Liga Primarilor

În ansamblul rezidențial Green City din comuna 1 Decembrie a avut loc Liga Primarilor ilfoveni, întâlnire ce a avut pe ordinea de zi “Constituția României – în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și a proiectului de revizuire”. Evident, s-au purtat discuții și pe marginea problemelor arzătoare ale administrației locale ilfovene.

Din sală au lipsit mulți primari, fapt ce i-a nemulțumit pe ce care, totuși, erau prezenți. Mircea Minea, primarul comunei Chiajna, a vorbit, în deschiderea reuniunii, despre impactul negativ resimțit de cetățeanul simplu din județ în urma disputelor politice din Consiliului Județean Ilfov. Și George Pistol, primarul din Buftea a constatat, de asemenea că, “deconcentratele sunt mai unite astăzi, decât primarii”, făcând evident referire la prezența în sală a multor reprezentanți ai acestor instituții.

Probleme ilfovene

Principalele probleme la care au făcut referire aleșii ilfoveni s-au situat în sfera transportului public, câinii comunitari, inventarierea terenurilor conform Legii 165/2013, educația sau evidența populației. Mircea Minea a adus în discuție și problema parcărilor, vorbind de­spre multe localități sufocate de mașini. Acesta a propus ca fiecărui apartament să i se aloce câte trei locuri de parcare, nu unul singur, ca acum. Această modificare poate fi pusă în practică, potrivit reprezentantului Inspecto­ratului în Construcții, Dra­goș Vodă, odată cu reînnoinrea PUG-urilor. Acestea ar putea cuprinde re­guli care să fie conforme cu specificul fiecărei localități, adaptate nevoilor acestora. “Nu lăsați proiectanții să vă facă PUG-urile din birou. Impuneți dumneavoastră regulile, pentru că știți pro­blemele și de ce aveți nevoie”, a spus Dragoș Vodă.

În continuare, Sorin Mitrea, directorul executiv al DSV Ilfov a vorbit despre problema câinilor fără stăpân. El a arătat că a întâlnit cazuri în care, într-o gospodărie sunt deținători care cresc chiar și 10-20-30 de ­câini maidanezi. Animalele trebuie controlate din punct de vedere al stării de sănătate, pentru că aceasta se răsfrânge direct asupra sănătății populației. Mircea Minea a susținut că vor trebui identificați toți câinii fără stăpân din Ilfov, care vor trebui cuprinși într-o bază de date județeană. Și alți primari s-au plâns de faptul numărul maidanezilor a crescut pe străzi. Un exemplu a fost dat de edilul comunei 1 Decembrie, Petre Gheor­ghe, care a afirmat că, pe raza sa administrativă a identificat circa 1.000 de câini crotaliați, mulți aparținând adăpostului de la Mihăilești și dați spre adopție unor persoane, care apoi i-au abandonat în Ilfov. De aceea edilii au cerut DSV Ilfov o listă a adăposturilor private din județ, în vederea unei viitoare colaborări cu acestea cu scopul de a aduna câinii fără stăpân de pe străzi.

Vitalie de Ilfov

O problemă extrem de delicată a fost ridicată de către Gheorghe Sima, direc­torul Serviciului Public de Evidență a Persoanelor Ilfov. “Cetățeni români născuți în Republica Moldova și Ucraina vin și se stabilesc în Ilfov. Problema este că ei nu locuiesc aici, doar își fac documente de identitate iar apoi pleacă. În urma lor, primarul localității respective rămâne încărcat cu ei la utilități etc. Să facem, în comun, o solicitare de modificare a legislției, iar cei care îi iau în spațiu să fie obligați să încheie cu aceste persoane un contract de închiriere, înregistrat la Fisc, sau să facă dovada înrudirii până la gradul III. Avem la Măgurele, 36 de astfel de cetățeni într-o garsonieră. Să nu ajungem în situația Sectorului 3 unde s-au găsit 3.000 de ce­tă­țeni din Republica Moldova sau din Ucraina, cu adresă la un singur apartament de 4 camere”, a spus Gheorghe Sima. Acesta s-a referit, în continuare, la scăderea substanțială a numărului celor care nu dețin acte de identitate. Mai există, însă, la nivelul județului, încă 10.000 de astfel de persoane. Pentru reducerea numărului acestora, Gheorghe Sima a cerut sprijinul autorităților locale, sugerând organizarea, eventual la sediul primăriilor, a unor puncte mobile în care să li se întocmească documente de identitate celor care nu au, iar pentru cei cu situații financiare precare, costul taxelor să fie suportate de primării.

Vot de blam și cote defalcate

La finalul discuțiilor, primarul din 1 Decembrie a declarat că el  acordă un vot de blam celor care nu au participat la ședința Ligii și a ridicat problema distribuirii cotelor defalcate pentru județul Ilfov, județ care, deși este al treilea contributor la nivel național, la bugetul de stat, primește extrem de puțin, în funcție de suprafață și număr de locuitori. 

Aceasta deoarece numărul de locuitori  la care se face raportarea este subevaluat cu mai bine de 100.000 de persoane, potrivit ultimului recensământ. 

Marinel Nedeluț, șe­ful Agenției Județene a Fi­nanțelor Publice a declarat că, în curând, Fiscul ilfovean va ajunge pe primul loc în ceea ce privește gradul de colectare și a promis  că va întocmi un material pe această temă, pe care îl va înainta ministerului Finanțelor.

Sebastian Geantă, vi­cepreședinte CJI, a fost, de asemenea, nemul­țumit de ab­sența de la discuții a unor primari, spunând că aceasta este urmarea “lipsei totale de dialog de la nivel județean”. “Dialogul este aproape inexistent, iar efectele se răsfrâng asupra locuitorilor județului și apar problemele despre care ați vorbit. Ar trebui ca în acești 4 ani dintre campaniile electorale să înțelegem că trebuie să facem ad­mnistrație, nu politică. Eu îmi exprim speranța că se va ajunge la un dialog. Nu e bine să avem orgolii și să folosim funcțiile pe care le avem acum pentru a ne mări organizațiile de partid”, a afirmat Sebastian 

Speranță de dialog

La rândul său, Anghel Rababoc, președintele Comitetului Director al Ligii și-a exprimat dezamăgirea față de absența unor primari, vorbind despre acest moment ca despre “cea mai profundă dezbinare”. “Mulțumesc celor de la deconcentrate că au venit. De ce au venit? Pentru că se simt amenințați de factorul politic. Vă e rușine și teamă să dați mâna cu cineva ca să nu vă facă rău altcineva. Trebuie să se înțeleagă că, suntem mai puternici împreună, decât pe cont propriu. E foarte grav ce se întâmplă cu noi. Suntem puși în situația de a ne descurca singuri. Ideea centrală este, așadar, de unire!”, a declarat Anghel Rababoc.

Liber la alegerea formei de guvernământ

Deputatul Ninel Peia a vorbit despre revizuirea Constituției, referindu-se la reformularea art. 152, care interzice schimbarea formei de guvernământ republicane, pentru ca poporul să poată să-și aleagă, în viitor, în mod liber, forma de guvernare. Ninel Peia a cerut să se consemneze că va informa Parlamentul că, Ilfovul susține eliminarea din Constituție a acestei interdicții, care se referă la revizuirea formei de guvernământ.