De sărbători, cumpărați produsele numai din magazine  autorizate sanitar!

Pentru liniștea ilfovenilor, în preajma sărbătorilor de Paști, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov realizează ample verificări în supermarketuri, hypermarketuri, magazine alimentare, pescării, brutării, patiserii, cofetării, laboratoare de cofetării, piețe agroalimentare, restaurante și unități de catering, din județ.

Vor fi controlate, la sânge, toate unitățile de alimentație publică. Se verifică respectarea prevederilor legale la sacrificarea mieilor și comercializarea cărnii de miel și a preparatelor din carne, comercializarea ouălor de consum, a vopselei de ouă, a produselor de panificație, de patiserie și cofetărie (cozonac, pască, prăjituri), ciocolată, figurine și alte produse de cicolată, comercializarea peștelui, a conservelor și a preparatelor din pește. Deoarece, multe persoane vor merge la petreceri sau se vor înfrupta din deliciile tradiționale în diverse localuri, echipele DSP Ilfov, demarează acțiuni de control și în restaurantele care organizează mese festive cu ocazia sărbătorilor pascale.

Dr. Crenguța Dumitru, director executiv adjunct, DSP Ilfov: “Cele mai sigure magazine sunt cele care au apă curentă și frigidere”

“Prin controalele pe care le realizăm, verificăm proveniența cărnii și a produselor tradiționale de Paști, respectarea condițiilor de depozitare, a temperaturilor la păstrarea și expunerea în vederea comercializării, condițiile de igienă a angajaților. Verificăm și dacă angajații au efectuat cursurile de igienă. Este important ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să cumpere mieii care sunt sacrificați pe stradă sau în orice alt loc decât cel avizat sanitar, chiar dacă sunt comercializați la un preț mai mic. Sunt boli care se transmit de la animal la om. Ouăle și toate produsele alimentare trebuie cumpărate din magazine dotate cu frigidere sau lăzi frigorifice, pentru menținerea temperaturii optime. Doar astfel de spații oferă siguranță cumpărătorului, pentru că dețin apă curentă, au condiții de igienă corespunzătoare pentru spațiul respectiv și pentru angajați, iar salariații au fost supuși verificării medicale, conform legii”, ne-a explicat dr. Crenguța Dumitru, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

 

Nu cumpărați fără să verificați termenul de valabilitate!            

Totuși, pentru orice eventualitate, nu omiteți să verificați eticheta produselor, înainte de cumpărare. Potrivit dr. Crenguța Dumitru, ouăle trebuie să aibă termenul de valabilitate ștanțat pe coajă, carnea să aibă culoarea și mirosul specific, iar pasca și cozonacul să fie ambalate. Aceasta trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate, compoziția produsului, denumirea producătorului, eventual al importatorului și distribuitorului, date despre producător (nume și adresă).

Sesizați orice neregulă la DSP Ilfov!

În cazul în care constatați anumite neregului la târg sau la magazin, puteți sesiza reprezentanții DSP Ilfov, în scris, la adresa de e-mail ilfovdsp@yahoo.com, telefonic, la nr. 021/224.45.96 sau prin poștă, la adresa Aviator Popișteanu nr. 46, sector 1, București. 

Reguli, în bucătărie

Atenție, mărită la manipularea cărnii și prepararea acesteia! Carnea trebuie spălată bine și păstrată la frigider, înainte și după prepare. Nu manipulați carnea și produsele din carne fără să fiți spălați pe mâini și fără să folosiți ustensile curate. Păstrați-o în frigider, acoperită. Spălați ouăle înainte de fierbere, separat de alte produse. 

 Dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov:

 

“Urmăriți cu atenție produsele înainte să dați banii pe ele și să ajungă pe mesele dvs., de sărbători! Carnea de miel trebuie să aibă prospețimea caracteristică. Nu cumpărați carne dacă nu are strălucirea pe care i-o oferă prospețimea, dacă are o culoare palidă, un miros nespecific sau nu are elasticitatea caracteristică!”, atenționează dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov.