@ Tudor Vianu: ”Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”
⬤ Elevi și cadre didactice, într-o reconfirmare în versuri și pe note a genialității poetului național
⬤ Mircea Eliade scria în anul 1985: „Cât timp va exista, undeva în lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată!”
Personalitatea marelui poet Mihai Eminescu a fost omagiată și anul acesta, chiar în ziua de naștere a ”Luceafărului” poeziei românești – 15 ianuarie – devenită Ziua Culturii Naționale, la Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea. ”Dor de Eminescu” este un proiect educațional propus de liceenii și cadrele didactice din unitatea de învățământ bufteană, iar evenimentul de luni a avut loc la Centrul Cultural din localitate. Reprezentanții instituției și ai Primăriei orașului au adus un omagiu poetului la monumentul închinat acestuia, amplasat în Piața Mihai Eminescu din fața Palatului Cultural Buftea.
Astfel, elevii claselor a IX-a F1 și a X-a I2, profesorii Rusu Adriana-Elisabeta, Liță Anca-Monica, Doicu Mariana și bibliotecara Gănescu Mariana au pregătit pentru ziua poetului național o sesiune de recitare de poezii și au prezentat publicului viața și diversitatea operei eminesciene. Activitatea a evidențiat, din nou, genialitatea poetului și a transpus pe note versurile poemului ”Pe lângă plopii fără soț”. Au fost expuse desene și colaje reprezentative pentru tematica literară identificată în creația eminesciană cunoscută, ediții contemporane despre poetul național și opera acestuia, iar cei prezenți la eveniment au primit pliante și stickere simbolice, pentru a păstra vie amintirea poetului Mihai Eminescu, așa cum se dorește în fiecare familie din care fac parte liceenii.
”(…) Punct de plecare pentru dezvoltarea viitoare a veşmântului cugetării româneşti’’
Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind ziua naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Titu Maiorescu afirma despre Mihai Eminescu, în studiul „Eminescu şi poeziile lui” (1889): ”Pe cât se poate omeneşte prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui şi forma limbei naţionale, care şi-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veşmântului cugetării româneşti”.
Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, personalitatea lui Eminescu i-a impresionat în egală măsură atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. A fost membru activ al societaţii ”Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. A lăsat posterităţii și o amplă creaţie publicistică, deşi a trăit doar 39 de ani. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu. Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889 şi, post-mortem, din 28 octombrie 1948, este membru al Academiei Române.