Mărțișorul, mica podoabă legată de șnurul împletit dintr-un fir alb – roșu pe care fetele îl vor purta în piept marți, pe 1 Martie, reprezintă miracolul renașterii naturii, al revenirii la viață. Funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice este un simbol exclusiv românesc care, datorită frumuseții tradiției a fost adoptat și de unele popoare vecine. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 589, ediția print

Deși nu se cunoaște cu exactitate când a apărut această sărbătoare, de-a lungul timpului, în jurul ei s-au creat numeroase obiceiuri, mituri și tradiții.  Una dintre ecele mai interesante legende spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a redat astrul cerului și oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii. Indiferent de zonă, mărțișorul a fost și este considerat un talisman purtător de noroc. În credința că bărbații care îl dăruiesc și fetele/femeile care-l poartă înduplecă soarele primăverii să le ofere prosperitate, sănătate, siguranță, protecție și noroc în toate, el a rămas în sufletele românilor de pretutindeni, peste generații.

O tradiție născută din dragoste pentru frumos 

În anumite regiuni, mărțișorul este purtat din prima zi a lunii martie, până la înflorirea pomilor sau până vin rândunelele și berzele pentru ca oamenii să se bucure de oasteneala lor, strângând roade bogate în anul respectiv. În Transilvania de exemplu, pentru a fi protejați de cele rele, localnicii leagă mărțișorul la porți sau la ferestre. Iar pentru a avea animalele sănătoase tot anul, le împodobesc și pe acestea cu frumosul simbol al primăverii. În Dobrogea, mărțișorul se poartă la gât sau strâns la încheietura mâinii până la sosirea berzelor, apoi este aruncat spre cer pentru ca inima să se umple de bucurie și fericire. Monedele create din aur, argint, metale prețioase au fost printre primele mărțișoare. Astăzi, ele au luat diverse forme și se oferă doamnelor și domnișoarelor, în primul rând în semn de respect și admirație. Culorile sale reprezintă cele două anotimpuri opuse din preajma primăverii, iarna și vara. Albul este simbolul purității, al ghiocelului, prima floare a primăverii, iar roșul, cel al spiritului vital, al renașterii și al dragostei pentru frumos. Dacă la începuturi mărțișorul era un simplu șnur alb-negru (culoarea neagră reprezentând rodnicia pământului), cu timpul i s-a adăugat și un bănuț, ca simbol al soarelui care predomină în zilele primăvăratice. Mărțișorul este considerat și începutul anului agrar. În concluzie, mărțișorul aduce cu el nu doar speranța unor vremuri mult mai bune, cu sănătate deplină, armonie și liniște sufletească, ci și primele zâmbete ale primăverii.

 

Informare către cititori

Ținând cont de cele mai recente evenimente armate produse între Federația Rusă și Ucraina și problemele generate de acest conflict pe piața furnizării hârtiei pentru ziar, independent de noi, am fost obligați ca, pentru o perioadă nedeterminată de timp, să reducem numărul paginilor Jurnalului de Ilfov. 

Vă mulțumim pentru înțelegere!