Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidențial, avertizează asupra posibilelor reacții ale partenerilor politici occidentali, afirmând că o eventuală nouă suspendare a președintelui ar fi un dezastru pentru România.

“Eu cred că dacă se mai produce o suspendare şi nu exagerez, pentru că ştiu care e atmosfera la Bruxelles şi la Washing­ton, şi o ştiu şi cei din USL, eu nu cred că SUA va mai menţine Parteneriatul Strategic. În ziua în care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte, e probabil ca SUA să aibă o poziţie foarte tranşantă în privinţa Parte-neriatului Strategic, iar Uniunea Europeană, foarte probabil, ne va suspenda dreptul de vot, ceea ce e o catastrofă, practic eşti scos în momentul ăla din UE. Teoretic eşti acolo, dar nu mai contezi când nu ai drept de vot. Eu aş putea să bag mâna în foc că asta se va întâmpla în ziua în care Parlamentul ar mai face o nouă suspendare. După aia, Dumnezeu cu mila, suntem o ţară din Asia, nu mai suntem o ţară europeană, nici nu îmi mai dau seama ce miză ar avea preşedintele sau alţi lideri politici care mai rămân responsabili”, afirmat Lăzăroiu, într-un interviu. El a apreciat, însă,  că nu crede că se va produce o nouă suspendare. Toată această agitație reflectă, spune Lăzăroiu, „o anumită divizare care a apărut în USL, pentru că Voiculescu este adeptul suspendării înainte de alegeri, s-ar putea ca el să fie cel realist, să aibă mai multe informaţii chiar din interiorul partidelor care compun USL. 

El spune ca să fim siguri că nominalizăm premierul pe care îl vrem noi, trebuie să avem un preşedinte interimar al nostru, adică să l avem suspendat pe Traian Băsescu în ziua alegerilor, pentru că el ştie, simte că în PSD sunt mai ­mulţi oameni care vor să fie prim-ministru, nu doar Ponta.” El a mai adăugat că „în condiţiile în care PSD obţine cele mai multe voturi, atunci e posibil ca altcineva să aibă pretenţia de a fi premier şi să cadă la o înţelegere cu preşedintele.”

Hașotti  reacționează dur la alegațiile lui ­Lăzăroiu

Senatorul PNL Puiu Haşotti a sărit ca ars în urma declarațiilor consilierului prezidențial. Întrebat cum apreciază afirmațiile acestuia, el a declarat că acestea dovedesc faptul că ar avea “probleme medicale, psihice”, ori că i-au mai rămas doar”câţiva neuroni care-i umblă haotic prin craniu”. “În cazul în care domnul Lăzăroiu este convins de ceea ce a spus, înseamnă că are probleme medicale, psihice. Dacă a încercat să facă o diversiune, înseamnă că mai are câţiva neuroni care-i umblă haotic, prin cra-niu. E o diversiune atât de ieftină încât eu cred că mai are câţiva neuroni”, a declarat Haşotti.

„apud”= Indică o citare preluată de la alt autor, nu din original; după. [Abr.: ap.] – Din lat. apud.