiza singură. Infrastructura rutieră modernă înseamnă siguranță și creșterea calității vieții pentru fiecare dintre noi. Acestea sunt motivele pentru care investițiile în infrastructură vor continua să reprezinte o prioritate pentru mine și pentru colegii mei din administrația locală”, le-a transmis locuitorilor orașului Măgurele, primarul Narcis Constantin.

”Aștept cu nerăbdare începerea lucrărilor la acest proiect important. În plus, aș vrea să-l asigur pe constructor de tot sprijinul nostru, de toată deschiderea pentru dialog, în cazul în care apare vreo problemă care trebuie rezolvată”, ne-a declarat Elefterie Ilie Petre, primarul comunei Jilava. Și, la fel, și pentru comuna Clinceni, potrivit primarului acesteia, Adrian Budeanu, proiectul reprezintă o investiție foarte importantă. ”DJ 401A este un drum unde așteptam de foarte mult timp modernizarea. Lucrările de reabilitare și modernizarea carosabilului, pistele de biciclete, trotuarele, relocarea rețelelor electrice ale sistemului de iluminat public vor face ca localitatea noastră să fie una modernă și integrată în standardele europene. Investiția este oportună pentru tot județul Ilfov și când va fi finalizată, traficul de pe Centura Capitalei se va mai fluidiza”, ne-a spus Adrian Budeanu.

Contract reziliat

Proiectul de modernizare și reabilitare a DJ 401A a întâmpinat probleme de-a lungul timpului, iar în anul 2019, CJI a decis rezilierea contractului încheiat cu SC Telor Invest SRL. Lucrările inițiale trebuiau finalizate în martie-aprilie 2020 și o vizau lărgirea drumului, asfaltarea, amenajarea cu trotuare, rigole și podețe de acces către proprietăți. ”Unii se chinuie să aibă proiecte și să obțină finanțare, noi am avut banii, dar am dat peste o firmă cu oameni iresponsabili care ne-au încurcat și nu și-au făcut treaba. Cunoscând procedurile, noi am făcut tot ceea ce a fost omenește posibil să continuăm acest contract. Am plătit toate facturile în timpul cel mai scurt, am asigurat relația cu toți furnizorii de utilități, am vorbit cu primarii să asigure tot sprijinul, dar ei, din 28 de kilometri într-un an, au făcut cinci. Cât să o mai lungim? S-a dovedit clar că nu pot să facă. Le-am dat avertismente, le-am făcut notificări, le-am dat penalizări. Decizia de reziliere am luat-o după ce ­m-am întâlnit cu ei în ceasul al 12-lea și le-am făcut un plan de realizare a lucrărilor, cu termene extrem de scurte și precise. La fiecare 15 zile ar fi trebuit să ne arate ce au lucrat. N-au lucrat, așa că le-am trimis notificarea de reziliere a contractului. (…) Acum trebuie să facem din nou proiect, licitație și să ne apucăm de treabă cu o nouă firmă, ceea ce nu se va întâmpla până cel puțin în primăvara anului viitor. Așa sunt termenele prevăzute în lege. Până atunci, vom conserva cu echipele noastre lucrările și vom încerca să asigurăm fluidizarea traficului și un disconfort minim oamenilor din zonă”, anunțau reprezentanții CJI, în august 2019.