O aventură de o noapte nu mai este de mult un subiect tabu, ci este unanim acceptat că se poate întâmpla, fără a avea mustrări de conștiință ulterioare. Între 50-72% dintre persoane afirmă acest lucru. În contextul acestei libertăți depline, nu trebuie pierdut din vedere un lucru care va rămâne veșnic la modă: sănătatea. Iată la ce riscuri te expui în timpul actului sexual neprotejat și ce trebuie să faci după…!

 

Sarcina nedorită nu este singurul inconvenient în cazul unei partide de amor neprotejat. Virusul HPV, HIV și alte boli grave sunt doar o mică parte din multitudinea de suferinţe care-ţi pot pune viaţa în pericol în urma plăcerii de moment. „Numeroase boli cu transmitere sexuală necesită efectuarea de teste speciale care să fie diagnosticate corect. În urma efectuării testului Papanicolau sau în timpul unui examen pelvian, se pot observa modificări patologice importante. De pildă, gonoreea și chlamydia pot să nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, sifilisului sau a hepatitei necesită efectuarea unui test de sânge. Sexul neprotejat, deși provoacă o scurtă plăcere, poate atrage cu sine numeroase neplăceri în ceea ce privește sănătatea aparatului reproducător. De aceea, recomand pacientelor mele să fie conștiente de riscurile la care se expun”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover și în cadrul Clinicii ProVita.

 

Planul dimineții
de după actul sexual neprotejat

* În primele 30 de minute

Cele mai multe femei încep să se gândească la posibilitatea apariției unei sarcini sau la contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Răul este făcut, deci nu se mai poate schimba ceva în acest moment. În schimb, urinatul va ține departe o posibilă infecție urinară, 80% dintre femei dezvoltă astfel de infecții la 24 de ore dacă locul nu e igienizat corespunzător. Sărurile din urină reglează PH-ul în mod natural.

* În primele 72 de ore

În măsura în care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o opțiune însă, acestea scad riscul cu doar cu 89% de a avea un copil sau chiar cu 95% dacă sunt administrate în primele 24 de ore. Multe femei aleg pilula de a doua zi. Însă, pot avea senzații de greață sau amețeală după administrarea la cel mult 72 de ore de la momentul actului sexual neprotejat.

“Controlul ginecologic după ce au făcut sex neprotejat este pentru multe femei o experienţă jenantă și foarte incomodă. De aceea, foarte multe dintre ele abia așteaptă să se termine consultaţia pentru a scăpa cât mai repede din această situaţie stânjenitoare. Din această cauză, foarte multe persoane rămân cu multe dileme și apelează la cunoștinţele prietenelor sau se informează de pe internet în ceea ce privește afecţiunile și frământările psihologice cu care se confruntă. Dezinformarea este cel mai mare dușman al sănătăţii reproductive și o cauză frecventă a apariţiei sau agravării a diverse boli severe”, avertizează dr. Silviu Istoc.

 

E obligatoriu…

să-ţi analizezi aspectul exterior al sistemului reproducător, cu ajutorul unei oglinzi

 să mergi la un control ginecologic urgent în cazul unor scurgeri vaginale în cantităţi mai mari decât de obicei, schimbarea culorii din alb sau incolor în galben sau verzui sau chiar a mirosului (înţepător sau a pește). De obicei, bolile cu transmitere sexuală sunt asimptomatice, însă afecţiuni precum infecţiile vaginale sau candidoza dau simptome în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, primele fiind roșeaţă și mâncărime. În orice situaţie, depistarea timpurie a bolilor cu transmitere sexuală permite tratarea rapidă și îţi poate salva viaţa.

 

3 pași de făcut la două săptămâni după partida de sex neprotejat

1. Test de sarcină

Deși, multe teste de sarcină relevă acurateţe la doar o săptămână de la întârzierea menstruaţiei, cel mai bun rezultat se obţine la două săptămâni. Testul de sânge rămâne însă, cel mai rapid mod de a afla prezenţa unei sarcini.

2. Vizita la ginecolog

După două săptămâni se poate obţine un prognostic în legătură cu contactarea bolilor cu transmitere sexuală. De obicei, anticorpii se luptă cu „intrunșii” și testarea nu poate fi relevantă până la 14 zile. 

3. Herpes?

Dacă se localizează la 10 zile după contactul sexual neprotejat, se recomandă vizita la medic care, în urma unui test, va recomanda tratamentul adecvat. Acesta se prezintă sub forma unei inflamaţii care, dacă se retrage, înseamnă că totul este în regulă. Însă, dacă inflamaţia persistă, probabil este cazul contactării unei boli, pentru că herpesul chiar este un motiv de îngrijorare.

 

Risc de contaminare cu HIV? Fuga la ginecolog!

Nu ezita să mergi la medical ginecolog! Mai ales dacă știi că ar putea exista riscul contaminării cu HIV. El îți poate prescrie un tratament de 28 de zile care va inhiba dezvoltarea virusului în corp. Oricum, dacă ești o persoană activă sexual, este bine să-ţi faci anual, un control ginecologic.

 

E bine de știut pentru data viitoare

 

În secolul XXI nu este nimic greșit dacă femeia poartă în geantă și un prezervativ. Acesta continuă să fie cea mai bună metodă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În plus, te ţine departe și de o eventuală sarcină pentru care nu ești pregătită. Nu este cu nimic greșit ca viaţa să fie trăită din plin, însă, sănătatea sexuală trebuie să aibă un rol important chiar de la vârste fragede. Mai bine să fii în siguranţă, decât să-ţi pară rău! Și nu omite controlul medical, anual!