Primarul Emilian Oprea: ”Un proiect reușit, un proiect minunat!”

Pentru elevii din Chitila anul școlar 2023-2024 a început sub marca unor noi împliniri remarcabile. Ei învață de acum într-o școală nou-nouță, modernă, un adevărat exemplu de urmat și de către alte comunități. După cum a precizat și primarul Emilian Oprea, inaugurarea noii școli gimnaziale a orașului înseamnă de fapt deschiderea unui nou capitol al educației în orașul Chitila.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 674

”Sunt nerăbdător să văd cum această nouă școală va aduce beneficii pe termen lung comunității noastre, transformând-o într-un exemplu puternic și grăitor pentru alte comunități, și în egală măsură va schimba viețile copiilor cărora le urăm astăzi să se bucure de o zi minunată, lipsită de griji, numai cu activități pe placul lor!”, potrivit primarului Emilian Oprrea.

Școala a fost construită pe un teren cu o suprafață de aproape 7.000 mp, pe locul unui fost islaz. Așa s-a născut o școală mare, frumoasă și ultramodernă.

Școala gimnazială din Chitila este destinată unui număr de 648 de copii de vârstă școlară (6-14 ani), care dispun de 28 săli de clasă, 4 laboratoare, bibliotecă, sală de lectură, sală multifuncțională (250 mp), adăpost ALA, sală de sport (850 mp) cu tribună de 120 de locuri, loc de joacă pentru preșcolari, teren multisport exterior cu suprafață de tartan și gradenă.

În cadrul acestei școli, minimum 54 de copii vor beneficia și de programul „Școală după școală“, iar pentru alte minimum 14 persoane care au abandonat studiile se vor dezvolta programe de educație de tipul „A doua șansă“. Astfel, de noua infrastructură vor beneficia în total cel puțin 662 persoane.

În cadrul școlii predau 32 de cadre didactice pentru învățământul gimnazial și 6 specialiști din personalul specializat al școlii. În plus, după cum a precizat edilul, școala nu doar că va acoperi nevoile curente de educație pentru copiii din orașul Chitila – dotarea materială a școlii, a laboratoarelor de fizică, chimie și informatică, materialele educaționale necesare etc – însă va răspunde și la cerințele elevilor cu nevoi speciale. ”Am urmărit realizarea unui spațiu plăcut și eficient care să cuprindă toate dotările specifice unei școli gimnaziale ultramoderne, unde copiii să beneficieze atât de avantajele unui act educațional de calitate, cât și de activități recreaționale de actualitate. Încununarea cu succes a acestui proiect reprezintă pentru Chitila un important pas de dezvoltare în termenii infrastructurii educaționale, întrucât întotdeauna educația cu tot ceea ce implică ea pentru beneficiarii direcți va rămâne o prioritate pentru noi”, a declarat primarul Emilian Oprea.

Edilul ne-a povestit și cum a luat naștere acest proiect important pentru comunitate. Astfel am aflat că în anul 2017, având oportunitatea de a accesa fonduri europene, a decis ca primăria să scrie un proiect pentru Programul Operațional Regional, privind construirea unei noi școli în oraș. Aceasta deoarece în Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu”, având circa 1.300 de copii,  activitatea se desfășura în mai mult de două schimburi. Noua școală nu are încă o denumire, aflându-se sub jurisdicția școlii ”Prof. Ion Vișoiu”, până când va căpăta personalitate juridică.

Neavând un alt teren la dispoziție, mai central, a continuat primarul, singura soluție a fost să construiască școala în cartierul de tineri. ”O idee bună, până la urmă, pentru că avem un cartier  impresionant aici. Sunt peste 360 de locuri de casă în cartierul de tineri, plus ce s-a mai construit în rezidențialul privat. Ideea a fost că avem și un parc, chiar lângă școală, de 5.000 mp și eu văd ca în viitor, parcul să fie integrat în curtea școlii. Adică școala să beneficieze de acest parc, dat fiind faptul că Primăria Chitila a consturit un nou parc în proximitate, pe o suprafață de 16.000 mp”, a spus edilul.

Astfel, s-a realizat un Studiu de Fezabilitate, după care, s-a obținut finanțarea din POR, apoi s-a organizat o licitație pentru proiectare cu exe­cuție, care s-a repetat de două ori. ”Am început lucrările, din păcate, a venit pandemia și nu am reușit să menținem ritmul pe care îl doream. Ulterior a venit și războiul și ne-am îndepărtat de termenul pe care l-am avut, dar în acest an, în primăvară, am finalizat lucrările,  am făcut recepția și acum avem o școală modernă, unde învață 640 de copii. Consider că este un proiect reușit, din punctul meu de vedere este chiar minunat, cu arhitectură modernă. Despre sala de sport vorbesc imaginile, sper să o folosim și pentru clubul sportiv, pentru că avem un club sportiv unde sunt înscriși peste 460 de copii, care sunt și elevi ai Școlii ”Prof. Ion Vișoiu”. Noi organizăm activități la clubul sportiv pentru copii pentru că ne dorim să îi luăm din mediul în care stau acum acasă pe tablete, calculatoare și să-i aducem să facă sport, să socializeze, să le dezvoltăm spiritul de echipă, să intre în competiții. Cel mai important este să facă mișcare”, a precizat primarul Emilian Oprea.

