Grădinița nr. 3 este prima autorizată ISU. Grădinița nr. 4 se pregătește de casă nouă
Orașul Popești-Leordeni trebuie să rezolve permanent numeroasele probleme edilitare generate de explozia urbanistică a ultimilor ani. Soluționarea presupune eforturi deosebite din partea autorităților locale, nu doar financiare, ci și de organizare. Educația este una dintre prioritățile edililor din Popești- Leordeni, dar și marea provocare a unui oraș care, în mai puțin de 10 ani, și-a dublat populația, preponderent cu oameni tineri, cu copii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 471
”Primăria Popești-Leordeni are o preocupare continuă pentru îmbunătățirea capacităților educaționale pe teritoriul pe care îl administrează. Educația este o prioritate absolută și un agent cheie al asigurării coeziunii sociale capabil să contribuie la îmbunătățirea climatului european”. Așa justifică specialiștii în documentul ”Construire etapizată Grădiniță 8 Grupe – SP+P+1E, brașamente la utilități și amenajare teren în șoseaua Olteniței nr. 27”, necesitatea proiectului care înseamnă, de fapt, realizarea noii clădiri care va adăposti, de anul viitor, Grădinița nr. 4 din Popești-Leordeni. Despre proiect și importanța lui am aflat date importante chiar de la primarul Petre Iacob și viceprimarul Constantin Mitran.
Vechea grădiniță Transcom era improprie funcționării
Grădinița nr. 4 din Popești-Leordeni, cunoscută și ca grădinița Transcom, a funcționat, până de curând, într-o construcție care nu mai făcea față numărului de copii de vârstă preșcolară al zonei pe care o deservea, fiind absolut necesară extinderea ei sau realizarea unei construcții noi cu o capacitate mai mare. În ultimii ani au fost înaintate tot mai multe cereri de înscriere în învățământul preșcolar, mai ales cel cu program prelungit, care nu au putut fi rezolvate, determinând astfel o criză a locurilor. Grădinița nr. 4 funcționa cu o capacitate de 60-70 de preșcolari, dar primea până la 160 de copii, într-o clădire veche, care, din punct de vedere funcțional și calitativ, nu mai corespundea exigențelor unei construcții cu această destinație, toți parametri de funcționare fiind sub cei normați și recomandați.
”Primăria orașului Popești-Leordeni derulează în prezent contractul de execuție a lucrărilor de demolare și construcție a noii Grădinițe nr. 4, fostă grădiniță Transcom, în vederea modernizării acesteia și măririi capacității în ceea ce privește numărul de copii preșcolari pe care îi va putea adăposti unitatea de învățământ”, ne-a explicat primarul Petre Iacob. Valoarea proiectului este de 8.615.669,80 lei, din care, în baza unui contract de asociere, Consiliul Județean Ilfov suportă 4 milioane de lei. Restul proiectului este finanțat prin bugetul local al orașului Popești-Leordeni. Mai precis, vechea clădire a fost deja demolată, iar în locul ei crește rapid o clădire nou-nouță, care promite că va fi modernă, primitoare și sigură pentru prichindeii orașului.
Temporar, copiii se bucură de un spațiu modern și primitor
Pe durata de derulare a lucrărilor care, conform indicațiilor date de proiectant, ar trebui să dureze maximum 24 de luni, factorii de decizie de la nivelul Primăriei orașului Popești-Leordeni au decis ca activitatea ce se desfășura în fosta grădiniță să fie mutată
într-o clădire închiriată de primăria orașului și modernizată la standardele necesare desfășurării activității în condițiile cele mai bune, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru copii preșcolari. ”Am avut grijă ca și distanța față de unitatea de învățământ a cărei locații temporar nu poate fi folosită să fie destul de mică, astfel încât să nu afectăm timpul de transport al copiilor către grădiniță, pe perioada desfășurii lucrării”, ne-a spus primarul. Noua capacitate a clădirii închiriate este de 6 săli de grupă și un număr de 180 de copii preșcolari.
Primarul ne-a explicat că administrația a trebuit să intervină rapid și cu promptitudine ca și în privința altor investiții care sunt necesare la nivelul orașului Popești-Leordeni, un pol de dezvoltare, probabil, unul dintre cele mai mari din țară, și cu siguranță cel mai mare din zona București-Ilfov. ”Dacă în 2012 vorbeam de aproximativ 18.000 de locuitori înregistrați la Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, acum ajungem undeva spre 40.000 de locuitori. Trebuie să ținem cont și de faptul că foarte mulți tineri s-au mutat în orașul Popești-Leordeni, dar nu și-au făcut și mutația, în privința cărții de identitate. Și de aici,
ne-am trezit cu un val de cereri de înscriere a copiilor în unitățile de învățământ, în toate categoriile, de la creșă, grădiniță, școală. În grădinița veche se aflau circa 160 de copii, înghesuiți în 4 grupe, dar am încercat să satisfacem toate cererile. Problema cea mai mare era aglomerația. Aveam cam 40 de copii la sală. Am acceptat cereri la program normal, ca să putem să îi ajutăm măcar până la ora 12.00 pe locuitorii orașului Popești-Leordeni. Această investiție rezolvă parțial problema. Avem în plan și alte investiții care vor necesita exproprierea terenurilor în zona de dezvoltare, cartierul Popești Vest, cum îi spunem noi, sau zona nouă a orașului. Ca termen de finalizare, din discuțiile cu firma câștigătoare a contractului de execuție a lucrărilor, sperăm să teminăm undeva în luna mai”, ne-a spus primarul Petre Iacob.
