Biserica Ortodoxă Română a proclamat, anul 2019 drept Anul Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). În acest context, elevii Seminariilor şi Liceelor Teologice Ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române vor avea ocazia să-și etaleze cunoștințele într-un nou concurs național, de data aceasta, dedicat satului românesc. Potrivit Basilica.ro, competiția va fi organizată de Sectorul Teologic – Educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Cele mai bune lucrări vor fi premiate pe 21 mai, de către Patriarhul României, la Catedrala Patriarhală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 436, ediția print

Patriarhia Română reunește, din nou, elevii care își îndrăgesc religia și țara cu tradițiile ei, în cadrul unei competiții deosebit de frumoase și interesante. Este vorba despre Concursul Național de Folclor: Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc, unde pot participa elevi care realizează lucrări despre praznicele împărăteşti (cu dată fixă sau schimbătoare) din perioada calendaristică respectivă şi viața marilor sfinți de peste an. Elevii se pot prezenta în concurs și cu lucrări legate de tradiţii privind viaţa de familie: naştere (botez), nuntă, înmormântare. Practic, fiecare concurent va alcătui o lucrare, la alegere, care să se înscrie în una din cele două secțiuni ale concursului. Tema aleasă poate fi şi o sărbătoare locală. Lucrările vor fi elaborate pe baza cercetării etnologice făcută în teren sau pornind de la observaţiile directe. Elevii se pot folosi de orice fel de date, informaţii, documente şi descrieri ale elementelor care pot duce la înţelegerea unei societăţi. Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dată se va organiza la nivelul unităţii de învăţământ, apoi la nivel naţional.

 Când va avea loc competiția?

Elevii care doresc să participe la concurs, vor depune, în perioada 2– 8 aprilie, la secretariatul unităţii de învăţământ portofoliul concursului, cu menţiunea: pentru Concursul Naţional de Folclor „Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc”. În perioada 23 – 29 aprilie, școlile vor transmite către Sectorul Teologic-Educaţional al Administraţiei Patriarhale, pe adresa str. Mitropolit Antim Ivireanul, nr. 29, sector 5, Bucureşti, portofoliile câştigătoare ale locurilor I, II şi III la nivelul unităţii de învăţământ şi fişele de evaluare individuală şi colectivă. Portofoliul câştigător al locului I la nivelul unităţii de învăţământ va intra în concurs pentru etapa naţională.

Cum vor fi evaluate lucrările?

La nivelul unităţii de învăţământ, Comisia de evaluare va fi aprobată în  cadrul Consiliului de  Administraţie, cu binecuvântarea chiriarhului, şi va fi alcătuită din: director (în calitate de preşedinte), un folclorist, un profesor de limba română, un profesor de istorie, un profesor de geografie, un profesor de muzică, informează Basilica.ro. Fiecare portofoliu va fi evaluat de membrii juriului potrivit domeniului de specialitate, conform criteriilor stabilite, şi va primi de la 0 la 100 de puncte. După evaluarea lucrărilor se va calcula punctajul obţinut. Elevul care va obține cel mai mare punctaj pe lucrare va participa și la etapa naţională. În ceea ce privește competiția la nivel naţional, Comisia de evaluare va fi aprobată prin Hotărârea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi va cuprinde: un folclorist, un profesor de limba română, un profesor de istorie și un profesor de muzică.

 Patriarhul României va premia cele mai bune lucrări

Ceremonia de premiere la nivel naţional va avea loc în ziua de 21 mai, după Sfânta Liturghie prilejuită de hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Premiile vor fi înmânate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, elevilor și profesorilor coordonatori.