Proiecte noi pentru educație

În ceea ce privește sistemul de învățământ la nivelul întregului oraș, edilul a menționat că ­și-ar fi dorit ca prin darea în folosință a noii școli, să se învețe peste tot într-un singur schimb. ”Se pare că, concetățenii noștri ­ne-au făcut o surpriză plăcută și avem din ce în ce mai mulți copii, astfel încât ne obligă să mai construim noi edificii. De aceea, am depus deja prin PNRR, pentru cartierul Regina Maria, un proiect pentru construirea unei noi școli cu șapte săli de clasă, urmând ca vechea școală să fie demolată. Am mai făcut o promisiune și am să mă țin de cuvânt, aceea de a moderniza și Școala ”Prof. Ion Vișoiu”, a spus edilul.

Primarul a explicat că pentru Școala Gimanzială ”Prof. Ion Vișoiu” se lucrează la un proiect care își propune să aducă și această unitate la standardele de învățământ actuale. În paralel, se vor face analize pentru a vedea în ce măsură se impune construirea unui nou corp de școală, cu atât mai mult cu cât Primăria Chitila mai are un teren care este bine poziționat, cu o suprafață de 4.000 de metri lângă centrul medical, unde s-ar putea pune în practică un astfel de proiect.

Nu în ultimul rând, primarul s-a gândit și la nevoia de transport, adică de autobuze școlare pentru transportul copiilor. ”Există un proiect la CJI privind achiziționarea de autobuze electrice și sper să beneficiem și noi de cel puțin două astfel de autobuze. Avem unul, dar este insuficient pentru a aduce copiii la școală din orice punct al orașului”, a spus edilul, menționând că se poate vedea că există numeroase proiecte în lucru pentru educație și consideră că astfel s-a ridicat un pic ștacheta în privința condițiilor de educație în orașul Chitila. ”Avem un standard de calitate pentru cei care vor să mai construiască școli, să vină să se inspire. Cred că noua școală poată fi luată ca model, fiind și un proect de suflet, și un proiect reușit”, a conchis primarul.

În contextul proiectelor pentru noile generații, edilul ne-a menționat și faptul că, în curând, orașul va beneficia și de un bazin de înot, cu lungimea de 25 m și 5 culoare. Momentan, acesta este în probe și în autorizare de la ISU. ”Am dat hotărâre de CL pentru acces, program, tarife și tot ce înseamnă această activitate. Prioritate vor avea copiii și în special locuitorii din Chitila, vor fi tarife preferențiale pentru cei care locuiesc din Chitila, vor avea instructori care vor face parte din club și vom susține performanța. Copiii cu potențial de a face performanță vor fi selectați și vor fi sprijiniți de către clubul sportiv și de către primărie să practice performanță”, a mai spus primarul.

Standarde ridicate și așteptări pe măsură

La rândul său, direcorul Școlii Gimnaziale ”Prof. Ion Vișoiu”, prof. Ștefania Duminică, ne-a precizat că elevii sunt foarte bucuroși că învață într-un spațiu deosebit. ”Partea care ne frământă pe noi este personalul de îngrijire, pentru care suntem în procedură de angajare și, bineînțeles, pesonalul didactic auxiliar, pentu că avem nevoie și de informatician, bibliotecar, administrator de patrimoniu, administrator financiar, mai ales în situația în care din toamna viitoare, această școală va fi cu pesonalitate juridică și are nevoie de tot personalul”, a spus Ștefania Duminică. În acest moment, acoperirea cu cadre didactice este realizată 100%. ”Este adevărat că nu avem toate cadrele didactice calificate, dar cred că este o problemă cu care se confuntă majoritatea școlilor din România. Mă gândesc că poate și noua Lege a Educației, prin modul în care a prevăzut formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, poate să contribuie la aducerea pesonalului calificat în școală. Colegii mei sunt încântați de acest spațiu, e complicat este adevărat, pentru că fiind foarte mare ai de alergat, dar asta aduce un plus de sănătate celor mai mulți care erau mai sedentari. Încă suntem în perioada de adaptare. Învățătorii au reușit mai ușor să își amenajeze clasele, urmează ca și profesorii să facă acest lucrru, dar aici trebuie să se pună de acord diriginții cu profesorii de specialitate. Și bineînțeles, trebuie să găsim modalitatea de a avea o abordare unitară, pentru că la nivelul gimnazialului, este necesară, iar peste câteva luni, probabil la zilele școlii, anul acesta vom sărbători în sala multifuncțională care ne va oferi posibilitatea de a organiza multe întâlniri, evenimente la care să participe sute de persoane, având capacitate de circa 350 de locuri.  Așteptăm cu multă nerăbdare să vedem ce alte surprize vor fi pregătite copiilor și părinților din Chitila. Standadele sunt sus și așteptările sunt pe măsura standardelor și întotdeauna întrebările de la părinți vin pornind de la standardele stabilite. Noi lucrăm în continuare pe proiectele noastre școlare, pentru accesări de fonduri europene. Am depus un proiect pe PNRAS și așteptăm rezultatul. Ar aduce 300.000 euro pentru școala noastră pentru următorii trei ani, pentru combaterea absenteismului. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă, pentru că acești copii vor fi cetățenii de mâine ai Chitilei. Viziunea școlii noastre este, o repet de fiecare dată,  ”toți pentru școală, școală pentru toți”. Comunitatea își reunește forțele pentru a sprijini școala cu tot ceea ce este nevoie, dar din toate aceste experiențe învățăm chiar și noi, profesoii, autoritățile locale, părinții alături de elevi, pentru că acum învățarea este pe tot parcursul vieții și toate situațiile acestea, contextele noi în care ne pune tehnologia sau evoluția social-politică și atunci trebuie să ne adaptăm. Nu o putem face decât dacă suntem dispuși să învățăm și dispunem de flexbilitate maximă în zona aceasta”, a încheiat prof. Ștefania Duminică.