Capacitatea noii Grădinițe nr. 4 va crește la 240 de preșcolari
Lucrările se desfășoară în condiții normale, astfel că există speranța respectării termenului. Contractul de execuție se află în derulare de circa 4 luni. ”Încercăm să reducem termenul de execuție, de la 24 de luni, la 12 luni, cu ajutorul firmei executante. Există soluții tehnice, astfel încât să reușim acest lucru. Timpul rece ne permite să lucrăm la interior. Cred că undeva spre sfârșitul lunii noiembrie clădirea ar trebui să fie închisă și atunci se pot lucra finisajele interioare, instalațiile sanitare, care presupun muncă mai migăloasă și de durată. Din 15 martie ar trebui să înceapă finisarea fațadei. Este un termen optimist și facem tot posibilul să ne ținem de acesta”, spune viceprimarul Constantin Mitran
Dar atât primarul, cât și viceprimarul, au subliniat că cel mai important termen ce trebuie respectat este ca, în septembrie 2020, copiii să poată fi mutați în noua clădire a grădinței. Edilii și-au asumat finalizarea construcției în primăvara anului viitor, dar să nu uităm că vor fi multe alte lucruri de făcut: dotări, mobilier pentru clase, bucătărie și spălătorie, amenajare interioară și amenajarea locului de joacă. Managerul grădiniței va face singur achizițiile în ceea ce privește partea de dotare, echipamente și amenajarea interioară, adică tematică și personalizare, conform viziunii sale. Capacitatea noii Grădinițe nr. 4 va fi de 240 de copii, repartizați în 8 grupe.
Orașul are nevoie și de grădinița cu numărul 5
Având în vedere cât de frumos arată spațiul actual, cât și costul redus al închirierii acestuia, administrația orașului Popești-Leordeni s-a gândit să discute cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov despre posibilitatea ca în clădirea în care funcționează temporar Grădinița nr. 4, să fie organizată, ulterior, o nouă grădiniță, cu nr. 5. ”Dacă nu vom reuși ca funcționare să autorizăm încă o grădiniță, pe care să o includem în sistemul național de educație, probabil vom merge către varianta unui after school pentru a veni în sprijinul copiilor și părinților din orașul Popești-Lerodeni. Oricum, ne dorim să păstrăm destinația de instituție de învățământ a acestei clădiri noi, dotată corespunzător cerințelor actuale. Practic orice investiție în zona de educație este binevenită în acest oraș cu un ritm de creștere amețitor, dar probleme pe măsură.
Lipsa personalului în unitățile de învățământ, o problemă reală
Administrația orașului se confruntă cu insuficiența personalului necesar unităților de învățământ. S-a încercat varianta finanțării din bugetul local a cheltuielilor de personal aferente personalului auziliar și nedidactic, ceea ce teoretic ar trebui să fie posibil. Din păcate, se pare că o modificare a Legii Educației a dat toate planurile primăriei peste cap. Legea nu ar mai permite acest lucru. ”Dar va trebui găsită o soluție în acest sens, pentru că și la această dată personalul din unitățile de învățământ din Popești-Leordeni este subdimensionat și directorii, care au în sarcina lor calitatea procesului de învățământ, au destule dificultăți din acest punct de vedere. O mare problemă la grădinițe este servirea mesei și lipsa personalului care să ajute la acest proces. ”Medicina muncii pentru ceea ce înseamnă partea de bucătărie în învățământ este foarte strictă. Toți cei care lucrează în bucătărie trebuie să își facă analizele lunar. Ceea ce nu pot să impun unui angajat al primăriei care să lucreze în grădiniță, detașat. Lui nu i se pot cere analize și nici nu pot fi decontate”, ne-a explicat primarul.
Grădinița nr. 3, modernă și mult mai sigură
Există și planuri împlinite. Grădinița nr. 3 va fi prima unitate autorizată din orașul Popești-Leordeni, pe segmentul de securitate la incendii. ”În primăvara anului 2019, am început modernizarea Grădiniței nr. 3, prin implementarea scenariului de securitate la incendiu pentru siguranța copiilor și a personalului care lucrează în grădiniță, la nivelul clădirii și la exterior”, ne-a spus primarul Petre Iacob. Modernizarea a avut ca finalitate și amenajarea unui loc de joacă, la standarde europene. Pentru siguranța la incendii s-a montat un sistem de detecție antiincendiu cu avertizare care va fi conectat la dispeceratul pe care la un moment dat orașul îl va avea. Există de asemenea hidranți la exterior și uși antiincendiu. Am aflat că preșcolarilor nu le mai vine să plece acasă când au așa un loc plăcut de distracție, cu băncuțe, cu aparate, echipamente specifice de joacă, spațiu verde, copaci.
”Nouă ne place cum a ieșit proiectul, e un real succes. Este o grădiniță mai mică, cu 3 grupe, în zona Leordeni, pe strada Domnița Bălașa, dar adresabilitatea este foarte mare în zonă. Anul acesta, capacitatea acoperă cererile. Pentru perioada următoare, directorul
ne-a făcut propunerea să venim cu o supraetajare. Colaborăm foarte bine cu detașamentul de pompieri Apărătorii Patriei. Grădinița este prevăzută și cu un adăpost antiatomic care este reabilitat și funcțional, cu sistem de ventilație și senzori”, a concluzionat viceprimarul Constantin Mitran.